No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Boli ale pisicilor

Ultima modificare: 2010-05-05 | Data publicării: 2010-03-05
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Boli ale pisicilor
Leucemia felina FeLV, Virusul imunodeficientei feline FIV (sau Sida felina) si peritonita infectioasa felina FIP sunt cele mai periculoase boli care pot afecta pisica.
  • Leucemia felina FeLV

Boala cauzata de virusul FeLV are o perioada de incubatie foarte lunga. La multe animale infectate poate dura cativa ani pana va aparea un simptom. Sau chiar daca animalul este infectat, este complet asimptomatic.  Virusul se transmite prin sange si saliva, in special in timpul batailor dintre pisici, prin zgarieturi, dar destul de frecventa este si transmiterea pe cale sexuala. Puii rezultati din mamele infectate sunt la randul lor infectati. In cazul lor, simptomele apar mult mai devreme.

Daunele produse de virus in organism sunt multiple. In primul rand, acest virus slabeste sistemul imunitar. De aceea putem distinge boala ca un efect secundar al altor boli grave, care sunt pe cale de vindecare. Totodata virusul FeLV este raspunzator de multe tumori care vor aparea la batranete. Se asociaza adesea cu alte boli virale, in special cu FIV. Leucoza felina care se previne prin vaccin.

bolile pisicilor

Pentru a asigura protectie, vaccinul se administreaza de 2-3 ori la interval de o luna, dupa care se va repeta anual.

  • Virusul imunodeficientei feline FIV (sau Sida felina)

Este tot o boala virotica, care are multe asemanari cu FeLV. Si aici, perioada de incubatie este foarte lunga cu aparitia simptomelor dupa 8-10 ani. In perioada dintre infestare si aparitia simptomelor, animalele par perfect sanatoase. Boala se transmite in special pe cale externa, adica prin batai si zgarieturi. De aceea este mai frecventa la motanii activi, mai ales daca acestia sunt batausi. Este de asemenea frecventa la pisicile care cresc in conditii semisalbatice, dar si la cele domestice, care sunt lasate sa circule liber. Adeseori , la aceste animale intalnim si alte infectii virale paralele cu FIV. Suspiciunile de infectie se verifica prin analize de sange. Din pacate, nu exista vaccin impotriva bolii.

  • Peritonita infectioasa felina FIP

Si aceasta boala este virotica. Dupa cum ii spune si numele, apare in cavitatea abdominala si nu numai acolo, ci poate aparea si in alte cavitati, cauzand modificari ale organelor. Simptomul cel mai specific este aparitia in cavitatile infectate a unui lichid uleios, vascos, cu continut proteic ridicat.

infectie cu fiv la pisica

Simptomele FIP: Animalele slabesc treptat, sanatatea lor se subrezeste, iar in cavitatile infectate se strange incet lichidul albicios vascos. Acolo unde se aduna lichidul, la animalele slabite, va aparea un abdomen crescut (de aceea multi posesori cred ca pisica este gravida). Daca lichidul se aduna in cavitatea pulmonara, respiratia greoaie va fi un alt simptom relevant. Cand apar  aceste simptome, animalul va muri in cateva saptamani. Exista si o varianta "uscata" a acestei boli, cand in cavitati nu se strange lichid vascos, ci apare o depunere pe diferite membrane (peritonei) ale organelor interne. In zilele noastre, boala este incurabila, se poate trata doar simptomatic, dar pisica oricum va muri. Infectia se poate evidentia prin analize de sange. Preventiv se administreaza un vaccin nazal (picaturi in nas) care se da la pisici de prasila sau acolo unde boala a mai fost prezenta.

  • Teste rapide, rezultate si interpretarea lor

Toate cele 3 boli se evidentiaza prin analize de sange sau prin eliminarea simptomelor in caz de suspiciune a infectarii. Dintr-un singur esantion de sange se pot efectua mai multe teste rapide, deci nu este nevoie sa recoltam sangele pisicii de mai multe ori. Dar in ceea ce priveste rezultatele analizelor, exista diferente la depistarea fiecarei boli in parte. Astfel la FeLV se evidentiaza prezenta unui antigen viral, deci rezultatul pozitiv atesta existenta virusului si a infectiei virale in sine. Diagnosticarea FIV se face prin aparitia anticorpilor, ca urmare a infectiei virale. Daca vrei sa arati prezenta antigenilor, trebuie efectuate alte categorii de analize. In cazul FIV daca rezultatul este pozitiv, atunci ai certitudinea ca animalul s-a intalnit mai demult cu virusul, deci simptomele sunt cauzate de acel virus. Daca doresti sa stii daca virusul mai este prezent si cat este de activ, ai nevoie de efectuarea altor teste de laborator, mai elaborioase. La FIP testele rapide arata prezenta antigenilor, dar acestea sunt mai relevante daca se examineaza continutul lichidului acumulat. Laboratoarele autohtone efectueaza analizele si testele rapide necesare la orice suspiciune de aparitie a bolilor virale.

Discuta pe forum despre bolile pisicilor >>>


Tu ce zici?