No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
 
 
 
 
 

Cand e bolnava pisica?

Ultima modificare: 2010-10-06 | Data publicării: 2010-03-03
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Cand e bolnava pisica?
La pisici sau pisicute sunt cateva semne clare care iti atrag atentia asupra unei probleme de sanatate: lipsa poftei de mancare, iritabilitate, apatie, somnolenta exagerata, setea accentuata sau chiar dimpotriva, lipsa setei, diaree, constipatie si urinare dureroasa.

E bolnava pisica?

 

Daca iti cunosti bine pisica si te ocupi de ea cu atentie, poti observa orice schimbare minora, fie ea de natura fizica sau chiar de comportament. Astfel vei recunoaste aceste schimbari si vei stii ce sa faci. Desigur nu e vorba de o diagnosticare exacta, ci despre posibilitatea de a lua o decizie corecta la aparitia semnelor respective, de a duce felina la veterinar sau pur si simplu s-o lasi in pace, pentru a se odihni.

 

Care sunt semnalele de alarma?

 

Lipsa poftei de mancare, iritabilitate sau retragere accentuata, nevoia prea mare de a se odihni, setea accentuata sau dimpotriva, lipsa setei, diareea, constipatia, urinarea greoaie sunt toate semnale de alarma. De obicei cand apare o problema serioasa, atunci temperatura pisicii este ori prea mare, ori prea mica. Temperatura normala a pisicii este 38-38,5 °C. Daca depaseste aceasta valoare sau daca scade sub ea, adreseaza-te imediat medicului veterinar. Temperatura pisicii o masori introducand termometrul in funduletul mustacioasei. Fiindca nu prea ii va place aceasta operaţiune, este indicata imobilizarea acesteia, prinzand-o de umeri si de picioarele din fata. Este nevoie de acest lucru deoarece pisica se zbate si e posibil ca termometrul sa cada si sa se sparga. Daca nu esti sigur, lasati aceasta operaiune in seama specialistului. Nu uita ca felina nu se poate considera un pacient simplu. In timp ce o transporti la medic, incearca sa o linistesti si sa o incurajezi. In aceste cazuri mustacioasele nu au incredere nici in cei mai gentili oameni si la prima ocazie care se iveste, vor incerca sa fuga. Important este s-o transporti intr-o cusca adecvata si nu intr-una improvizata.

 

Leziuni si fracturi

 

Cand observi ca ceva nu e in regula cu pisica ta, trebuie sa mergi la medicul veterinar. In cazul zgarieturilor si a ranilor minore o poti trata si acasa cu betedina. In schimb, daca are rani majore, nu ezita deplasarea imediata la  specialist. Daca pisica nu e vaccinata se poate infecta cu diferiti virusi sau boli infectioase, mai ales daca s-a ales cu zgarieturi in timpul unor batai.

Discuta pe forum despre pisici >>>


Tu ce zici?