No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Xiphophorus helleri sau pestele Xipho

Ultima modificare: 2010-02-25 | Data publicării: 2010-02-18
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Xiphophorus helleri sau pestele Xipho
Xipho sau pestele mexican cu coada in forma de spada (Xiphophorus helleri) este o specie pasnica, sociabila, mai ales daca are loc suficient si plante printre care sa se ascunda. De aceea, daca va doriti pesti pe care sa ii vedeti tot timpul in miscare, trebuie sa alegeti din start acvariu de minim 50 de litri. Si asta deoarece pestilor Xipho le place sa inoate in spatii largi.
teszt

Xipho (Xiphophorus helleri) este un pestisor nepretentios, care poate fi crescut usor, este ieftin si aspectuos. Acestui fapt i se datoreaza preferinta multor incepatori pentru agilul pestisor, care adesea este primul ce populeaza noul acvariu.
Numele i se trage de la aspectul de spada al inotatorii codale galbui a masculului. Corpul ii creste pana la 10-12 cm, femela este mai „plinuta" si mai lunga, in timp ce masculul are o forma mai alungita. In mediul lor natural (Mexic, Guatemala, Honduras) sunt de culoare verde, in timp ce la noi (de fapt, in captivitate - pretutindeni) se prezinta intr-o mare varietate de culori atragatoare.

Pestele Xipho este usor claustrofob

Este indicat sa se acopere acvariul cu un capac deoarece xipho poate sa sara afara daca nu are ce sa-l retina! Este un peste de grup care convietuieste bine cu specii asemanatoare.
Trebuie avut grija ca apa din acvariu sa se mentina la o temperatura constanta de 20-25 grade si, din doua in doua saptamani, sa o improspatam, schimband-o partial (dar sa folositi mereu apa statuta cel putin 72 de ore).

Xiphophorus helleri
Xiphophorus helleri


De regula, nu este pretentios in ceea ce priveste hrana (asta nu inseamna ca mananca orice!). Daca poate alege, prefera plancton inghetat si viu, odata pe saptamana tubifex bine spalat si larve rosii de tantari. Puteti sa le dati si salata oparita si taiata marunt sau pulbere de alge (puteti curata chiar si de pe peretii acvariului).

Pestele Xipho isi schimba sexul!

Pe langa usurinta cu care se creste, si inmultirea este „comoda". Masculii curteaza femelele fara preget si- ca urmare, imperecherea este frecventa. La femela gestanta se vede sub inotatoarea dinspre coada o colorare mai accentuata. Se pot naste chiar si 100 de pui deodata.

Pestele Xipho
Pestele Xipho

Dat fiind ca se poate intampla ca femela sa isi manance puii, este indicat ca ea sa fie separata intr-un acvariu mai mic, in care sa se amenajeze un fel de bazin mai mic, cu orificii in partea inferioara (mici, ca sa nu poata trece mama, dar suficient de mari, pentru a trece puii nou-nascuti in acvariul mai mare). Puietul va fi astfel in siguranta si curand va incepe sa inoate. Si puietului va putea consuma plancton sau tubifex taiat foarte marunt.
Ceea ce este deosebit de interesant la xipho este faptul ca, in anumite situatii, femelele se pot transforma in mascul: inotatoarea lor dinspre coada se transforma intr-un fel de gonopodium, iar partea inferioara a cozii se alungeste. Reversul, insa, nu este posibil: niciodata un mascul nu se va transforma in femela.


Tu ce zici?