No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Iarba Mâţei: afrodisiac natural pentru pisici

Ultima modificare: 2010-10-18 | Data publicării: 2010-01-29
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Iarba Mâţei: afrodisiac natural pentru pisici
Pentru majoritatea pisicilor uleiul aromat de mentă are un efect care parcă îndeamnă felina: „Hai, du-te mai aproape, adulmecă!”, fiind totodată şi un puternic stimulent. Menta pisicii, Napeta Cataria, are acest efect stimulativ nu doar asupra felinei domestice ci şi asupra leului. Să fie acesta hormonul fericirii sau al nebuniei pentru pisici?

Tentaţia exercitată de mentă asupra pisicilor îi intrigă şi pe cercetători. Mai mulţi oameni de ştiinţă au facut experimente legate de efectul parfumului mentei asupra pisicilor, dar încă nu au găsit răspunsul corect - aşadar încă nu ştim de ce mirosul de mentă agită pisica noastră dragă.

pisica in iarba pisicii

 

Ceea ce ştim cu siguranţă despre acest soi de mentă (Nepeta cataria), cunoscut şi sub denumirea de Iarba Mâţei, este că stimulează puternic, prin uleiul aromat conţinut de frunze şi tulpină, centrul nervos răspunzator de miros, de la nivelul creierului. Aceste plante trezesc o atracţie puternică atât pentru pisici de rasă cât şi pentru leu, de exemplu, de a se apropia şi de a vedea mai îndeaproape ierburile afrodisiace.

Dar nu toate pisicuţele sunt foarte dornice de a studia Iarba pisicii. Se pare că această reacţie este generată de o genă dominatoare la aprox. 50% dintre pisici şi abia la maturitate are efect maxim.

 

Pisicile şi iarba mâţei - Nepeta Cataria

 

Nepeta cataria este o planta frumoasă, mereu verde, uşor de întreţinut. Are un parfum plăcut, primindu-şi acest nume după mirosul distinct şi foarte puternic. De un verde crud-argintiu, frunzele îi cresc foarte des pe tulpină. Prin frecarea frunzelor în palme se raspândeşte un parfum cu totul şi cu totul deosebit.

 

 

nepeta cataria iarba pisicii
Iarba Mâţei

 

 

Florile albe sau roz, se deschid la începutul verii, atrăgând din plin fluturii. Mierea sa este extrem de gustoasă. Se poate înmulţi fie prin butăşire, fie prin seminţe, primăvara. Preferă locurile cu soare sau semiumbră şi un teren bine udat.

Iarba mâţei în grădină: semănată în preajma culturii cu varză, această mentă îndepartează puricii de pământ, furnicile şi păduchii de frunze. Mai mult, după ultimele cercetări, iarba mâţei are un efect deosebit datorită mineralelor pe care le conţine calmând durerile. Este posibil ca una dintre substanţele pe care le conţine menta, respectiv nepeta-lactona, să aibă acel efect asupra pisicilor, agitându-le.

 

Cum reacţionează pisicile la iarba mâţei?

 

Când simt aroma plantei, pisicile vin degrabă mirosind, adulmecând obsesiv, cu mârăituiri adresate însoţitorului, aleargă în jurul plantei şi se "luptă" cu aceasta. Ajung să plesnească necontrolat planta, se rostogolesc, alunecă, se caţără pe ghiveci, o folosesc pe post de minge de fotbal, sar pe iarbă şi ajung să se joace de parcă şi-ar fi regăsit un prieten vechi.

 

 

de ce mananca pisicile iarba pisicii

 

 

Ce anume determină asemenea reacţii ciudate? Deşi cercetătorii n-au ajuns la multe concluzii, mulţi iubitori de pisici au studiat reacţiile felinelor şi au încercat să ofere câteva răspunsuri:

 

  • prezenţa plantei trezeşte în subconştientul pisicii, prin mirosul ei, hormoni de bucurie, i se destinde corpul şi simte plăcerea jocului prostesc;
  • mirosirea plantei stârneşte secreţiile salivare care stimulează foamea şi, dacă gazda îi dă ceva bun de ronţăit, fericirea pisicuţei este deplină;
  • rostogolirile, agitaţia sa poate traduce o descărcare a stresului, a oboselii, dându-i încredere în sine;
  • planta devine o jucărie schimbătoare şi jocul cu iarba pisicii se poate asemăna cu vânătoarea în care vânătorul trăieşte nişte senzaţii deosebite vis-a-vis de prada sa.

Care varianta este, însă, cea adevarată, nu se ştie. Dar pot fi şi toate la un loc. Esenţial este că pisicile adoră iarba mâţei, o rod, o plesnesc, o rup în bucăţele sau o vânează. Conţinutul acesteia în nepeta-lactona nu are nici un efect negativ asupra pisicilor dar, în timpul folosirii sale, produce reacţii asemănătoare morfinei, scoţând la iveala latura lor fericită. Spre deosebire de multe plante toxice pentru pisici, putem să-i oferim în fiecare zi felinei noastre, câte o porţie zdravănă de fericire cu iarba pisicii!


Tu ce zici?