No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Cum îţi dai seama că pisica ta e bolnavă?

Ultima modificare: 2009-12-29 | Data publicării: 2009-03-31
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Cum îţi dai seama că pisica ta e bolnavă?
"Pisica mea nu mai mănâncă, oare e bolnavă?", e una dintre cele mai frecvente întrebări adresate medicilor veterinari. E foarte important ca posesorul unei pisici să ştie cum să recunoască semnele unei boli. În funcţie de gravitatea afecţiunii, orice secundă contează. În cele ce urmează vom discuta despre simptomele la care trebuie să fii atent şi care îţi spun că pisica ta nu se simte bine.

1. Temperatura

Există termometre speciale pentru animale, aşa că e bine să verifici temperatura felinei din când în când. Dacă se situează între 37 şi 38 de grade Celsius, nu e cazul să te îngrijorezi.

2. Gingiile

Dacă pisica e sănătoasă, gingiile sale ar trebui să fie de culoare roz. În momentul în care observi că gingiile sunt pale, gri, galbene, albastre sau roşu aprins, e cazul să faci o vizită medicului veterinar. Însă e bine să-ţi verifici mustăcioasa chiar şi atunci când pare cea mai sănătoasă pisică din lume. La fel ca oamenii, şi  în cazul animalelor stările pot diferi de la o pisică la alta.

 

pisica galagioasa

 

3. Lipsa chefului de joacă

Dacă pisica ta e letargică, nu are chef să se joace cu tine, nici măcar atunci când îi fluturi prin faţa ochilor jucăria preferată, înseamnă că ceva nu e în regulă. Poate fi semnul unei boli uşoare dar poate însemna o infecţie, deshidratare, hemoragie internă, anemie şi multe altele. O pisică letargică nu e o pisică sănătoasă. Probabil că dacă ar putea vorbi, ţi-ar spune că ceva o deranjează.

4. Lipsa poftei de mâncare la pisică

De multe ori, primul semn vizibil că mustăcioasa nu se simte bine e lipsa poftei de mâncare. Va bea mai puţină apă, va lenevi mai mult, va face mofturi chiar şi atunci când îi dai mâncarea preferată. Dacă ai observat acest tip de comportament la pisica ta, e cazul să faci o vizită de urgenţă la cabinetul veterinarului.

5. Vomă

De obicei, starea de vomă e însoţită de diaree. În acest caz, e foarte posibil ca pisica să fi suferit o toxiinfecţie alimentară, să fi fost otrăvită sau să fi fost afectată de virusul salmonela. Dacă nu se intervine la timp, se poate ajunge la hipoglicemie şi deshidratare care pot provoca răni serioase şi chiar decesul animalului.

E important să mergi de urgenţă la doctorul veterinar, e singurul care poate pune un diagnostic şi dispune începerea unui tratament. Pisicile care sunt foarte active în afara casei, care vânează şoareci ajung să fie otrăvite după ce mănâncă rozătoare ce au gustat din momelile otrăvite. E una dintre cele mai frecvente cauze ce duc la deces în rândul pisicilor care vânează rozătoare.

6. Tremură şi gâfâie fără motiv

Atunci când o pisică salivează în exces, tremură fără motiv sau gâfâie deşi nu a făcut vreun efort, e cazul să-i verifici temperatura şi gingiile. De obicei felinele care afişează un astfel de comportament suferă în urma unei leziuni interne sau de o boală care, dacă nu e tratată, poate fi fatală.

7. Apatie

Dacă nu-i mai place să se joace cu tine sau cu jucăria preferată, e mereu retrasă sau poate ţâfnoasă, înseamnă că suferă de ceva. Acestea sunt cele mai clare simptome care-ţi spun că pisica ta are nevoie de ajutor medical.

 

pisica letargica

 

8. Tuşeşte sau strănută des

Dacă strănută sau tuşeşte doar o dată într-o săptămână, nu e nevoie să te îngrijorezi. Însă dacă strănutul şi tusea persistă, s-ar putea ca pisica să sufere de afecţiuni ale sistemului respirator. Se impune vizita la cabinetul veterinar. Ţine minte că o pisică sau un câine nu răcesc în acelaşi fel ca noi, oamenii!

9. Nu foloseşte litiera

De obicei o pisică refuză să folosească litiera, pentru o perioadă scurtă de timp, dacă s-au produs schimbări în mediul în care trăieşte, dacă v-aţi mutat într-o casă nouă, în care încă nu s-a obişnuit. Dar, dacă nu e cazul unei astfel de situaţii, e foarte posibil ca felina să sufere de o infecţie urinară. Dacă problema persistă, consultă un medic veterinar!

Sfaturi practice: Dacă pisica ta manifestă unul sau mai multe din simptomele prezentate mai sus, monitorizează-i starea de sănătate. La fiecare 2 ore verifică-i temperatura, culoarea gingiilor, dacă vomită, dacă tremură etc. O astfel de evidenţă îl va ajuta şi pe medicul veterinar în stabilirea unui diagnostic precis.

Temperatura şi gingiile nu se verifică imediat după ce pisica s-a trezit sau te-ai jucat cu ea. Cu cât vei ajunge mai repede la un veterinar, cu atât mai bine pentru pisică. Dacă aştepţi să manifeste şi alte simptome, rişti ca starea sa de sănătate să se agraveze şi chiar să devină fatală. Spre deosebire de un câine, o pisică reuşeşte să se ascundă foarte bine atunci când ceva o deranjează. Nu ignora nici unul din simptomele prezentate mai sus!

Discută despre acest subiect şi pe forum!


Tu ce zici?