No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Castrarea motanilor

Ultima modificare: 2010-10-07 | Data publicării: 2010-03-05
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Castrarea motanilor
In cazul motanilor care locuiesc in casa, castrarea poate fi una dintre cele mai bune solutii pentru rezolvarea unor probleme de comportament. Insa barbatii adeseori refuza aceasta idee, motanul devenind, in viziunea lor, un "burlac nesatul in cautare de femele".

De ce trebuie castrati motanii?

 

Foarte multi aparatori ai drepturilor animalelor nu-si castreaza propriul animal, dar nici pe cele pe care le fac cadou. Desigur, in unele cazuri banii reprezinta un impediment. Multi afirma ca ei vor avea grija de caine, iar pisica poate fi lejer inchisa in casa. Intr-adevar, multi caini sau motani nu sunt lasati pe strada pentru a nu se imperechea. Dar, daca stapanul este constient ca animalul tinut nu este pentru prasila, adica nu va fi dus la expozitii de pisici, nu va fi folosit la monta si va fi ferit sa se imperecheze sub orice forma, ei bine, atunci cea mai buna solutie este castrarea motanului.

Castrarea masculilor are un rol sanitar si preventiv, deoarece in acest fel se pot preveni boli la nivelul prostatei la varste mai inaintate sau alte probleme cu testicolele, care in anumite situatii, trebuie operate. Acei motani care ajung pe strada in perioada de imperechere sunt un pericol pentru integritatea lor, dar si a altor animale, ajungand chiar sa se omoare intre ei. Iar pe de alta parte, sunt atatea pisici vagaboande in orasele din Romania incat nu avem nevoie de alti pui parasiti care sa ajunga sub rotile autoturismelor.

Cand simt o femela in calduri in apropiere, masculii se bat pentru dreptul de a se imperechea, motiv pentru care se pot rani in diferite moduri: fie se impung in grilaje, fie ajung calcati de masini,  se ratacesc in drum spre casa sau sunt prinsi si inchis de alte persoane. Alt pericol consta in faptul ca atunci cand animalele se intorc acasa pot fi infectate cu diverse boli, virusi sau paraziti, precum capuse sau purici.

 

 

poze motan castrat
Motanii necastrati sunt mai agresivi si batausi!

 

 

Bataile dintre motani

 

Castrarea masculilor este foarte importanta, deoarece rar se intampla ca un motan sa fie inchis toata viata intr-o locuinta. E binecunoscut mirosul puternic si neplacut al urinei cu care isi marcheaza teritoriul. Motanul isi delimiteaza un teritoriu de cativa km patrati, de aceea gasim multe pisici calcate pe sosele. Masculul dominant din teritoriu este foarte bataus, deseori provocandu-si rani serioase atat siesi, cat si celorlalti motani. Sunt frecvente ranile adanci care supureaza, sunt infectate si prezinta si alte rani nevindecabile.

Totodata, bolile infectioase se raspandesc cel mai usor in timpul batailor. Posesorii de masculi apti de reproducere sunt la fel de raspunzatori de noua generatie de pui ce se va naste, precum posesorii de femele. Castrarea motanilor e recomandabil sa fie facuta inainte  ca animalul sa inceapa sa-si marcheze teritoriul. Multi motani castrati renunta la acest obicei, dar unii niciodata.

In sfarsit, nu trebuie sa subliniem de cate neplaceri poti avea parte, de garduri rupte, de pui nascuti in vecini, de nopti cu urlaturi si miorlaituri nesfarsite etc. Interesanta este si pozitia, de multe ori subiectiva, cu care ne intalnim in problema castrarii. In cazul animalelor tinute pentru productie sau chiar a cailor, castrarea nu provoaca indignare, fiindca este considerata un proces natural pentru obtinerea unor rezultate economice mai bune. Nu sunt indignati nici macar proprietarii de caini sau pisici care nu sunt de acord cu sterilizarea animalelor proprii.

Discuta pe forum despre pisici >>>


Tu ce zici?