No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Cum putem trata bolile micotice ale pisicii?

Ultima modificare: 2010-11-04 | Data publicării: 2010-03-05
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Cum putem trata bolile micotice ale pisicii?
Evidentierea infectiilor micotice la pisici nu prezinta probleme deosebite. Pentru un diagnostic precis si stabilirea tratamentului este de ajuns sa luati o bucatica de piele obtinuta prin scamosare si trimiteti-o pentru cultura bacteriana la un laborator veterinar.

Cititorii intreaba:

 

Am trei pisici de 2 si 4 ani infectate cu Microsporum Canis. Se scarpina intruna si isi ling blana. Au primit vaccin Biocan-M acum 2 luni, iar pisicii mai in varsta, care are o forma mai grava a bolii, ii administram la sugestia medicului veterinar ¼ tableta de Nizoral 200mg/zi, deja de 8 saptamani, dar nu se observa nicio imbunatatire a situatiei. Pisica este abatuta, nu are pofta de mancare si prezinta forme de depresie. Cum sa o vindecam?

 

Veterinarul raspunde:

 

Vindecarea modificarilor produse de ciuperci ale pielii necesita timp si multa rabdare. Tratamentul poate dura saptamani, chiar luni de zile. Tratamentul mai sus descris este corect, desi Nizoralul are efecte secundare asupra ficatului, de aceea este discutabila continuarea tratamentului cu medicatie pe cale orala. Dar in cazurile grave, trebuie incercata si aceasta varianta.
Lipsa poftei de mâncare, precum si starea apatica a animalului, apar ca si efecte secundare nedorite ale tratamentului cu Nizoral. Dupa ce acesta a fost tratat cu Nizoral timp de 8 saptamani este recomandat sa luati o pauza, cu accent pe tratamentul extern al bolii. De 2 ori pe saptamana pisica trebuie temeinic imbaiata cu sampon Nizoral.
Prima spalare se poate efectua cu sampon obisnuit, dupa care trebuie clatita cu atentie cu ajutorul dusului. Este indicat sa folosesti sampon Nizoral, pe care il vei masa sub forma de spuma pe tot corpul, timp de 10 minute, dupa care va urma o clatire temeinica, cu apa curata. Acest tratament va trebui urmat cu perseverenta timp de 3-4 saptamani. Acelasi tratament trebuie aplicat si pisicilor mai tinere. Daca altfel nu merge, aceste pisici trebuie sedate sau calmate. Cu timpul se vor obisnui si cu aceste tratamente.

Inainte de imbaieri nu strica sa le tai varful unghiilor, sa-ti nu provoace rani in timpul tratamentului. In caz ca iti hranesti mustacioasele cu hrana premium, nu este necesara adaugarea vitaminelor la tratament. Acestea pot ajunge sa fi chiar supradozate, cauzand scaderea imunitatii naturale a pielii. Se poate strica echilibrul apararii imune naturale a pisicii, inrautatind situatia deja creata. In aceasta situatie este mai bine sa folosesti alte resurse naturale complementare la tratament, cum ar fi picaturi Beres pentru pisici sau picaturi Vetri DMG (imunostimulator), ambele cu rol de stabilizare a sistemului imunitar. Este de la sine inteles ca si obiectele din habitatul pisicii trebuie dezinfectate si curatate mai frecvent.

 

 

microsporum-canis la pisica
Infectiile micotice la pisica

 

Ce trebuie să stim despre vaccinurile impotriva micozelor pielii ?

 

In cazul micozelor iti recomandam vaccinarea pisicii de doua ori, dupa care o vei repeta anual pentru mentinerea imunitatii. Este recomandata vaccinarea, intrucat este mult mai putin stresant pentru pisica si mult mai ieftin decat tratamentul efectuat in cazul aparitiei bolii.


Tu ce zici?