No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Bolile tractului urinar inferior la pisici

Ultima modificare: 2010-10-06 | Data publicării: 2010-02-09
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Bolile tractului urinar inferior la pisici
In cadrul sectiunii "Veterinarul de Serviciu" sosesc de multe ori intrebari legate de boli privind tractul urinar (vezica, uretra) la pisici. Deoarece boala se manifesta intr-o sub diverse simptome si se dezvolta datorita unei varietati de factori, aceaste simptome le gasim la pisici sub numele de sindromul sau bolile tractului urinar inferior.

Pietrificarea urinei, inflamatii ale vezicii urinare, obstructionarea uretrei, cancerul vezicii urinare

 

La pisici, bolile tractului urinar (vezica, uretra), apar destul de des. Deoarece boala se manifesta printr-o varietate de simptome, iar dezvoltarea bolii este influentata de o varietate de factori, primele simptome care apar au fost numite mai intai sindromul tractului urinar inferior al pisicii (FUS = feline urinary syndrome), apoi mai tarziu au fost numite bolile tractului urinar inferior la pisici (FLUTD = feline lower urinary tract diseases). Deoarece cauzele bolii nu sunt intelese pe deplin, se foloseste uneori si adjectivul de "idiopathik" (de origine necunoscuta).
De cele mai multe ori pisicile bolnave sunt duse la medicul veterinar daca au urinari dese si dureroase, urina sangeroasa, fortarea, dar de multe ori sunt duse la veterinar doar pentru ca fac murdarie in casa. Simptomele sunt de obicei motivate de urina pietrificata, inflamatii ale vezicii urinare, obstructia uretrei, rar cancerul vezicii urinare.
In cazul femelelor, ne confruntam cel mai des cu non "clasicul" pietrificarea urinei, iar la motani cu obstructionarea uretrei de catre o materie organica granulata, vascoasa, inclusiv asa-numitele bucati de "gresie".
Cu acesata boala ne intalnim mai ales la motani pentru ca au uretra lunga, curbata, ingusta, si la care, mai ales in portiunea inferioara a vezicii urinare, este usor sa se acumuleze nisip, bucati de „gresie" sau pietris. (La pisicile de sex feminin, prin uretra scurta si larga aceste formule pot fi usor si rapid inlaturate).
Si predispozitia rasei joaca un rol in dezvoltarea bolii: la unele rase (de exemplu persana, siameza) ne intalnim mai des cu boala.

  • „Gresia" - dupa cum am mentionat deja - contine un set de materiale organice si anorganice.

In ceea ce priveste textura uretrei, de obicei completeaza lumenul uretrei, si, adesea, prezinta o forma lunga, cilindrica. Componenta anorganica este, de obicei mineralul numit struvit (fosfat).

  • In 80-90% din cazurile de pietrificare a urinei (inclusiv pietre), gasim pietre de struvit. Acestea sunt de obicei cristale in forma de capac de sicriu, care sunt in principal alcaline sau usor acide.
  • Cristalele de oxalat au forma de octaedru, privite de sus amintesc de un timbru postal.

Se formeaza in mediu alcalin sau rareori usor acid . Aparitia acestora este in proportie de 10% din toate cazurile .

  • Dintre 10% din pietrele de acid uric, doar 5% pietre sunt cistina. Formarea pietrei este complexa, nu este un proces cunoscut in toate detaliile.

In afara compozitiei produselor alimentare, pot sa contribuie la tulburari metabolice, la inflamatia organelor urinare, la tulburari de echilibru ale apei, deficit de vitamine, consum redus de lichide, concentratia de urina, urinari rare, urina cu pH ridicat.
In legatura cu inflamatia organelor urinare, asa-numitele celule desprinse formeaza celula "de baza" pe care se formeaza piatra unde se depoziteaza cristalele.

 

Simptomele bolii tractului urinar la pisica

 

  • Pisica indica durere!

In stadiul incipient, ceea ce atrage atentia detinatorului de animale asupra problemelor, este ca pisica doarme mult si produce cantitati mici de urina, sau "actiunea" a esuat.

  • Urina se coloreaza in roz, apoi poate fi rosu aprins (cu sange).

