No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Pisicile şi ascuţitul ghearelor...

Ultima modificare: 2013-01-14 | Data publicării: 2009-08-10
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Pisicile şi ascuţitul ghearelor...
Orice posesor de pisică îţi poate spune zeci sau chiar sute de poveşti legate de mustăcioasa sa. Probabil cele mai amuzante şi pline de pilde sunt cele care descriu aventura dezvăţării pisicii de a-şi mai ascuţii ghearele în canapeaua nou cumpărată, în picioarele de la masa din sufragerie sau cele în care evoci momentul în care pisica a uitat unde îi e litiera, făcându-şi nevoile pe fotoliul preferat. În cele ce urmează, vom trece în revistă câteva soluţii pentru a-ţi salva mobila de felină!

Dacă te-ai săturat să fii nevoit să schimbi mobila în fiecare an, din pricina urmelor de gheare lăsate de fericita pisică, e cazul să iei măsuri. Mulţi posesori de feline acceptă tacit acest comportament, alţii îşi pedepsesc fizic mustăcioasele, în timp ce oamenii mai inventivi găsesc soluţii alternative.

De cele mai multe ori, pedepsele corporale sau mustrările verbale au un efect de scurtă durată. De îndată ce ai ieşit pe uşa camerei, pisica îşi va băga gheruţele în canapeaua nou cumpărată. În definitiv, ea e o fiinţă cu personalitate puternică şi nimeni nu-i poate porunci ce să facă.

Dacă te regăseşti în cele de mai sus, e cazul să schimbi modalitatea de abordare.

 

Obiceiul de a zgâria

 

Spre deosebire de câini, care sunt uşor de liniştit când vine vorba de zgâriat, pisicile simt nevoia de a-şi lăsa o amprentă personală asupra locuinţei celor cu care îşi împarte viaţa. Pentru o felină e nepotrivit să spunem că are stăpâni!

Pisicile şi ascuţitul ghearelor...
Spray

 

Cu o mustăcioasă care şi-a făcut obiceiul de a zgâria obiectele de mobilier, e nevoie de multă, multă răbdare. Pentru început, observă-i tabieturile. Dacă are o piesă preferată de mobilier: un scaun vechi, un fotoliu anume, o parte a dulapului, a şifonierului, direcţionează-i atenţia exclusiv spre acel lucru. Decât să ai toată mobila distrusă, poţi sacrifica doar o mică părticică.

 

Sfaturi practice

 

 • Nu-i interzice accesul în sufragerie unde ai bibelouri şi mobilă scumpă. Dacă există vreo posibilitate să intre pe ascuns, o va face şi rezultatul va fi dezastruos.
 • Foloseşte un spray care nu îi place pentru a o împiedica în a-şi mai ascuţi ghearele sau a-şi face nevoile în cameră.
  Pisicile şi ascuţitul ghearelor...
  Sisal
 • Vorbeşte-i. Deşi pare un sfat demn de Dr. Doolittle, faptul că îi vorbeşti şi îi dai importanţă, ajută pisica să înţeleagă ce e bine şi ce e rău. Însă nu ţipa! Pisica nu zgârie mobila din răutate ci din instinct. Faptul că a comis-o  odată şi nu i s-a zis nimic, a încurajat-o să repete această acţiune. Dacă observi mobilă proaspăt zgâriată de pisică, curăţă-o bine astfel încât să nu mai aibă mirosul felinei. De fiecare dată când pisica vrea să-şi ascută gheruţele acelaşi loc de mobilă, ia-o şi pune-o să facă acelaşi lucru dar în altă parte, pe un un obiect fără valoare pentru tine. Încet-încet se va învăţa.
 • Cumpără-i iarba mâţei sau iarba pisicii. Felinele sunt innebunite de această plantă şi vor considera o plăcere să o mănânce dar şi să se joace cu ea. Desigur, există şi pisici care nu au vreo reacţie la această iarbă. Totodată, există spray-uri făcute din această plantă. Foloseşte-le pentru a pulveriza în locurile unde vrei să se desfăşoare pisica: un sisal, un scaun vechi si uzat etc. În felul acesta felina va renunţa la a mai zgâria şi roade mobilierul. Există chiar jucării impregnate cu iarba mâţei menite a le stimula în jocuri. Sunt indicate pisicilor sterilizate care au o viaţă pasivă.
 • Sisalul. E cea mai bună alternativă pentru pisicile active. Cu cât e mai înalt, cu atât mai bine. E binecunoscută pasiunea pisicilor pentru înălţimi. Sisalurile se găsesc în pet-shop-uri într-o gamă variată de mărimi şi forme.
  Pisicile şi ascuţitul ghearelor...
  Iarba Pisicii
 • Dacă preferă lucrurile catifelate, cum sunt tapiseriile fotoliilor, există dispozitive speciale pentru feline care ţin locul fotoliilor şi sunt ideale pentru ascuţirea ghearelor şi întinderea muşchilor.
 • Tăierea unghiilor. Desigur, e o practică destul de controversată însă în unele cazuri, poate fi singura soluţie. Totuşi îţi recomandăm să te adresezi unui medic veterinar atunci când vrei să-i tai unghiile, mai ales dacă nu te pricepi. În caz contrar rişti să-i provoci răni şi suferinţă.
 • Jucării. Pisicile sunt animale active şi mereu în căutare de aventuri. Pune-i la dispoziţie câteva jucării pentru a avea timpul ocupat. De sisal îi poţi atârna o sfoară sau o jucărie cu pene.

Indiferent de metodele adoptate, ţine minte că pisica ta e un animal cu o personalitate puternică. Înarmează-te cu multă răbdare şi calm.

Te invităm pe forum să discutăm despre cum ţi-ai dezvăţat pisica să zgârie mobila!


Tu ce zici?