No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Pestele scalar, regele Amazonului

Ultima modificare: 2010-03-02 | Data publicării: 2010-02-18
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Pestele scalar, regele Amazonului
Pestele evantai (Pterophyllum scalare) este originar de pe cursul mijlociu al Amazonului. Este unul dintre cei mai placuti si mai aspectuosi pesti de acvariu, supranumit adesea si regele acvariului. Numele vine de la aspectul sau gratios, asemenea unui evantai dar si datorita modului sau de a inota, plin de demnitate si maretie.
teszt

Cum arata pestele scalar?

La cele mai multe exemplare, culoarea este argintie cu dungi transversale negre. Incepand cu anii 1960, au aparut exemplare in culori foarte interesante: complet negru, fumuriu, marmorat, palid, zebra, leopard, auriu sau galben, etc. Pe trupul scalarului marmorat se pot vedea, intr-o dezordine totala, pete marunte argintii, negre si aurii. Varianta aurie nu este chiar atat de aspectuoasa in stadiul de puiet, insa cu cat se maturizeaza, cu atat este mai frumos. Sunt cunoscuti si sub denumirea de pestele evantai rosu datorita faptului ca fruntea masculului are o pata portocalie-rosiatica.

scalari
Scalari

O atractie deosebita pentru acvaristi o reprezinta pestele scalar fantoma, datorita aspectului sau cu totul si cu totul deosebit, dar datorita acestor schimbari trebuie sa aveti grija cu aceasta specie deoarece este foarte sensibila la infectiile cu ciuperci si paraziti.

Comportamentul unui Pterophyllum scalare

Este un peste pasnic si linistit. Isi protejeaza teritoriul (are nevoie de un acvariu de  100-200 litri), dat fiind ca trupul sau este destul de inalt din cauza inotatoarelor. In apele de origine scalarul atingea 10-12 cm dar, datorita mutatiilor suferite, in acvariu ajunge si la 16 cm.

scalari rosii
Scalari Rosii

Apa din acvariu va fi oxigenata bine, va fi intotdeauna curata precum cristalul, usor sarata, iar temperatura trebuie sa fie de 24 grade Celsius. Este un peste foarte sensibil la apa murdara (datorita nitratilor) din cauza careia inotatoarele devin fragile. In acvariu se va pune nisip curat, bine spalat in care se planteaza vegetatie inalta. Ii plac ascunzisurile, de aceea din pietre plate puteti sa ii creati pesteri, grote, etc.

Ce mananca un scalar?

Este adevarat, scalarul nu face mofturi la mancare, practic mananca orice, dar prefera hrana vie, tubifexul foarte bine spalat si larvele de tantari. Daca este intretinut in conditii optime, ii asigurati tot ceea ce are nevoie, atunci va ajunge la maturitate in jur de 11-12 luni, cand isi va cauta pereche. Inainte de depunerea icrelor, scalarii incep sa isi curete locul pe care l-au ales in acest scop, loc care poate fi: frunzele late ale unor plante, pietre plate sau peretele de sticla al acvariului.

scalar care depune icre
Depunere de icre la scalari

Femela depune in jur de 3-400 icre pe care masculul le pazeste alternativ cu femela, le curata, le ingrijeste. Se intampla ca, dintr-o grija exagerata, sa mai manance din icre. De aceea, daca doriti sa inmultiti acesti pesti, este bine ca dupa depunerea lor, sa scoateti foarte atent icrele si sa le puneti separat, intr-un loc unde puteti sa observati ecloziunea.

Discuta pe forum despre acvaristica >>>


Tu ce zici?