No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Reproducerea pestelui scalar

Ultima modificare: 2010-08-02 | Data publicării: 2010-05-18
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Reproducerea pestelui scalar
Daca esti un impatitmit al pestilor, sigur ai auzit si despre pestii scalari . Daca nu, nici nu stii ce pierzi. Nu ma pot gandi la nimic mai frumos decat la o pereche de scalari cu pui. Afla mai multe despre reproducerea scalarilor de acvariu!
teszt

Nume uzual : pestele scalar

Denumire stiintifica : Pterophyllum Scalare

Habitat : America de Sud (Bazine si afluenti)

De-a lungul anilor, scalarii au fost intalniti in diferite culori (argintiu, leopard si lista poate continua), de aceea este destul de dificil de facut o descriere exacta a acestor pesti. Acesti pesti fac parte din familia Cichlidae si pot deveni destul de agresivi. La fel ca majoritatea pestilor mari, si acestia dezvolta o personalitate puternica, astfel incat se pot face distingeri mai clare intre pesti atunci cand ajung la maturitate sexuala.

 

 

rechin tropical 2

 

Reproducerea pestilor scalari:

 

Ceea ce este constant la ei este modul de inmultire. Sunt multe de spus, dar voi incerca sa ma rezum la o pagina. Va recomand urmatoarea metoda: se pun sase pui intr-un bazin incapator (125l.). Folositi filtre de burete lasand libera partea de jos. Asamblati doua bucati de teava PVC de 50cm intr-un unghi de 30 grade. Ph-ul trebuie sa fie constant la 7, duritatea la 2 grade iar temperatura apei sa fie de aproximativ 27 grade Celsius.

Hraniti pestii cu saramura de creveti congelati, un amestec de inima de vita, fulgi si, ocazional, viermi albi.

Dupa ce cresc (6-8luni), vor incepe sa-si caute un partener. Veti putea observa cum incep sa se imprieteneasca si isi vor alege un teritoriu pe care-l vor apara. Daca sunteti siguri ca aveti deja o pereche formata, mutati-i intr-un bazin separat, de minim 70l. Asigurati-va ca rezervorul este echipat cu un loc acceptabil de reproducere. Se creste temperatura apei la 28 grade si ratia de furaje.

Intre cinci si opt zile ar trebui sa se observe cum burta unuia din ei incepe sa se umfle, evident  aceasta fiind femela. In termen de cateva zile ar trebui sa se vada papila la ambii scalari (organ pozitionat intre aripioara ventrala si cea anala). Papila masculului este mult mai mica decat cea a femelei.

Incercati sa evitati perturbarea apei din bazin odata ce incepe procesul de depunere a oualor. Observati care dintre pesti a depus ouale si fiti atenti ca masculul sa le fertilizeze. In doua zile va veti putea da seama daca perechea formata este una fertila. Ouale depuse s-ar putea decolora in alb. Chiar daca sunteti sigur de perechea formata, s-ar putea totusi sa fie nevoie de cateva incercari pentru o reproducere reusita.

Poti practica incubatia naturala, adica se lasa ouale in grija mamei. S-ar putea sa dureze 3-4 zile pana puii de rechin sa iasa din gaoace (depinde de temperatura apei). Apoi mai dureaza intre 3-5 zile pana reusesc sa inoate singuri. In acest moment puteti incepe sa-i hraniti (cel mai bine ar fi viermi mici si saramura de creveti), iar in primele zile de hranire lasati parintii in acelasi acvariu cu puii. Dupa aceea mutati parintii si ciclul se reia. Femelele raman gravide la fiecare 10-20 zile.

Noii pui vor lua forma unui scalar in apoximativ 2 saptamani. In acest moment rata lor de crestere explodeaza. E recomandat ca in perioada de crestere sa cresti cantitatea de hrana oferita si tipul de preparate. In primele cateva saptamani s-ar putea sa pierdeti 20% din pui, dar nu este ceva neobisnuit.

Pestii scalari pot fi foarte solicitanti asa ca trebuie sa fii destul de rabdator si dornic sa experimentezi noi tehnici. Odata ce ai gasit o metoda care functioneaza, ramai la ea. Totusi, nimic nu e batut in cuie cand vine vorba de scalari.

 


Tu ce zici?