No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Neoniphon sammara sau Pestele–veverita

Ultima modificare: 2010-10-21 | Data publicării: 2010-02-20
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Neoniphon sammara sau Pestele–veverita
Numele lui poate crea asocieri interesante. De la ce vine numele de peste-veverita? Poate are coada stufoasa, precum o veveriza zurlie? Sau poate mananca alune?! Afla mai multe despre misteriosul peste-veverita!
teszt

Din ce motiv Neoniphon sammara a fost numit pestele-veverita, nu se stie! Acest vanator nocturn curios, ce iese in evidenta datorita ochilor sai mari si a gurii la fel de mare, privine din recifele marilor tropicale, in scurt timp devenind un peste obisnuit printre acvaristii pasionati de pesti exotici. Deoarece este un peste activ si pe timpul noptii, este potrivit persoanelor care sufera de insomnie sau celor ce muncesc noaptea.
Pestele - veverita se odihneste ziua (in crapaturile si fisurile rocilor), iar noaptea vaneaza pestii mici care vin din fata, crabi mici si artropode. Sunt cunoscute mai multe varietati, unele au un stil de viata de sihastru, dar majoritatea traieste in grup. Caracteristica comuna este faptul ca au ochii mari, rotunzi, inotatoarea dorsala zimtata si solzii duri.

 

 

pestele veverita Neoniphon sammara
Neoniphon sammara

 

Pestele - veverita Sammara (Neoniphon sammara)

 

Acvariul pentru acest peste trebuie sa aiba un loc special unde aceasta vietate se poate ascunde. Un fel de "buncar" acvaric. Pestele veverita Sammara poate fi cumparat din comert, in pet shop-uri sau direct de la crescatori. Amenajarea acvariului nu necesita sacrificii prea mari, va trebuie roci si ascunzatori (arbori tubulari, pesteri mai mici), fara de care nu isi poate gasi locul, pentru ca, nu-i asa?!, cui ii trebuie un peste-veverita deprimat?
Este o vietuitoare marina, astfel ca apa din acvariu trebuie sa fie apa sarata cu un pH cuprins intre 8,1-8,4, si cu o temperatura intre 22-26°C.
Pestele-veverita poate trai linistit impreuna cu alti pesti, desigur nu cu pesti rapitori gen piranha. Avand in vedere faptul ca le place sa vaneze pesti mai mici, aveti grija cum ii asociati, in caz contrar acvariul s-ar putea sa se transforme intr-un abator. E recomandat sa-i hraniti in fiecare seara, la aceeasi ora. Prefera hrana vie.

 

Pestele-veverita rosu (Sargocentron rubrum)

 

 

Sargocentron rubrum pestele veverita rosu
Sargocentron rubrum

 

Varietati

 

  • Pestele-veverita rosu (Sargocentron rubrum) provine din Oceanul Indian si din oceanul Pacific. Avand in vedere numele lui, este un peste rosu, are dungi albe care se intind pe toata lungimea corpului, avand pete albe si pe inotatoarele dorsale.
  • Pestele-soldat cu ochi mari (Myripistis murdjan sau Ostichthys trachypoma), imbogateste fauna din Oceanul Pacific. Traieste in grupuri mici in jurul recifelor de corali. Culoarea acestui peste este roz-rosiatica, cu o dunga distincta pe branhie, de culoare maro.
  • Pestele-veverita Sammara (sau cu pete sangerii) (Neoniphon sammara) este un "musafir" rar in tara noastra. Posesorul unui astfel de peste se poate mandri deoarece habitatul acestei vietuitoare este destul de dificil de reprodus intr-un apartament. In Oceanul Pacific traieste la o adancime de peste 45 de metri, vaneaza in grupuri si poate fi intalnit in zonele de ierburi si corali.

Tu ce zici?