Ca urmare a necesitatii constante (de necontrolat) de a urina (iritare), animalul nu mai urineaza in locul sau obisnuit (litiera) ci lasa urme si in locuri mai mult sau mai putin neobisnuite. Intr-un stadiu avansat, urinarea devine imposibila, animalul da semnale de durere (miauna), are abdomen proeminent, este palid, prost dispus si fara pofta de mancare. Masculii bolnavi isi ling des penisurile. Capatul penisului este rosu aprins sau poate deveni liliachiu, poate fi usor „mort" (blegit). Cand simptomele bolii sunt detectate, un medic veterinar ar trebui sa fie contactat imediat, pentru ca poate aparea sangerarea vezicii, fisurarea vezicii, ceea ce poate duce la moartea animalului.

Diagnosticarea bolii nu este o problema. In cazurile mai grave un simplu test clinic poate stabili diagnosticul. Cazurile mai usoare, necesita test de urina. Pe baza examinarii cu ultrasunete si cu raze X se obtine un diagnostic.

 

Tratament si prevenire

 

Indepartarea unui numar mare de pietre de dimensiuni mari este posibila numai pe cale chirurgicala.

Cu aceste cazuri ne intalnim rar, mai mult la femele. In cazul masculilor castrati sunt mai frecvente pietrisul blocat in uretra si obstructia uretrala cauzata de nisip. In cazurile usoare, alaturi de administrarea medicamentelor antibiotice si antiinflamatorii, problema poate fi solutionata si printr-o hranire medicamentoasa corespunzatoare in functie de tipul pietrei (inhibitor pentru formarea pietrei, respectiv pentru dizolvarea pietrei).

In cazurile mai severe, este inevitabila cateterizarea, spalarea vezicii urinare, eliminarea nisipului. Exista situatii in care introducerea cateterului este imposibila, in aceste situatii fiind nevoie, din motive de salvare a vietii pisicii, sa se ataseze vezicii urinare, prin peretele abdominal, un ac subtire.
Atat cateterizarea cat si punctia burtii se face sub anestezie. Experienta practica arata ca, sub anestezie uretra este relaxata uneori, astfel incat sa permita ca, fara cateterizare, cu o usoara presiune asupra vezicii urinare, sa se indeparteze "dopul" din uretra, sau pe langa el sa se goleasca o cantitate semnificativa de urina.

In unele cazuri, cateterul nu se poate introduce in vezica urinara, pentru ca piatra inchide uretra, iar cateterul se blocheaza acolo. In acest caz, o rezolvare buna este solutia medicamentoasa "Urofree", care prin intermediul cateterului de obicei dizolva piatra, astfel incat fie va fi eliminata, fie va fi impinsa inapoi in vezica urinara. Solutia medicamentoasa, ajunsa la vezica urinara prin cateter, ajuta si la dizolvarea pietrelor si a nisipului. In cazurile cele mai grave, metoda chirurgicala este singura metoda pentru a elimina piatra din uretra. In cazuri recurente, uretra poate fi supusa mutilarii sau taierii si coaserii capatului uretrei in cazul in care obstructionarea este la sfarsitul uretrei.
Pacientii vor primi tratament medical in paralel cu hrana pentru pisici (de exemplu, in cazul tratarii pietrificarii cu struvit se recomanda o dieta speciala). Dupa dizolvarea pietrelor (nisipului), pacientii vor fi hraniti o perioada mai lunga cu "Hill's c/d" care impiedica formarea pietrei. Pentru dizolvarea pietrelor de struvit si a prevenirii formarii oxalatilor, este potrivita si folosirea hranei Royal Canin "Urinary S/O".

 

Pisica in convalescenta

 

In cazul uratilor, oxalatilor sau a pietrelor de cistina este recomandata hrana "Hill's u/d", care ajuta la dizolvarea pietrelor de tipul urat si cistina, si previne formarea acestora si a pietrelor oxalate. In cazuri mai grave de pietrificare cu struvit, in afara de hrana medicamentoasa pot fi utilizate si alte substante acidifiante ale urinei.
Pisicilor aflate in procesul de vindecare a bolii (in convalescenta) se recomanda a fi supuse controalelor medicale periodice (ultrasunete si test de urina), cel putin o data la sase luni.
Motanii batrani castrati trebuie supusi unui examen medical periodic cel putin o data pe an pentru a verifica starea sanatatii privind partea inferioara a tractului urinar.


Tu ce zici?