No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Piometrul - o infecţie mortală pentru câini şi pisici!

Ultima modificare: 2010-01-04 | Data publicării: 2009-05-25
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Piometrul - o infecţie mortală pentru câini şi pisici!
Piometrul e o infecţie periculoasă ce afectează uterul. Căţeluşele şi pisicile sunt predispuse la această infecţie, cu atât mai mult cu cât le sunt administrate tratamente hormonale pentru a nu face pui. E foarte periculoasă pentru că apare frecvent iar simptomele sunt vizibile pentru necunoscători abia după ce s-a format puroiul din tesutul uterin.

Dacă infecţia nu este tratată, poate duce la decesul animalului. Unii medici compară piometrul la pisici şi câini cu apendicita la oameni, ambele afecţiuni fiind localizate în partea abdominală.

Înainte de a vă descrie cauzele şi tratamentul acestei infecţii, trebuie să discutăm despre locul unde apare. Organele sexuale ale femelei patrupede sunt: vulvă, vestibul vaginal, vagin, cervix, corp uterin, coarne uterine, trompe şi ovare.

Piometrul e infecţia care apare la nivelul ţesutului din interiorul uterului, ţesut ce pregăteşte uterul pentru sarcină. În perioada căldurilor, apar diverse schimbări hormonale, normale. În timpul şi după estru (perioada de călduri), nivelul de progesteron e foarte ridicat, ducând la îngroşarea ţesutului.

Problemele apar în momentul în care sarcina întârzie câteva cicluri consecutive deoarece ţesutul uterin se îngroaşă constant formându-se într-un final chisturi.

Simptome:

 

Animalul nu are pofta de mâncare, apare febra, depresie, are abdomenul umflat (dacă cervixul e închis), bea multă apă, apar secreţii de fluide, puroi (dacă cervixul e deschis), întâmpină dificultăţi de urinare, vomă, diaree. Din păcate, fluidele formate reprezintă un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, cu atât mai periculos dacă e o infecţie cu cervixul deschis.

În principiu femelele mai în vârstă sunt predispuse la piometru, mai ales dacă ani sau estre la rând nu au avut vreo sarcină. De obicei, infecţia apare la 1-2 luni după estru. Dacă animalul nu a fost castrat, bea multă apă, nu are chef de joacă şi observi scurgeri suspecte din zona organelor genitale, e cazul să vizitezi de urgenţă medicul veterinar.

Piometrul - o infecţie mortală pentru câini şi pisici!
Uterul unei cateluse, imediat dupa operatie.

Cu cât e diagnosticată mai repede, cu atât mai multe şanse de a scăpa de această infecţie păguboasă şi periculoasă. În urma unei consultaţii riguroase şi a unei ecografii, medicul poate stabili clar dacă e vorba de piometru sau nu.

Tratamentul recomandat:

 

Îndepărtarea uterului şi a ovarelor. Sunt medici care atunci când castrează, extirpă doar ovarele însă, din păcate, riscul unei noi infecţii sau chisturi încă persistă. În cazul extirpării uterului, femela nu va mai putea avea pui însă va intra în continuare în călduri.

Cea mai sigură, şi recomandată metodă, e ovariohisterectomia. În cadrul acestei operaţii se îndepărtează atât uterul cât şi ovarele.

Desigur, pentru femelele care sunt folosite pentru montă există şi alte soluţii. Tratamentul cu prostaglandine e una dintre ele. Aceşti hormoni reduc nivelul de progesteron din sânge, contractă uterul pentru a se elimina puroiul şi bacteriile. Însă trebuie ştiut că nu întotdeauna îşi fac efect şi nu se recomandă femelelor în stare foarte gravă.

În cazurile unui piometru cu cerxiv închis, e foarte posibil ca bacteriile şi puroiul să se verse în cavitatea abdominală, conform datelor statistice au o rată de reuşită de 20-40%. Pot apărea efecte secundare deloc de neglijat.

Discută pe forum despre animăluţul tău!


Tu ce zici?