No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Cele mai periculoase specii de pesti

Ultima modificare: 2010-03-29 | Data publicării: 2010-02-20
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Cele mai periculoase specii de pesti
Cateva dintre cele mai veninoase si periculoase specii de pesti fac victime in fiecare an. Sunt arme biologice puternice, creeate de natura parca pentru a incerca sa aduca un echilibru. Cei mai veninosi pesti sunt: pestele piatra, pisica de mare sau porcul de mare. Afla mai multe despre fascinanta lume subacvatica...
teszt

Cei care au vizitat acvarii din gradini zoologice moderne cu siguranta isi amintesc de pestii otravitori. Sunt acele specii care se remarca prin aspectul lor ciudat si coloritul spectaculos.
In apele lumii traiesc peste 50 de specii de pesti veninosi! In fiecare an se imbolnavesc sau chiar mor oameni din cauza veninului vreunuia dintre acesti pesti. Mama Natura a inzestrat aceste specii cu venin nu pentru a face rau oamenilor, ci pentru a se putea apara de pradatorii naturali.
Doar foarte rar se intampla ca un membru al societatii veninoase sa fie agresiv fata de om. Veninul lor produce amorteala, paralizie, dificultati de respiratie, posibil hemoragie puternica si chiar septicemie.

Iata cateva dintre speciile de pesti otravitori:

  • Pisica de mare - Dasyatidae

Traieste ascunsa in apele de mica adancime ale malurilor marilor si oceanelor. Sunt cunoscute peste 100 de specii de pisici de mare, unele ajungand pana la lungimi de 3 metri si depasind 300 de kilograme. Pe fundul sedimentar al marii se hranesc cu pesti si diverse crustacee.

In caz de pericol, aceste fiinte isi pun imediat in functiune coada cu tepi. In acest caz, pisica de mare loveste foarte puternic cu coada, eventual o indoaie deasupra capului, provocand rani grave pe corpul atacatorului. Teapa este prevazuta cu o otrava periculoasa care actioneaza rapid, provocand omului dureri crunte, edeme.
Afecteaza chiar si sistemul nervos, efectele fiind: aritmie respiratorie si cardiaca, care in cazuri grave are ca rezultat moartea.

pisica de mare veninoasa
Pisica de mare

 

  • Pestele de piatra - Synanceia verrucosa

Este aproape invizibil, pentru ca trupul sau este acoperit cu negi. Se camufleaza complet in mediul stancos in care traieste. Formidabila sa arma este sirul de tepi pe care il ridica pe spate. Acesti tepi sunt atat de tari incat, poate strapunge cu usurinta chiar si papucii de plaja. O singura impunsatura poate paraliza si omori omul.

pestele de piatra veninos
Pestele de piatra

  • Paianjenul veninos - Trachinus vipera

Se ingroapa pe jumatate in nisip si astfel isi asteapta victimele: pesti mai mici sau diverse moluste. Daca veti calca pe el in mod accidental, otrava eliberata de tepii de pe capacele branhiilor si de pe inotatoarea de pe spate (dorsala), poate fi foarte periculoasa.

  • Porcul de mare - Pterois volitans

Cel mai cunoscut peste veninos este obisnuitul porc de mare (Pterois volitans), care se poate creste acum si in acvariu. Este unul dintre cei mai frumosi pesti marini din punct de vedere al coloristicii.
Este numit si pestele-vrajitor, pestele-zmeu, pestele-curcan si diavolul din corali. In razele inotatoarelor decorative tepoase se afla glande care produc otrava foarte agresiva, care paralizeaza animalele de prada si  care poate fi fatala pentru oameni. Trupul cu dungi si culorile vii atrage atentia asupra faptului ca este mai bine daca nu prindeti acest peste, cu atat mai mult cu cat aproape toti tepii sai sunt periculosi. Astfel, tepii celei de-a 13-a inotatoare dorsala, a celei de- a 2-a inotatoare pectorala si a celei de-a 3-a inotatoare de sub coada, contin otrava.

porcul de mare
Cel mai otravitor peste

La fel ca si celelalte specii, acesti pesti nu ataca vreodata. Daca faceti scufundari, e recomandat sa nu va aventurati in pesterile si crapaturile intunecoase, in care nu intra nici o raza de lumina. Daca totusi aveti pofta de senzatii tari, utilizati manusi groase de neopren! In ceea ce priveste ingrijirea porcului de mare in acvariu, sansele de accidentare sunt minime. Fiind foarte atent, puteti baga mana in bazinul unde cresteti aceasta specie.
Ideile conform carora cresterea acestor pesti in acvariu este posibila doar cu hrana vie, par sa se clatine deoarece, conform unor descrieri, dupa ce sunt obisnuiti cu noul ambient primesc chiar si produsele alimentare congelate si tablete de hrana. Oricat de apatici "atarna" pestii intr-un colt al acvariului sau stau culcati pe stratul din acvariu, imediat isi schimba comportamentul daca primesc hrana vie, de ex. o femela guppy mare, foarte bine dezvoltata.

peste veninos
Porc de mare

Cand vaneaza, isi imobilizeaza prada intai vizual. Isi incorda toti muschii din organism, isi intind inotatoarele pectorale la maxim, si astfel isi pun prada la colt. Avand gura mare, larg deschisa si o capacitate inspaimantatoare de aspirare, prada dispare intr-o clipa pe gat in jos. O priveliste deloc placuta!

Daca ii tineti in acvariu si trebuie sa bagati mana in bazin, trebuie sa fiti totdeauna foarte atenti, sa tineti sub obsevatie animalele si daca se poate, sa fie cineva in apropiere. Aceasta precautie este necesara pentru ca pestele incepe sa-si cunoasca ingrijitorul dupa un timp si, avand cele mai bune intentii, cu capul "plecat" si cu inotatoarele intinse se aventureaza spre mana din bazin.

Daca totusi se produce un accident (de obicei, din vina ingrijitorului), tineti rana sub apa fierbinte si mergeti la medic! In ciuda "companiei" otravitoare, aceasta ocupatie este foarte interesanta, pentru ca in viata exista o multime de lucruri care asteapta sa fie descoperite!

Discuta pe forum despre pesti >>>


Tu ce zici?