No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Cum comunica pisicile intre ele?

Ultima modificare: 2011-09-15 | Data publicării: 2011-09-15
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Cum comunica pisicile intre ele?
Pisicile nu folosesc cuvinte, dar totusi comunica intre ele. Imaginati-va o societate in care nu se comunica prin cuvinte si in care puteti determina starea unei persoane doar uitandu-va la ea. Intr-o astfel de lume traiesc pisicile.

Limbajul corpului si sunetele

Orice proprietar de pisica poate sa confirme faptul ca felina lui emite sunete diferite. Oare atunci cand se intalnesc pisicile salbatice, se saluta intre ele cu un miau? Acest sunet specific pe care il folosesc pisicile pentru a comunica cu oamenii adesea nu este folosit pentru a comunica in prezenta altor pisici. In lumea lor,  limbajul corpului este foarte important. Majoritatea pisicilor nu trebuie sa emita sunete pentru a comunica intre ele.

Tinuta, miscarea cozii, contactul vizual si mirosul

O pisica poate comunica foarte usor cu o alta felina de peste un camp fara ca macar sa scoata vreun sunet.

 

Pisicile comunica intre ele in diferite moduri
Pisicile comunica intre ele in diferite moduri

 

 

Pupilele dilatate si urechile moi sunt un semn de teama, agresiune si/sau emotie, iar contactul vizual direct indica agresivitate sau amenintare. Prin urmare, pisicile folosesc aceleasi semnale pentru a comunica intre ele pe care le folosesc atunci cand comunica si cu noi.

In orice caz, pisicile sunt mult mai receptive la a raspunde si a observa aceste semnale. Pisicile folosesc limbajul corpului pentru a realiza majoritatea actului de comunicare.

Ierarhia este bazata pe rezultatele interactiunii sociale dintre animale. Agresivitatea, supunerea, starea de reproducere, sexul si mediul, sunt factori care determina ierarhia. In orice caz, ierarhia in randul felinelor este putin mai complicata, comparativ cu cea a cainilor. Cainii afiseaza intr-un mod mai evident dominatia. In orice caz, felinele sunt creaturi sociale care nu traiesc in haita.

Ierarhia e evidentiata cand un nou membru apare in zona

Pisicile sunt creaturi teritoriale, iar teritoriile le pot imparti cu alte pisici sau si le doresc exclusiv pentru ele. Isi marcheaza teritoriul prin frecarea unui obiect, zgarierea unui copac si/sau urinare. Aceste semnale sunt percepute ca semnale afisate, sugerand celorlalte pisici ca au pasit pe un teritoriu ocupat. Celelalte pisici nu doar vad semnele, dar pot simti feromonii lasati. Prin urmare, in afara limbajului corpului, simtul mirosului pisicii este de asemenea foarte important pentru actul comunicarii.

 

pisici care dorm impreuna

 

 

Pisicile care se igienizeaza una pe cealalta

Atunci cand doua pisici traiesc impreuna, ele se vor mirosi si igieniza una pe cealalta. Igienizarea este facutanu doar pentru a se mentine curate, ci si pentru a-si asigura confort, pentru a indeparta parazitii si pentru a elibera tensiunea sociala. Acest fapt este cunoscut sub de numirea de igienizare sociala. O pisica mama va recunoaste mirosul cunoscut al puilor ei. Pisicile mame isi vor igieniza puii in mod regulat pentru a-i mentine curati, pentru a stimula tranzitul intestinal si pentru a le asigura confort.

Pisicile par sa aiba o dubla personalitate

Pot sa fie prietenoase si imbietoare pentru un minut si apoi pe neasteptate sa se avante asupra dumneavoastra. Acest lucru se datoreaza locului unic pa care pisica il ocupain lantul trofic: ele sunt atât pradatori cât si prada. Prin urmare, pisicile manifesta mai multe comportamente care le permit sa se adapteze repede diferitelor situatii. Proprietarii se supara uneori atunci cand pisica lor se intoarce brusc si-i musca dupa ce cu un minutin urma au mangaiat-o. Insa aceasta dubla personalitate este importanta atunci cand incercam sa intelegem comportamentul felinelor si modul in care acestea comunica.

Oamenii nu pot simti feromonii sau intelege fiecare miscare subtila a pisicilor lor. Multe intrebari nu au inca un raspuns si putem intelege doar cateva cuvinte de baza din limbajul complex utilizat de feline.


Tu ce zici?