No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Ce trebuie sa stim despre turbare si pseudo-rabia pisicii?

Ultima modificare: 2010-11-18 | Data publicării: 2010-02-25
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Ce trebuie sa stim despre turbare si pseudo-rabia pisicii?
Rabia si boala aujeszky sunt doua dintre cele mai periculoase boli care pot aparea la animalele de companie. Cum iti protejezi cainele si pisica de rabie? Vaccinandu-i! Daca impotriva pseudo-rabiei nu exista vaccin, cea mai simpla metoda de a-ti proteja animalutele este sa nu le hranesti cu carne cruda de porc de a carei provenienta nu esti sigur.

Rabie

 

Virusul rabic apartine familiei Rhabdovirusilor si apare peste tot in lume. In trecut virusul a fost raspandit de cainii care traiesc la casa omului, dar datorita vaccinarii antirabice anuale obligatorii, acest virus mortal este destul de rar intalnit la animalele de companie. Pericolul insa nu a disparut complet pentru ca rabia poate fi raspandita in randul animalelor salbatice. O simpla muscatura a unei vulpi poate infecta cainele, pisica sau chiar omul.

cum tratez pisica de rabie
Rabia la pisici

Pisicile sunt mai predispuse la infectarea cu virusul rabiei, deoarece de multe ori pisicile nu sunt vaccinate anti-rabic desi exista un vaccin care le protejeaza de cumplita boala.

Virusului rabic poate aparea la toate speciile cu sange cald.

Animalele carnivore joaca un rol important in raspandirea acestuia, prin muscatura, in timp ce animalele ierbivore si oamenii nu.

Perioada de incubatie (intre 5 zile si jumatate de an), depinde de cat de departe este muscatura de sistemul nervos central.

Virusul se reproduce in celulele nervoase si ajunge in sistemul nervos central de-a lungul celulelor nervoase, ocolind sistemul imunitar.

Ulterior, se raspandeste in glandele salivare, ochi si in alte organe.

 

Simptomele rabiei:

 

De obicei, dupa infectare apar si modificari de comportament. In cazul rabiei, intalnim doua tipuri: rabie clasica sau de rabie furioasa.

Rabia furioasa: Primul simptom vizibil este aparitia somnolentei tipice, a salivatiei excesive, pofta de mancare variabila, voce ragusita. Apoi animalul va fi iritat, devine agresiv fara nici un motiv. Fata de pisici, un caine devine furios dintr-o data, fara vreun motiv. In urmatoarea etapa animalul paralizeaza: din cauza paralizarii gatului nu poate inghiti, saliveaza, are strabism, are caracteristicile paraliziei generalizate, iar in cele din urma, animalul moare in cateva zile.

Rabia clasica: Sunt excluse accesele de furie, simptomele precoce se transforma imediat in paralizie.
Boala este fatala si in acest caz.

 

Tratarea si prevenirea: Exista vaccin impotriva rabiei.

 

Dupa debutul simptomelor clinice, animalele bolnave mor fara exceptie. Deoarece aceasta este o zoonoza (se raspandeste de la animal la om) fiecare posesor de animal caruia i-a murit un caine sau o pisica de rabie are obligatia de a notifica organele sanitar-veterinare, pentru a preveni o eventuala epidemie de rabie la alte animale.

 

Boala Aujeszky (pseudo-rabia)
cum tratez pisica de pseudo rabie
Pseudo-Rabia la pisica

 

Boala este cauzata de virusul herpes care imbolnaveste mai multe specii de animale, mamiferele, pasarile si rozatoarele marunte. Cauzeaza boli neurologice fatale, doar porcul ii poate supravietui, de aceea porcul este animalul de curte care raspandeste aceasta boala mortala.

Aujeszky Aladar este cel care a descoperit boala care in 1902 si a deosebit-o de rabie, de unde si denumirea afectiunii. Cainii si pisicile sunt infectate in primul rand, prin consumul maruntaielor crude de porc (in special laringe si plamani).

La fel ca in cazul virusului rabic, si boala Aujeszky se raspandeste in sistemul nervos si poate deteriora sistemul nervos central: cauzeaza encefalita. Perioada de incubatie este de 2-4 zile, prima data cainele este obosit, apoi isi scarpina capul cu brutalitate, eventual si alte parti ale corpului, pana cand sangereaza. Uneori respira dificil sau repede pentru ca virusul distruge plamanii si muschii cardiaci.

Animalele sunt agitate, saliveaza, dar agresiunea nu este tipica. La pisici este mai putin specific scarpinatul. Felinele sunt agitate, miauna continuu, din cauza paraliziei gatului, si in general saliveaza foarte mult si des. Pisica nu prezinta un comportament frenetic, dar trebuie abordata cu precautie pentru ca poate musca sau zgaria din cauza tulburarilor de comportament. Atat cainii, cat si pisicile mor in urma infectarii cu pseudo-rabia.

 

Tratament si prevenire:

 

Nu exista nici un vaccin impotriva acestei boli! Cea mai buna aparare este sa nu hraniti niciodata animalele cu carne cruda de porc de a carei provenienta nu sunteti siguri!

Discuta pe forum despre bolile pisicilor >>>


Tu ce zici?