No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Pisica de casa

Ultima modificare: 2013-01-15 | Data publicării: 2010-02-24
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Pisica de casa
Pisica face parte din randul mamiferelor carnivore si se regaseste in familia Felidae. In lume traiesc in jur de 3-400 de milioane de pisici. Dintre toate aceste feline, majoritatea sunt pisici de casa, asa numitele "pisici de rasa comuna" si doar o parte foarte mica sunt de rasa pura inregistrate in cadrul unei asociatii felinologice. Afla in continuare cum se ingrijeste o pisica de casa!

Pisica de casa traieste pe langa casa omului inca de acum 3500 de ani. Primii oameni care au considerat ca aceste animale pot fi folositoare pentru gospodarii au fost egiptenii care au observat ca felinele vaneaza soareci si sobolani, rozatoare ce raspandeau boli si distrugeau recolte. De-a lungul anilor aceste animale au fost domesticite insa nu total.

O zicala japoneza spune asa: "Daca hranesti un caine timp de trei zile, nu te uita nici peste trei ani. Daca hranesti o pisica timp de trei ani, te poate uita in trei zile". Aceasta zicala explica multe aspecte din comportamentul pisicii, dar trebuie sa stiti ca felinele nu au fost complet imblanzite, de unde si problemele de adaptare la societatea moderna.

 

Cat de sociabila este o pisica de casa?

 

Desi sunt animale care se regasesc in milioane de case din intreaga lume, inca mai sunt discutii pe tema sociabilitatii pisicilor. Un cercetator de la Universitatea Oxford din Marea Britanie a descoperit ca femelele sunt mai sociabile cu feline din aceeasi specie decat cu altele. Insa un alt cercetator, pe numele sau Randall Wolfe, a descoperit ca acest lucru se manifesta numai la femele, masculii au probleme cu socializarea cu alte exemplare din aceeasi specie.

 

 

cum ingrijesc pisica de casa
Pisica de casa

 

 

Cum traieste pisica de casa?

 

Pisica ce traieste intr-o locuinta se obisnuieste atat de mult cu acel stil de viata, incat nici nu doreste sa traiasca "libera", in salbaticie. Totusi, cele care s-au nascut sau au ajuns sa traiasca in poduri sau in pivnite, dispretuiesc "luxul burghez", viata pisicilor aristocrate. Se poate afirma chiar ca pisicile decid ce stil de viata li se potriveste cel mai bine.
Sarcina pisicilor de casa si a pisicilor salbatice dureaza in general cca. 53-70 zile. Pisica de casa, femela poate naste cate 5-10 pui, care in primele 6-7 saptamani din viata se hranesc doar cu laptele mamicii. Femela de obicei se imperecheaza de doua ori pe an. Pisica traieste, in medie, 10 ani, desigur in functie de conditiile de viata si de ingrijire. Aceasta felina comuna poate fi intalnita sub o varietate de culori si modele: alba, neagra, gri-albastrui, tricolor, dungata si asa mai departe.

 

Pisica tigrata

 

Pisicile cu dungi sau cu decor de marmura au pastrat cel mai fidel modelul stramosilor lor, dungile apar chiar si pe blana celor mai monocromatice pisici.

 

Pisica alba de casa

 

Are ochi rosii sau portocalii, rareori de culori diferite. Blana este scurta sau lunga. La nastere deseori apare o pata gri pe frunte, care dispare cu timpul.

 

 

pisica alba
Pisica alba

 

Cum ingrijesc o pisica de casa?

 

E foarte important sa-i respecti teritoriul si sa-i delimitezi spatiul, mai ales daca va locui la curte, alaturi de alte animale. Daca ai caini, gaini, dihori sau alte animale de curte, e bine sa stabilesti o oarecare ordine in gospodarie.

Pentru ca pisicile sunt adevarate "gimnaste cu blana", reusesc sa se strecoare si prin cele mai mici crapaturi. Daca curtea are iesire la strada, s-ar putea sa ai o problema, mai ales cu motanii necastrati care odata ce au atins maturitatea sexuala incep sa hoinareasca prin zona. Accidentele sunt intalnite si in randul acestor animale iuti de picior. De asemenea, chiar daca traieste in curte, asigura-te ca are un culcus al sau si un bol cu apa curata. In felul acesta nu doar ca felina se va atasa mai mult de tine dar o vei proteja si de eventualele boli care se pot dezvolta din recipientele nesanitare din care uneori pisicile sunt nevoite sa bea apa.

 

In cazul in care locuiesti in apartament (cu atat mai mult daca locuiesti la un etaj superior!) asigura-te ca ai plasa la ferestre. Mustacioaselor le place sa se catere, sa experimenteze, sa exploreze. Daca au cale libera, dintr-o singura miscare neatenta pot cadea si se pot rani.

Inlatura toate plantele toxice pentru pisici din apartament si faciliteaza-i accesul la litiera, bolul cu hrana si bolul cu apa potabila. De asemenea, asigura-i un sisal sau un lemn pe care poate sa-si ascuta ghearele, pentru a preveni distrugerea mobilierului.

Discuta pe forum despre pisica de casa >>>


Tu ce zici?