No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Importanta vaccinurilor pentru pisici

Ultima modificare: 2010-11-17 | Data publicării: 2010-08-11
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Importanta vaccinurilor pentru pisici
Foarte multe pisici se imbolnavesc sau mor anual din cauza unor boli infectioase, care puteau fi evitate prin vaccinare. Puii de pisica necesita vaccinare incepand de la varsta de 9 luni. Medicul veterinar va intocmi si un carnet care atesta starea de sanatate a animalului, foarte util in cazul calatoriilor.

Virusurile si bacteriile care cauzeaza boli infectioase sunt foarte raspandite la pisici. Riscul ca pisicile nevaccinate sa se imbolnaveasca si sa moara este foarte mare. In cazul bolilor infectioase, prevenirea e cea mai importanta, deoarece urmarile multor boli nu mai pot fi remediate prin tratamente medicale. Dupa ce pisica s-a imbolnavit, simptomele, intr-o oarecare masura, pot fi atenuate, insa acest lucru nu se intampla  in fiecare caz. Vaccinarea animalului este responsabilitatea stapanului; felinele nevaccinate reprezinta o sursa de infectie pentru cei din jur.

Vaccinul

 

Microorganismul slabit sau inactiv aflat in vaccin activeaza sistemul de aparare al organismului si, astfel, stimuleaza formarea anticorpilor. Acesti anticorpi protejeaza pisica de bolile infectioase. Rezistenta organismului in fata bolii se numeste imunitate.

 

Pisica cu un con de protectie
Pisica purtand un con de protectie, care o impiedica sa isi linga ranile

 

Vaccinarea pisoilor


Pentru generarea imunitatii fundamentale, pisoiul, incepand de la varsta de 9 saptamani, trebuie vaccinat impotriva bolilor infectioase. Aceste vaccinuri sunt eficace doar daca sunt repetate. Medicul veterinar te va informa despre vaccinurile necesare pisoiului tau si despre timpul in care acesta nu va putea intra in contact cu alte pisici. Veterinarul isi va nota intr-un caietel vaccinurile administrate; astfel, vei sti impotriva caror boli este protejat animalul. Acesta este un document foarte important, contine si vaccinarile antirabice si, in cazul calatoriilor, atesta starea de sanatate a animalului.

Vaccinarea pisicilor adulte


Protectia oferita de vaccinarile de baza nu dureaza toata viata. Aceste vaccinuri trebuie repetate an de an, pentru ca pisica adulta sa fie protejata impotriva bolilor infectioase. Vaccinurile anuale intaresc sistemul imunitar al pisicii.

Calatoria cu pisica


La trecerea frontierei, pisica va avea nevoie de o adeverinta de la medicul veterinar care sa ateste starea de sanatate a acesteia. Ultimul vaccin trebuie administrat cu cel putin doua saptamani inaintea calatoriei.

 

Pisica pregatita pentru calatorie
Pisica pregatita pentru calatorie

 

Ce se poate face daca pisica n-a fost vaccinata in stadiul de pisoi sau daca nu i-a fost administrat vaccinul anual?


Apeleaza imediat la medical veterinar, deoarece patogenii bolilor infectioase sunt foarte raspanditi. Neglijarea vaccinarii va pune in pericol sanatatea animalului si a celor din jur.

Vaccinarea si tratamentul impotriva parazitilor


Daca in organismul pisicii s-au dezvoltat paraziti, organismul nu va reactiona adecvat la vaccinurile de baza. Vaccinurile garanteaza o mai mare protectie in cazul pisoilor lipsiti de paraziti.

Trichina

Pisoii se pot infecta cu trichineloza imediat dupa nastere; larvele ajung in organismul lor prin laptele pisicii-mama infestate. Ouale se pot dezvolta din fecalele celorlati pisoi sau ale mamei. De aceea, unii pisoi nou-nascuti sunt considerati potentiali contaminati. Trichina poate infecta chiar si oamenii: in timp ce mangaiem pisica, oula pot ajunge pe mainile sau in gura noastra. Trichina la copii poate cauza diferite alergii, ba chiar si orbire.

Protectie: pisoiul, pana la varsta de 6 saptamani, trebuie tratat din doua in doua saptamani cu o lotiune impotriva viermilor, iar de la varsta de 6 saptamani , de 3 ori pe an, cu tablete impotriva viermilor sau cu un medicament care se aplica pe piele, deoarece animalele adulte ‘pot face rost' oriunde in natura de ouale sau larvele trichinelor sau ale altor viermi.

Purici

Puricii irita pisoii, muscatura lor poate cauza chiar si dermatita alergica. Distrugerea lor nu se face doar pe animal, deoarece doar 5% din populatia de purici traieste in blana animalului sub forma de purici adulti. Restul de 95% traieste in mediul inconjurator, in lacas, in covor, sub forma de oua, larve sau cocon.


Tu ce zici?