No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Introducerea unei pisici noi

Ultima modificare: 2013-01-14 | Data publicării: 2009-02-17
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Introducerea unei pisici noi
“Ajutor! Felina mea nu acceptă noua pisică adusă în casă. Ce să fac?!”. Astfel de mesaje apar mereu în momentul în care aducem în casă o pisică nouă. Aceeaşi problemă apare şi în cazul câinilor. Din păcate, mulţi oameni cer sfatul specialistului prea târziu. Cel mai important moment e acela în care introduci noul animal în casa ta, pe teritoriul bine stabilit al animalului dominant. Secretul constă în a prezenta cum trebuie noul pisoi.

Aducând o pisică mai tânără în casă şi sperând că vechea pisică nu se va supăra, ba mai mult va fi încântată, nu e o opţiune. Nu te aştepta să obţii rezultate pozitive cu această atitudine.

Cum învăţ pisica ...

 

... să socializeze cu alte pisici? Drăgălaşele feline sunt animale teritoriale şi nu sunt prea încântate de noi prezenţe pe teritoriul lor. Iar unele pisici sunt parcă programate genetic să nu accepte nici un fel de concurenţă pe teritoriul lor, astfel că nu pot accepta niciodată prezenţa unei pisici noi în casă. Ce trebuie să faci e să introduci gradual noul animal în atenţia pisicilor existente în casă. Dacă e posibil, pisicul adus trebuie ţinut într-o cameră separată până când vei avea siguranţa că nu va fi bătut de celelalte feline. Dacă ai casa prea mică, îţi recomand să renunţi la ideea de a mai adopta o pisică. De asemenea, e foarte important să alegi o rasă compatibilă cu pisica pe care o ai deja.

 

cum invat pisica sa fie cuminte
Pisica agresiva

 

  • Cu cât noul pisoi e mai tânăr, cu atât mai bine.

Să adopţi o pisică adultă se poate dovedi un proces greoi şi, nu de puţine ori, aproape imposibil. Odată ce ai separat animalele, fă rost de un prosop curat de bumbac. Din când în când freacă prosopul de pisica nou venită şi lasă-l în camera pisicii cu vechime. În felul acesta va simţi mirosul altei feline, va ştii la ce să se aştepte. În tot acest timp nu trebuie să-ţi schimbi atitudinea faţă de vechea felină, dimpotrivă joacă-te mai mult, acordă-i mai multă atenţie. Vreme de câteva zile/săptămâni continuă să aduci prosopul cu mirosul noului pisici. Fii atent la eventualele schimbări de comportament atunci când miroase prosopul.

  • Următorul pas e să-i laşi să ştie de prezenţa celuilalte dar e bine să fie o uşă între ele.

Nu vrem să iasă scântei de la prima întâlnire, nu-i aşa?! În acest moment lucrurile pot avansa ori stagna, în funcţie de reacţia felinelor. În cazul în care ai optat pentru o pisicuţă foarte tânără, aceasta va dori să interacţioneze cu felinele adulte, să se simtă protejată iar pisica adultă nu va considera micuţa felină o ameninţare serioasă.

 

pisica plangacioasa

 

  • Dacă nu au reacţionat violent la întâlnirea de după uşă...

...poţi să le laşi să se vadă deschizând uşor uşa pentru a conştientiza vizual de prezenţa celeilalte mustăcioase. Când e timpul să se cunoască, face-to-face, scoate prosopul şi freacă pisoiul vechi cu el. Prima întâlnire trebuie să fie de scurtă durată, lasă-le răgaz să se miroase şi cam atât. Dacă reacţionează bine, poţi să le laşi încă 5 minute de joacă împreună, în caz contrar, le izolezi.

Unele pisici au nevoie de mai mult timp pentru a accepta un nou locatar, altele nu au probleme şi sunt foarte deschise la noi experienţe. E indicat să procedezi lent şi gradual atunci când vrei să aduci o felină nouă în casa ta.

Dacă nu ai ţinut cont de paşii de mai sus iar felinele tale nu colaborează, situaţia e complicată. Poţi încerca să le separi pentru o perioadă după care să le faci treptat cunoştinţă din nou. Dacă se bat şi le pedepseşti, nu vei rezolva nimic. Separă-le şi ignoră-le câteva ore.


Tu ce zici?