No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Educarea pisicii

Ultima modificare: 2013-01-15 | Data publicării: 2009-11-10
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Educarea pisicii
Pisicile fac parte din categoria animalelor cu o personalitate puternică, sunt independente şi curioase. Ca posesor de felină cu siguranţă ţi-ai dorit să înveţi pisica să nu mai sară pe canapea când sunt musafiri sau să nu mai zgârie mobila scumpă. Ei bine, aici intervine dresajul. Spre deosebire de tehnica de dresaj canină, cea felină presupune mai multă atenţie şi răbdare. Citeşte mai departe pentru a afla ce trebuie să faci pentru a avea o pisică educată!

Dacă vrei să-ţi înveţi pisica să aducă băţul sau să se rostogolească la comandă, mai bine ţi-ai cumpăra un câine. Sunt puţine feline dispuse a face pe plac întru totul stăpânului. Cum spuneam mai sus, pisicile sunt animale curioase, încăpăţânate şi independente.

Se ataşează de stăpân însă e prea orgolioasă încât să înveţe trucuri specifice câinilor. Acest articol vine în ajutorul celor ce nu au găsit încă soluţia potrivită pentru a-şi învăţa felina să folosească litiera, să nu zgârie musafirii sau să nu se urce pe masă. În definitiv, vrei să ai o pisică educată sau o pisică ce se comportă precum un câine?!

 

Exerciţiul, mama învăţăturii!

 

Cu siguranţă expresia de mai sus îţi e foarte cunoscută. Acelaşi principiu se aplică şi animalelor, întrucât acestea nu pot înţelege limbajul nostru, nu citesc şi cu atât mai mult, nu-şi fac temele. De aceea e de datoria ta să o ajuţi să înveţe mai uşor trucurile pe care vrei să le facă pisica. Animalele învaţă din experienţă, imită sunete sau chiar comportamentul uman.

 

amalia74

 

Dacă trucul a fost pe placul ei şi nu i-a produs durere, felina va repeta experienţa. Dacă nu i-a plăcut, să zicem că a fost curioasă de flama lumânării şi şi-a ars năsucul din curiozoitate, nu va mai repeta. Baza educării unei pisici e să o recompensezi mereu atunci când face un lucru care e atât pe placul tău cât şi pe al ei. Când face prostioare, nu o recompensa şi dă-i de ştire că a fost rea.

 

Observă-i comportamentul!

 

Pentru a-ţi educa pisica, trebuie să-i înţelegi comportamentul. Pisicile şi câinii sunt animale diferite, au personalităţi diferite. De aceea, metodele de dresaj canin nu vor funcţiona în cazul unei feline. Violenţa, fie fizică sau verbală, nu reuşeşte decât să inhibe animalul, să-i fie frică de stăpân. De aceea, comportamentele pozitive trebuie recompensate.

 

 

bawbaw

 

 

A mers singură la litieră, fără să facă pe lângă tăviţă? Recompensează-o cu o gustărică, de regulă mâncarea sa preferată. Pisica va asocia faptul că şi-a făcut nevoile la litieră cu mâncarea ei preferată. Dacă a zgâriat canapeaua nouă, arată-i că a greşit, dă-i uşor peste lăbuţe sau năsuc (atenţie, nu violent ci cât să conştientizeze greşeala făcută!) şi ignoră-i prezenţa. Va miorlăi, se va gudura pe lângă tine, în încercarea de a redeveni "stăpâna" atenţiei tale. Dacă vei recurge la violenţă fizică, e foarte posibil să-i provoci frică de a mai zgâria canapeaua în prezenţa ta însă odată rămasă singură, va continua să repete acest comportament nedorit.

 

Înlătură tentaţiile!

 

Pisica ta are obiceiul de a ronţăi frunzele plantelor din ghiveci? Cea mai simplă soluţie e să le ţii într-o încăpere separată, unde mustăcioasa nu poate ajunge. Acest lucru e foarte important, mai ales dacă ai plante toxice pentru pisici.

Cu toţii ştim că felinele trebuie să-şi întindă muşchii şi să-şi "ascută" ghearele. Dacă locul unde-şi face rutina nu e pe placul tău, lasă-i alte opţiuni. Nu vrei să-ţi zgârie mobila? Cumpără-i un sisal. Stropeşte-l cu spray de iarba pisicii şi amenajează-i un loc de joacă special. Desigur, asta nu înseamnă că pisica se va juca doar în acel colţ însă va avea un loc unde îi va fi permis să facă ce vrea atunci când nu eşti acasă.

E foarte important să exersezi în fiecare zi cu pisica ta ceea ce vrei să înveţe. Dacă se urcă pe masă, dă-o jos şi atenţionează-o. Dacă repetă, loveşte-o uşor peste lăbuţe şi ignoră-i prezenţa. Când pisica va rămâne jos, mieunând după atenţia ta, fără să se urce pe masă, recompensează-o. Transformă procesul de educare într-un joc pentru pisici!

 

Trucuri

 

Pentru a-ţi convinge pisica să stea jos sau să se ridice la comandă în două lăbuţe, poţi încerca să o mituieşti cu bucăţele din hrana ei preferată, puse pe scobitoare. Dacă nu vrei să te alegi cu prea multe zgârieturi, poţi încerca folosirea beţişoarelor chinezeşti, aşa cum au făcut doi posesori de animale din Statele Unite ale Americii. Pentru a-şi dresa pisica, Persană, să se sprijine pe muşchii din spate, cei doi tineri au momit-o în fiecare zi cu bucăţele din mâncarea sa preferată.

Rezultatul poate fi văzut mai jos:

 

Pisicuta educata

 

Vrei să afli ultimele noutăţi din lumea animalelor? Abonează-te gratuit la newsletter!


Tu ce zici?