No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Crapul Koi

Ultima modificare: 2010-02-22 | Data publicării: 2010-02-18
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Crapul Koi
Este aproape la fel de uşor de crescut ca şi peştii aurii, dar sunt mult mai spectaculoşi. Este foarte practic de crescut persoanelor leneşe sau ocupate, deoarece nu este pretenţios. Nishikigoi după nume ar putea fi chiar un stil de luptă japonez, sau un fel de mâncare, dar nu este nici una nici alta, ci este numele celui mai mare şi colorate specii din familia crapilor.
teszt

Spre deosebire de indivizii care cresc în mediu natural, peştii de apă rece crescuţi în captivitate pot fi foarte coloraţi şi longevivi.
La maturitate ei pot ajunge până la lungimea de 90 de cm. Dar nu numai mărimea este impresionantă ci şi vârsta la care pot ajunge unele exemplare, de chiar 60 de ani. Mărimea, deosebit de mare la care poate ajunge nu îl face drept cel mai potenţial soi de a fi crescut în acvariu. Dar un iaz de grădină poate fi un habitat ideal, unde la un chef de grădină poate servi drept temă de conversaţie şi amuzament.

Creşterea crapului koi

Este la fel de uşor de crescut ca şi peştii aurii dar este cu mult mai spectaculos. Poate fi crescut în orice anotimp, chiar şi iarna, atunci când hibernează. În perioadele reci se simte bine la temperaturi de 14-16 C. Atunci are pofta de mâncare, lucru evidenţiat de luciul şi coloristica deosebită a corpului. Este foarte puţin pretenţios, mănâncă orice , indiferent ce îi oferiţi: gândaci, viermişori, melci dar şi alimentaţie vegetală formată din plante. De fapt nu se supără nici dacă îi daţi hrană artificială specială pentru peşti.

Crapul Koi ajunge la maturitate sexuală la vârsta de 18-36 de luni. Primăvara, când apa se încălzeşte, îşi depune icrele. În această perioadă are un comportament zbuciumat, violent faţă de membrii familiei. Aşa îşi descarcă surplusul de energie şi tensiunea acumulată. De aceea este recomandabil să izolaţi fie femela furioasă sau pe ceilalţi membrii ai familiei, precum şi vegetaţia care este mai valoroasă. Peştii aurii mai mari sau fitofagii nu trebuie îndepărtaţi deoarece ei se pot apăra şi singuri.

Vara în iaz
crapi koi
Crapi Koi. Foto: Stan Shebs/wikipedia.org

Vara, în perioada activă necesită hrană mai pretenţioasă, proaspătă sau uscată, bogată în elemente nutritive, dar iarna în schimb nu necesită nici o hrană. Întrucât nu are probleme cu pofta de mâncare, adesea fiind hrănit doar pentru că atunci poate fi văzut şi admirat de către posesorii de iazuri, crapul koi poate ajunge rapid la obezitate. De aceea este recomandabil să-l hrăniţi odată pe zi, de preferinţă la aceeaşi oră şi în acelaşi loc.

Vulpile sau alţi prădători pot fi reale pericole pentru peştii din iaz. Puteţi împiedica pescuitul ilegal al crapului Koi prin acoperirea iazului cu o plasă rezistentă. Acest lucru este foarte practic întrucât împiedică şi căderea frunzelor în apă.
Crapul Koi este un peşte rezistent dar are câteva pretenţii: habitat de lux şi apă de calitate. De fapt realizarea unui habitat perfect este singurul punct mai delicat în creşterea acestor peşti. Păstrarea apei curate se face prin filtrarea şi prin oxigenarea ei cu fântâni artizanale artificiale. Un alt factor important în creşterea lor este ca numărul de peşti să nu depăşească posibilităţile iazului.

Există calcule matematice complicate pentru a afla de câtă apa este nevoie pentru peştii de o anumită mărime. De exemplu, pentru crapul Koi de 2,5 cm avem nevoie de 4,5 l apă. Deci pentru un peşte de 12 - 15 cm este nevoie de 135 l de apă şi de un teritoriu adecvat mărimii. Iar pentru un adult de 90 de cm este adevarată teoria conform căreia cu cât este mai mare, cu atât mai bine. Este bine să evitaţi suprapopularea , doar dacă nu doriţi să vă afirmaţi ca şi crescători de Koi pe piaţa de animale de companie. Dacă totuşi numărul lor este în creştere, ori trebuie să vă gândiţi la mutarea peştilor din iaz într-un lac, sau pentru o perioadă nu veţi mai avea probleme în a alege cadouri pentru prieteni.

Răspândirea algelor poate fi împiedicată prin popularea iazului cu fitofagi. Plantele, pentru a fi pe placul crapului Koi trebuie să aibă tulpini şi rădăcini puternice. Prin construirea unei fântâni mici arteziene oxigenaţi apa şi o pregătiţi pentru autocurăţire. Pentru orice eventualitate, este bine să măsuraţi din când în când nivelul de amoniu şi de nitraţi din apă, deci este bine ca apa să nu fie suprapopulată.

specii de crapi japonezi
Varietatile de crapi Koi. Foto: wikipedia.org

 

Iarna în iaz

Daca iazul din grădină are o adâncime de 80-90 de cm sau chiar mai adânc, atunci peştele poate hiberna liniştit. Dacă nu este atât de adânc, atunci trebuie rezolvată problema încălzirii apei sau a mutării peştilor într-o altă locaţie adecvată. Dacă temperatura scade brusc, atunci Koi se ascunde şi nu mai apare până la primăvară. Dacă temperatura scade sub 10 grade Celsius, să nu îl mai hrăniţi, pregătind în acest fel peştele pentru iernat.

Coloristica peştilor Koi

În principiu putem categorisi peştii Koi în două categorii: cu luciu metalic sau fără luciu. În interiorul acestor două categorii deosebim diferite nuanţe şi modele:

  • Făra Luciu
  1. Bekko - roşu pe fundal alb sau galben cu model negru
  2. Kohaku - model roşu sau negru pe fundal alb - cea mai răspândită culoare
  3. Taisho sanke - Pete roşii sau negre pe fundal alb
  • Cu Luciu Metalic
  1. Hikarimono - de o singură culoare - Monocrom
  2. Hikari-utsurimono - alb cu negru, roşu sau numai galben

Celor ce iubesc această magnifică specie de peşti le este indiferent ce culoare au peştii din iaz. Contează doar să fie sănătoşi. Pe crescătorii începători îi sfătuim să aleagă exemplare active, cu poftă de mâncare bună, fără deficienţe fizice sau coloristice.
Exemplarele sănătoase sunt întotdeauna musculoase, fără diformităţi fizice.

Discuta despre acvaristica pe forum >>>

 


Tu ce zici?