No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Ce facem cu motanii "în călduri"?

Ultima modificare: 2010-02-23 | Data publicării: 2009-07-20
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Ce facem cu motanii "în călduri"?
Posesorii de motani se confruntă, cel mai adesea, cu o problemă gravă: marcarea teritoriului. Urina pisicii emană un miros urât şi greu de îndepărtat cu soluţii obişnuite. Problema marcării teritoriului apare de îndată ce motanul a ajuns la maturitate sexuală. Scopul? Înştiinţarea potenţialilor rivali de prezenţa lui şi informarea pisicilor că există un "nou armăsar în zonă". Cum scăpăm de problema mirosului greu de suportat?!

În momentul în care motanul atinge maturitatea sexuală, e puţin probabil să reuşiţi să-l ţineţi sub control, în casă. Va încerca din răsputeri să cucerească toate femelele aflate în zonă, ba chiar va pleca în căutare de pisici. După satisfacerea nevoilor sexuale, motanul viril se va întoarce acasă, slăbit şi probabil rănit, la culcuşul său stabil şi cald.

Căutarea femelelor în călduri reprezintă principala sa grijă. În această perioadă va mânca puţin, se va lua la bătaie cu orice alt motan care îndrăzneşte să-i încalce teritoriul, ba chiar va manifesta un comportament agresiv faţă de orice fiinţă va îndrăzni să-i invadeze intimitatea. În timpul luptelor, pisoiul poate fi rănit grav sau poate dobândi boli grave, printre care rabia sau SIDA. Ce e de făcut?!

 

Maturitatea şi nevoile sexuale

 

Ce facem cu motanii în călduri?

 

Îşi marchează teritoriul cu urină, mirosul înţepător avertizând potenţialii adversari: "Pe aici nu se trece!". Dacă nu-l vei lăsa să-şi împlinească nevoile sexuale, te vei confrunta cu probleme mai grave decât marcarea teritoriului.

Pregăteşte-te pentru nopţi nedormite, lucruri distruse, mobilă zgâriată şi haine sfâşiate. Mirosul emanat de urina motanului nu poate fi îndepărtat cu uşurinţă, indiferent de tipul dezinfectantului pe care îl foloseşti. Deşi există soluţii care îi produc repulsie motanului, acestea nu vor putea împiedica pisoiul să nu urineze în altă parte din casă.

Cea mai folosită soluţie e cea a castrării. Sigură, cu efect permanent.

 

Avantaje şi dezavantaje ale castrării


Înainte de a recurge la această metodă răspunde la întrebarea: "Vrei ca motanul să aibă pui?". Dacă nu doreşti, rezolvă problema în cel mai simplu mod: castrarea! Imediat ce motanul a revenit acasă, îndreaptă-te spre cabinetul veterinar. Castrarea e o operaţie considerată de rutină şi implică riscuri mici.

Ce facem cu motanii în călduri?

La câteva zile după operaţie, motanul nu va mai emana acel miros iritant şi pestilenţial. De obicei, pisoii devin mai puţin agresivi după castrare însă nu e o regulă. De acum înainte e foarte important să fii atent la mâncarea pe care i-o dai. Hrana motanului castrat trebuie să aibă PH Control.

Principalele dezavantaje sunt legate de obezitate şi de pietrele la rinichi. Obezitatea nu este o problemă fără soluţie. Astăzi avem o mulţime de tipuri de hrană special fabricată pentru pisici castrate. De regulă, hrana specială pentru motanii castraţi îi protejează de pietrele la rinichi, una din cele mai întâlnite cauze care duc la decesul felinei. Consultă un medic veterinar pentru a stabili împreună o dietă pentru pisoi.

Foarte important: după ce motanul şi-a revenit după operaţie, nu-l lăsa să lenevească. Animalul trebuie să aibă o viaţă activă, pe cât posibil, asemănătoare cu cea avută înainte de operaţia de castrare.


Tu ce zici?