No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
 
 
 
 
 

Calmante pentru pisici

Ultima modificare: 2010-11-05 | Data publicării: 2010-03-05
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Calmante pentru pisici
S-a descoperit ca animalele simt durerea la fel ca si noi oamenii. Localizarea centrilor de durere ai pisicilor a fost mult mai grea, stiindu-se faptul ca pisicile isi ascund senzatia de durere. Pe deasupra, multe analgezice vreun efect calmant asupra pisicilor. Sa vedem ce medicamente sunt capabile sa calmeze durerile pisicilor.

In trecut, medicii veterinari nu administrau calmante animalelor operate, in afara anesteziei. De aceea ele treceau prin chinuri groaznice cand isi reveneau. Este greu de apreciat intensitatea durerii la un animal pentru ca nu poate comunica cu noi. Dar putem sa ne facem o idee dupa comportamentul lor: poate fi retras, agitat, sau irascibil.

Se srie ca pisicile nu lasa sa se vada cand le doare ceva. In prezent se folosesc 2 metode de calmare a durerilor:

  • Calmarea preventiva
  • Injectia cu un amestec de calmante

 

 

pisica operata
Calmante pentru pisici dupa operatie

 

 

De aceea se folosesc mai multe tipuri de calmante intrucat unite, au un efect analgezic mai puternic. Este bine ca aceste analgezice au efect direct asupra durerilor survenite, ca urmare a operatiilor sau a altor interventii medicale. Exista mai multe feluri de calmante:

  • opiacee (ex: morfina, codeina);
  • antiinflamatoare, care nu au la baza steroizi;
  • anesteziante locale;
  • analgezice etc.

 

Medicamente potrivite pentru pisica


Din pacate, pisica prezinta adesea reactii adverse la o serie de medicamente, este irascibila, confuza. Aspirina si acetaminophenele sunt nocive, chiar mortale pentru feline.
Unul din opiacee, Fentanylul, este in schimb util in calmarea durerilor si nu are efecte secundare. Se foloseste cel mai des ca si plasture si poate fi prescris de medicul veterinar la nevoie.

 

 

anestezie pentru pisici
Medicamente pentru pisici

 


Folosirea calmantelor sub forma de plasture sau gel, care ajung in organism prin absorbtie, este o metoda relativ noua si este tot mai des folosita de catre medicii veterinari. Inainte, acestia considerau ca metodele de tratament ale animalelor sunt complet diferite de cele umane. Insa recent, s-a descoperit ca animalele sunt la fel de receptive la durere, ca si oamenii. De aceea veterinarii au obligatia sa fereasca animalele de dureri si alte chinuri.


Tu ce zici?