No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
 
 
 
 
 

[Foto] Primele imagini cu peştele transparent

Ultima modificare: | Data publicării: 2009-02-24
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
[Foto] Primele imagini cu peştele transparent
Un peşte bizar, care trăieşte în apele adânci, denumit "Barreleye", a stârnit curiozitatea cercetătorilor marini datorită capului său transparent şi a ochilor tubulari. Încă de la descoperirea speciei, în 1939, biologii au ajuns la concluzia că peştele îşi foloseşte ochii pentru a vedea mai bine prada în apele adânci, unde razele soarelui ajung foarte puţin.
teszt

Acum oamenii de ştiinţă sunt de părere că structura inedită a ochilor ajută peştele să vadă în faţă sau deasupra, prin capul său transparent.

Peştele, Macropinna Microstoma pe denumirea sa ştiinţifică, s-a adaptat vieţii în apele întunecoase ale mărilor adânci, în zone unde soarele nu ajunge. Se folosesc de ochii tubulari foarte sensibili pentru a-şi depista hrana.

Bruce Robison şi Kim Reisenbichler de la Institutul Monterey Bay Aquarium Research au folosit câteva utilaje pentru a filma peştele în ambientul său. La adâncimi de 600 până la 800 de metri s-au putut observa cum aceşti peşti pluteau pur şi simplu în apă, ochii lor sclipind puternic.

[Foto] Primele imagini cu peştele transparent
Macropinna microstoma sau pestele transparent

Totodată s-a observat, pentru prima dată, învelişul transparent care înfăşoară capul peştelui, înveliş care cel mai probabil s-a distrus odată ce peştele a fost prins cu plase de pescuit.

Cei doi cercetători au reuşit să prindă un astfel de peşte în viaţă, aducându-l în siguranţă într-un acvariu în cadrul institutului. Astfel, studiind interesanta creatură, au ajuns la concluzia că peştele îşi poate roti ochii pentru a-şi descoperi hrana sau eventualii prădători.

Se presupune că hrana lor principală o reprezintă alţi peşti mici şi meduze, luând în considerare dimensiunile lor reduse.

sursa: news.nationalgeographic.com

♦Propune un cabinet veterinar, un crescător în care ai încredere sau un pet shop bun!♦


Tu ce zici?