No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Caliciviroza la pisica

Ultima modificare: 2010-11-04 | Data publicării: 2010-03-05
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Caliciviroza la pisica
Caliciviroza pisicilor este cauzata in general de doi virusi: virusul calici si de virusul herpes. Cele mai grave simptome le prezinta animalele mai tinere sau foarte batrane, dar in principiu felinele se pot imbolnavi la orice varsta.

Caliciviroza este o boala infectioasa, care apare la nivelul aparatului respirator, afectand gatul, ochii, cavitatea nazala si orala a pisicii. Simptomele se pot agrava prin apartia bacteriozelor care vor suprainfecta zonele deja infectate. Din pacate, virusul care infecteaza pisicile poate avea mai multe tulpini.

 

Care sunt simptomele calicivirozei feline?

 

Caliciviroza prezinta diferite simptome in functie de gravitatea bolii, cum ar fi inflamarea membranei mucoasei nazale, conjunctivita la ochi, ulcerarea mucasei bucale. Ochii pisicii prezinta ulcerari corneale, are dispnee, prezinta secretii nazale abundente. In cazuri grave inflamarea tractului respirator se poate intinde si la aparatul pulmonar, provocand pneumonie. Daca boala se trateaza cu intarziere sau chiar deloc, la o parte din animale apare o forma foarte grava de rinotraheita cu bronsita, care nu are tratament eficient. Pisica va fi nevoita sa traiasca toata viata cu aceasta boala. Se mai poate opacifia cornea, ceea ce va duce in final la orbire.

 

 

pisica alba poze

 

 

Cum se poate vindeca caliciviroza la felina?

 

Odata aparute simptomele prezentate mai sus, este important sa duci pisica de urgenta la medicul veterinar. Acesteia i se va administra o cura de antibiotice si antiinflamatoare, caz in care se va putea preveni suprainfectia bacteriana. Deoarece vorbim despre virusi, felina ta va fi nevoita sa lupte singura impotriva bolii. Tu o poti ajuta insa oferindu-i o ingrijire corecta si multa sustinere. Este recomandat ca produsele imunostimulatoare sa-i fie administrate doar de medicul specialist.

 

Cum poti preveni boala?

 

Impotriva calicivirozei exista un vaccin foarte eficient si sigur. Se efectueaza doua vaccinuri cand pisica este pui, dupa care se repeta anual. In cazul unei femele vaccinate care a nascut, puii vor avea imunitate in primele trei luni, pana cand si ei vor primi primul vaccin.

Din fericire, avand in vedere ca acest virus nu face parte din clasa zoonozelor, nu se transmite omului!

Discuta pe forum despre bolile pisicilor >>>


Tu ce zici?