No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Ascita la pisici

Ultima modificare: 2010-01-22 | Data publicării: 2010-01-22
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Ascita la pisici
Ascita e una dintre cele mai grave boli ale pisicii. Practic, ascita înseamnă că în abdomenul pisicii s-a acumulat o cantitate mare de lichid. Simptomele pe care animalul le manifestă atenţionează stăpânul că are de-a face cu o boală gravă! Din acest motiv e foarte important să aflăm ce putem face pentru mustăcioasa preferată!

Care sunt cauzele ascitei?

Acumularea în abdomenul felinei a unei cantităţi de lichid sărac în proteine se datorează unei ciroze, probleme ale rinichilor, eventual unei slabiciuni acute a inimii sau a vaselor sanguine.

La o pisică de câteva luni poate fi cauzată de conţinutul mic de proteine, probleme ale intestinului, alimentaţie săracă sau a viermilor intestinali. Una dintre bolile pisicilor care apare frecvent este peritonita (boala numită Feline Infectious Peritonitis - FIP). Acest lichid acumulat poate fi cel mai des acid congestiv, dar poate fi şi sânge, sau lichid biliar ori urină.

Scurgerea acidului congestiv poate fi cauzată de:

  • creşterea tensiunii arteriale în perimetrul portal al venei,
  • limfa originală din ficat rămâne în lichidul abdominal,
  • retenţie de natriu de origine endocrină sau din rinichi,
  • scăderea conţinutului de albumin din sânge.

Factorii enumeraţi mai sus duc la apariţia ascitei, cauzaţi fiind de slăbiciunea acută a inimii sau o boală acută a ficatului.

analize medicale pentru pisici

Simptomele ascitei:

Stare de leşin, slăbiciune, fără poftă de mâncare. Creşte volumul abdomenului, se bombează în ambele părţi, flancurile se adâncesc (abdomen sub forma unei pere). Dacă ridicăm animalul din poziţia în picioare, atunci bombarea abdomenului se mută. Palpând peretele abdomenului stâng prin lovirea pe partea dreaptă se simt nişte valuri. Animalul îmbolnăvit de ascita este slab. Sunt vizibile oasele de la sold şi coaste. Se confruntă cu lipsa poftei de mâncare iar, din cauza lichidului, e posibil ca pisica să pară mai grasă.

Tratamentul ascitei:

Dacă ascita este provocată de ciroză, atunci tratamentul nu ajută prea mult. Tratarea slăbiciunii inimii este o sarcină importantă. Drenarea cantităţii mari de lichid este necesară pentru problemele de respiraţie şi digestive şi este de ajutor pe moment. Dar puncţia abdominală a lichidelor stagnate în cantităţi mici este urgentă, mai ales atunci când pisica prezintă o respiraţie greoaie. Ar fi mai bine ca micşorarea cantităţii de lichid să se facă cu medicamente diuretice.

Prevenirea ascitei:


Pentru diagnosticarea peritronitei infecţioase este în circulaţie un test utilizat de medicii veterinari. Este indicat ca toţi puii de pisică sa fie vaccinaţi anual împotriva acestei boli.


Tu ce zici?