No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Pestii dragon, pradatorii recifelor de corali

Ultima modificare: 2010-10-13 | Data publicării: 2010-02-25
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Pestii dragon, pradatorii recifelor de corali
De o frumusete spectaculoasa, pictati in culori superbe, populand marile tropicale, acesti „pesti dragon” traiesc in zona recifelor de corali, nepasandu-le catusi de putin de rechinii flamanzi ce stau la panda.
teszt

„Pestii dragon"

Acesti pradatori din recifele de corali se apropie pe nesimtite de victima, stau la panda pana prind momentul potrivit, urmaresc cu atentie si, cu o miscare brusca si extrem de rapida, se arunca asupra prazii. Noua ne este dat foarte rar sa „vizionam" o asemenea partida de vanatoare de aproape, pana la final. Acesti pesti pradatori sunt uimitor de duri, traind mult mai mult timp si sunt mult mai putin sensibili la boli decat pestisorii marunti de mare. Tocmai de aceea cresterea lor in acvariu nu necesita o pregatire speciala, o documentare deosebita.

 

 

poze pesti in recif de corali

 

Pestii dragon nu au nevoie de hrana speciala

 

Dintre toti pestii dragon, cel mai simplu si cel mai usor se poate creste pestele leu (Lion Fish) sau pestele dragon. Sunt vietati marine foarte dure iar hranirea lor nu se loveste de nevoi deosebite. In acvariu, de regula, consuma carne de peste congelat desi se recomanda ca cel putin de doua ori pe luna, sa li se administreze carne proaspata din pesti de apa dulce. Adesea se intampla ca noii locatari ai acvariului sa refuze consumul de peste congelat - pentru ca acesta nu inoata si nu cauta sa scape dinaintea lor ca pestele viu. In aceasta situatie, puteti proceda in felul urmator: fie incercati cu ceva pestisori mici, vii (de exemplu, guppi) sau ii pacaliti cu pesti congelati agatati pe o sforicica pe care o miscati continuu, pana ce le stimuleaza instinctul de pradator si incep sa manance.

 

Pestii de foc mananca hrana vie!

 

Din fericire, astazi multi pesti dragoni sunt disponibili in magazinele de specialitate. Astfel, sunt de o splendoare neasemuita: pestele leu negru (Pterois volitans) sau pestele scorpion pitic (Dendrochirus zebra) cu dungi. Sau exista pesti de dimensiuni mai mici, desi cei mai multi dintre ei, in 1-2 ani, oricat ar fi de mici, ajung la 20-25 cm lungime, chiar si intr-un acvariu de 80-120 litri.
Puteti sa cresteti impreuna 2-3 exemplare si niciodata nu isi vor face rau unul altuia. Dimensiunea mica a acvariului nu ii deranjeaza prea mult atata timp cat le este asigurata hrana de calitate si in cantitatea necesara. Suporta destul de bine chiar si o apa mai murdara - se pot multumi cu schimbarea apei o data pe luna (chiar si doar partial, in proportie de 10-15%), daca acvariul este prevazut cu filtrare buna. Desi sunt pesti rapitori, si ei au nevoie de o siguranta a mediului in care cresc. De aceea, se recomanda cateva bucati mai mari de pietre „vii", provenite din marile tropicale care sa le faca mediu de viata din acvariu cat mai apropiat de cel natural.

 

 

pesti de recif de corali

 

Prudenta vis-a-vis de pestii dragon.

 

Aspectul infiorator le este dat de capul imens si de ochii cu care observa chiar si cea mai mica miscare din preajma lor si, daca sunt flamanzi, nu ezita sa atace. In tepii de pe spinare si in inotatoarele de pe piept se gaseste o otrava amenintatore. De aceea, daca reusiti sa va intepati in tepii pestilor, rana extrem de dureroasa trebuie sa o puneti sub un jet de apa atat de fierbinte cat puteti suporta. Cu acest mic tratament, insotit de inconvenientul suportarii apei fierbinti, puteti preveni probleme mult mai serioase ce ar putea aparea in timp, dat fiind ca la o temperatura foarte ridicata otrava isi pierde efectul. Acest tratament cu apa fierbinte trebuie aplicat cel putin o jumatate de ora dar sa mergeti si la un medic de specialitate. Nu trebuie insa sa va speriati de aceasta posibilitate, deoarece o asemenea situatie are loc foarte rar, capacitatea otravitoare a tepilor scazand in captivitate - cu exceptia situatiilor in care noi il provocam, il stresam. Daca sunt lasati linistiti, in cateva luni se „imblanzesc" atat de mult incat ajung sa capete curaj si sa accepte sa-si ia hrana din mana acvaristilor.

 

 

pesti marini

 

Pestii dragon sunt vanatori nemilosi

 

De indata ce bucatile de peste ce li se cuvin sunt aruncate in acvariu, se reped asupra lor si cand sunt aproape de ele, cu o miscare fulgeratoare, abia perceptibila cu ochiul liber, inghit iute hrana. Este o imagine fantastica momentul in care prind bucata de peste in gura si o inghit. Si in aceasta situatie legea strabuna a naturii isi spune cuvantul: pestisorii mici nici macar nu pot sa isi imagineze ca ar putea scapa. Un asfel de moment merita sa fie imortalizat cu o camera video deoarece, revazut secventa cu secventa, cu incetinitorul, ne poate uimi cu adevarat!


Tu ce zici?