No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Despre pisicile care traiesc la curte

Ultima modificare: 2013-01-15 | Data publicării: 2010-05-08
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Despre pisicile care traiesc la curte
De indata ce ai decis sa cresti o pisica, trebuie sa ai in vedere anumite reguli: ce hrana ii place, ce jucarii o stimuleaza, alegerea medicului veterinar in care ai incredere, cine va curata litiera si unde va dormi pisica. Cu o pisica ce traieste in curte lucrurile nu se complica atat de mult. Afla cum trebuie ingrijita o pisica de exterior!

Felinele de casa si cele exterior au stiluri de viata diferite. In randurile ce urmeaza iti prezentam avantajele si dezavantajele cresterii unei pisici de curte. Desigur, situatiile nu sunt la fel pentru orice casa, pot fi pericole diferite in functie de gospodarie insa vom discuta despre cateva aspecte mai des intalnite.

 

 

Sursa: meredith.com
Pisica de curte

 

Pisicile sunt animale domestice, dar pot supravietui si in salbaticie!


De aceea, aceasta latura salbatica a pisicilor le da multora dintre ele imboldul de a explora exteriorul, in timp ce latura domestica a felinelor le face sa se intoarca la stapan pentru un acces usor la hrana si atentie. Desi unele pisici prefera sa ramana in casa, multe se bucura de lumea exterioara zidurilor apartamentului. O casa poate fi un mediu plictisitor pentru o fiinta activa, precum e Abyssiniana. In curte sunt gandaci, pasari, zgomote si emotii. Pisicile care petrec o perioada semnificativa de timp afara adesea necesita mai putina intretinere deoarece nu au nevoie de o litiera, lasa mai putin par in casa si nu au nevoie de timpul tau dedicat jocurilor cu pisica, mai ales cand se intorc acasa dupa o zi plina de peripetii. In plus, pisicile de exterior nu-ti zgarie mobila si nici nu miorlaie dimineata la 4 pentru ca litiera e plina. Daca priviti aceste avantaje, va intrebati de ce ati dori sa tineti o pisica in casa? Si raspunsul e: pentru ca ne place sa ne rasfatam pisicutele!

 

Riscurile la care e supusa o pisica de curte


Riscurile sunt mari deoarece e mult mai probabil ca pisicile de curte sa interactioneze cu alte animale. Turbarea, leucemia felina, purecii si alte boli pot fi raspandite printre animale. Cateva pot fi fatale (turbarea) sau tratabile (parazitii intestinali), unele pot fi zoonoze adica se pot transmite oamenilor. Din fericire, prin vaccinarea pisicilor cele mai multe boli contactate pot fi prevenite. Insa accidentele nu pot fi prevenite. Oricand pisica de exterior poate fi lovita de masina sau poate fi atacata de un animal salbatic de talie mare.

 

 

pisoi privind un biciclist. Sursa: flickr.com
pisoi privind un biciclist. Sursa: flickr.com

 

 

In anumite zone exista chiar probleme cu prezenta pisicilor salbatice si multi proprietari vor sa evite luptele de pisici. Daca stii ca zona unde locuiesti e prea riscanta pentru pisica ta, mai bine imprejmuiesti gradina cu un gard special pentru ca felina sa nu poata iesi si gandeste-te bine daca iti poti asuma riscul de a o lasa in afara perimetrului casei.

Pentru iesirile in aer liber e mai bine sa optezi pentru o lesa sau un ham. Desigur, sa dresezi pisica sa mearga la plimbare in lesa presupune un efort supraomenesc insa deloc imposibil. Bineinteles, exista si optiunea cresterii pisicii doar in interior. Asigurarea jucariilor si a companiei altor pisici este adesea tot ce trebuie sa faci pentru stimularea unei pisici de casa. Este important sa intelegi riscurile si beneficiile oricarei decizii. Observa si invata mai multe lucruri despre ceea ce ii place si ceea ce nu ii place pisicii tale si care mod de viata i s-a potrivi mai bine.


Tu ce zici?