No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Cum invat pisica?

Ultima modificare: 2013-01-15 | Data publicării: 2010-02-20
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Cum invat pisica?
Va aduceti aminte de comedia "Un socru de cosmar", in care Robert de Niro avea o pisica persana dresata sa foloseasca toaleta si sa comunice prin semne? Oare toate acestea ar fi utopii? Nu, intr-adevar exista pisici care stau sau vin la comenda de dresaj, sar peste obstacole, desi destul de putini posesori de animale pretind aceste activitati de la egoistele feline!

Si pisica poate fi educata!

Relatia tipica dintre posesor si pisica: amandoi te iubim - si eu, si tu. Iar educarea pisicii poate avea un rol important in dezvoltarea unei relatii amiabile dintre stapan si animal, in acelasi timp dezvoltandu-se si abilitatile pisicii.

cum educ pisica
Educarea pisicii

 

Cum motivez o pisica sa faca trucuri?

Cu o motivatie potrivita, orice pisica poate fi educata sa faca diverse lucruri si trucuri. Evident, inca de la inceput va sfatuim sa renuntati la visul ca intr-o zi pisica va va servi cornuri calde la masa sau va va aduce ziarul din posta. Asadar, cum captivezi atentia pisicii? Cea mai simpla metoda: "mituiti-o" cu bucatele gustoase de mancare. Specialistii afirma ca puteti invata pisica sa stea si sa si ramana asa, macar o vreme, doar avand multa rabdare si nenumarate firmituri de carne de pui. Metoda e urmatoarea: luati o bucata de carnita in mana si atarnati-o deasupra capului pisicii in asa fel incat s-o ajunga - asa fac si dresorii de pisici. In momentul in care isi aseaza funduletul jos, poate fi premiata.

Punctul cel mai sensibil al pisicii: gustarea!

Primul pas, care e si unul de baza in educarea pisicii, este s-o invatati sa urmareasca diverse obiecte. Daca inmuiati capatul unui betisor in pate de ficat si il invartiti pe la nasul pisicii, felina va incerca sa urmeze mirosul apetisant. Continuati sa miscati betisorul prin fata pisicii, plimbati-o prin casa in acest fel si convingeti-o stea. Intre timp, laudati-o de fiecare data, evident atunci cand merita. Dupa o vreme pisica va urmari betisorul chiar si fara sa aiba pate.

cum dresez pisica
Dresarea pisicii cu mancare

 

Chemarea pisicii

La pisici mai functioneaza si chemarea cu clopotelul - se numeste reflexul conditionat. Daca inaintea fiecarei mese faceti zgomot cu un clopotel pe care-l folositi doar in acest scop, dupa o vreme pisica va incepe sa saliveze. Recunoaste sunetul si se pregateste de mancare. Deci vine! Daca o strigati pe nume des, se obisnuieste si invata sa se foloseasca de numele sau.

Legatura dintre stapan si pisica

De ce este nevoie de aceste trucuri? In timpul educarii se formeaza o legatura intre felina si stapan, unde pisica nu mai e un "personaj" pasiv dar nici agresiv. Animalul tovaras si omul invata sa-si cunoasca limitele si obiceiurile, astfel incat si conflictele se vor putea gestiona mai usor.

Spre deosebire de caini, cand pisicile executa comenzi de dresaj, par la fel de gratioase si elegante ca atunci cand decid singure ce sa faca.

 

Comenzi executate de Toby, un pisoi dresat

 

Discuta pe forum despre pisici >>>


Tu ce zici?