No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Peştii Labirint: Gurami şi peştele paradis

Ultima modificare: 2010-02-23 | Data publicării: 2010-02-18
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Peştii Labirint: Gurami şi peştele paradis
Denumirea de peşti labirint au primit-o în amintirea Labirintului Minotaurului, deoarece aceste specii de peşti au un aparat respirator auxiliar numit labirint. Acest aparat s-a dezvoltat datorită faptului că aceşti peşti trăiesc adesea în ape cu conţinut scăzut de oxigen.
teszt

Anabantidele şi-au primit numele de la specia Anabas scadens, peşti care au proprietatea de a respira şi înafara apei - anabainein- a ieşi în afară. Iar denumirea de peşte labirint au primit-o în amintirea Minotaurului, deoarece aparatul respirator auxiliar este în formă de labirint.
Pentru a evita lipsa de oxigen, cu ajutorul acestui organ sunt capabili să respire şi aerul atmosferic. Această proprietate trebuie sa o avem în vedere şi atunci cand construim şi populăm acvariul, întrucât dacă nu pot respira şi cu acest organ, acesta se va umple cu apă şi peştele se poate sufoca.

De ce sunt deosebiţi peştii labirint ?

Ei provin din Asia de Sud-Est, Africa şi Indonezia şi sunt peşti de apă dulce. Conformaţiei corpului poate fi alungită la bondoc, aplatizată lateral, având cu botul scurt, gura mică şi buzele groase, pronunţate. Peştii labirint au solzii de pe spate, care acoperă capul şi bărbia, mediu dezvoltaţi. Dorsala şi anala se împart în două părţi, una mai lungă cu radii tari şi cealalta mai scurtă cu radii moi. În zona pectorala se află şi aripioarele abdominale, la unele specii fiind foarte alungite, având forma de antene pe care sunt dispuse celulele gustative. Peştii labirint au cavitatea abdominală foarte mare iar anusul este poziţionat în partea anterioara a corpului.

Anabantide pesti labirint
Pesti labirint

Se simt bine în acvariu

Peştii labirint se pot creşte şi eventual reproduce cu succes şi în acvarii. Creşterea lor însă este condiţionată de câţiva factori. Unul din factori este asigurarea respiraţiei şi înafara apei. Altă condiţie este acoperirea acvariului deoarece, pe de-o parte aceşti peşti sunt foarte activi, iar pe de altă parte dacă respiră direct aerul rece răcesc foarte uşor.

Ce mănâncă peştii labirint?

Nu sunt pretenţioşi deşi preferă hrana proaspătă în locul celei artificiale. Unele subspecii acceptă doar hrană proaspătă. După observaţiile acvariştilor profesionişti, specia Betta nu prea consumă hrana artificială uscată. În relaţiile cu alte specii din acvariu este destul de paşnic, ceea ce nu putem afirma şi despre relaţiile interspecie. În special masculii care se pregătesc de reproducţie prezintă o agresivitate sporită faţă de femele.

gurami pesti labirint

Reproducerea peştilor labirint

Reproducerea lor este relativ simplă, dacă avem în vedere că puii rezultaţi sunt foarte mici deci este destul de anevoioasă hrănirea lor. În general la unele specii reproducerea lor are loc în cuiburi de spumă, unde după „îmbrăţişarea" femelei , masculul va depune icrele. Depunerea icrelor este un spectacol fantastic peştii având culori splendide. Masculul "îmbrăţişează" puternic femela, presând icrele afară din ea, după care are loc fecundarea lor. Icrele care cad spre fundul apei sunt strânse de către mascul (rar şi de femelă) cu gura şi duse la cuibul de spumă de la suprafaţă. Unele soiuri au icrele uleioase, de aceea acestea se ridică singure la suprafaţă. După fecundare este recomandabil să se scoată femela din acvariu, deoarece datorită agresivităţii masculului, aceasta nu este în siguranţă.

pesti labirint

Cuibul de spumă este construit de regulă de mascul prin lipirea bulelor de aer cu salivă. Unele specii folosesc vegetaţia din acvariu pentru construcţia cuibului, sau alte resturi care plutesc la suprafaţă, cuiburile lor fiind mari şi proeminente. Alte specii au cuiburile mai modeste ca mărime. De altfel, mărimea cuibului poate varia de la individ la individ şi în cadrul aceleiaşi specii. Masculul păzeşte cuibul, adunând icrele care cad şi punându-le la loc. Instinctul patern scade şi dispare atunci când nu mai poate grupa pui într-un loc.

Deoarece puii sunt în număr mare, au nevoie de o cantitate apreciabilă de hrană, sarcină deloc uşoară pentru mascul. Se recomandă ca în acvariu coloana apei să nu depăşească 12-15 cm înălţime. În primele săptămâni aparatul respirator tip labirint nu este dezvoltat destul, de aceea trebuie să asigurăm o ventilaţie corespunzătoare.
La noi speciile mai cunoscute sunt :
Trichogaster leeri, T. Trichopterus, Colisa lalia, Colisa sota, Betta splendens, Betta smaragdina, Macropodus opercularis, Macropodus concolor etc.

Discută pe forum despre acvaristică >>>Tu ce zici?