No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Corydoras - pestii sanitari

Ultima modificare: 2010-02-20 | Data publicării: 2010-02-14
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Corydoras - pestii sanitari
In cele mai multe dintre acvariile cu apa dulce, exista "personal de serviciu si de intretinere" (de obicei speciile Corydoras, Ancistrus). Acestia nu sunt de o frumusete absoluta, dar sunt utili si nu au nevoie de ingrijiri speciale!
teszt

Marea majoritate a detinatorilor de acvarii detine si aceste specii de pesti "de intretinere" (Corydoras, Ancistrus). Acesti pesti cu forma bizara si cu o infatisare neatragatoare, se gasesc in aproape toate acvariile, facand parte din colectivul de pestisori preferati. Adevarul este ca popularitatea acestor pesti deriva din faptul ca intretinerea lor nu este o sarcina grea.

In cartile de specialitate apare foarte des termenul de "nepretentios". Acest termen nu este intru totul adevarat in cazul pestelui Corydoras. Pentru un adevarat acvarist nu exista specie de peste nepretentios. Unele specii au anumite nevoi speciale, dar exista si specii foarte tolerante la lipsa de experienta, nepriceperea sau momentele de uitare ale acvaristilor, care de multe ori isi justifica greseala prin cuvintele: "pretentios', "greu de intretinut" la adresa pestisorilor, de multe ori fiind un miracol atunci cand pestii uitati raman in viata...

 

Corydoras paleatus peste sanitar de apa dulce
Corydoras paleatus

Vorbind despre speciile de pesti sanitari, acestea nu au nevoie de ingijiri speciale, daca au parte de ingrijire zi de zi. Respectata aceasta conditie, sanitarii pot fi pentru multi ani locuitorii acvariilor noastre. Familiile de somn sunt numeroase. Speciile se deosebesc prin excrescentele osoase ale solzilor, sau prin corpul in totalitate lipsit de solzi, acoperit doar de o piele groasa acoperita de mucus. Alte specii au pe spate si pe piept depozite de grasime si inotatoarele cu raze deosebit de puternice. Organul de respirat are doua camere si este legat cu labirintul urechii ("dispozitiv - Weber"), ca si la oameni. La acest peste, pe partea vertebrelor de la gat a coloanei vertebrale, apar discuri din os care au rolul de a prelungi terminatia organului de respirat spre urechea interna. Este posibil ca acestea sa imbunatateasca si auzul.

Cateva specii de carnivori puternici se hranesc cu organisme mai mici, dar sunt si consumatori de plante. De obicei se ascund in scorburi, acoperiti de pietricele, sau in alte locuri ferite, traind o viata nocturna in cele mai multe cazuri. Unele specii au un mod de inmultire foarte simplu, dar exista si specii care inca nu s-au inmultit in mediul din acvariu. Sunt acvaristi care totusi au reusit sa adapteze cateva exemplare acvariu. Pana acum s-au descoperit peste 2000 de specii din 30 familii (Franke, dupa 1985), cele mai multe fiind pesti de apa dulce. Incepem prin a va pezenta specia clasica de somn de acvariu, somnul cu carapace (Callichthydae). Din cadrul acestei specii fac parte pestii Corydoras. Sunt originari din America de Sud, pot avea dimensiuni cuprinse intre 2-2,5 cm (C. pygameus) si 10-12 cm (C. barbatus). Numele este inspirat de cuvantul grecesc Korys care inseamna scut, armura.

Corydoras - Somnul cu scut.

Cei mai multi reprezentanti ai familiei Callichthydae se deosebesc prin scutul de pe spate. Linia spatelui este curbata in mod evident, pe cand linia abdomenului este dreapta, conformatia este butucanoasa, prin comparatie, cu corpul scurt. Varietatea speciilor de apa curgatoare sau apa statatoare impart deopotriva mediul noroios. Dintre toate aceste specii care convietuiesc in acest mediu vitreg, in care este greu sa te adaptezi, cel mai bine se simte somnul patat cu scut (Corydoras paleatus). Valorile de temperatura sunt deosebite de la specie la specie, dar putem spune ca in multe acvarii convietuiesc multe specii care au necesitati deosebite si care chiar se inmultesc la temperaturi mai joase decat ar trebui. Se spune ca a fost gasit un somn cu scut pe fundul noroios al unui lac acoperit cu un strat de gheata de 20 cm grosime (Frey 1970).

Corydoras undulatus si C. Pygameus pesti sanitari
Corydoras undulatus si C. Pygameus (Foto: Dezse Tibor)

Cum pregatim acvariul pentru pestii sanitari?

 

Acvariul trebuie pregatit in conformitate cu cele specificate mai sus. Astfel, fundul acvariului trebuie aranjat din pietris marunt cernut, dar pot fi puse si cateva pietre mai mari, radacini, plante, sub care pestii isi fac cuib, se ascund, se adapostesc sau se joaca. Aceste elemente decoreaza frumos acvariul, dau o nota estetica placuta. Iluminarea trebuie sa fie in asa fel incat sa ofere si zone de umbra. Acest lucru il putem face foarte usor folosind bucatele de carton. Sa aveti grija la faptul ca pestisorii se joaca tot timpul cu pietricelele de pe fundul acvariului, ca niste mici buldozere neobosite. De aceea este nevoie de montarea unui filtru puternic, care sa filtreze apa amestecata cu pietris si cu particulele care plutesc. Daca tineti in acvariu doar Corydoras, nu este necesara filtrarea. Nu sunt pretentiosi la mancare, dar trebuie tinut cont de anumite lucruri.

Conformatia acestor pesti denota ca acestia se hranesc doar cu ceea ce gasesc in pietrisul de pe fundul acvariului. Deci este logic ca hrana lor trebuie sa fie pusa la nivelul pietrisului. Trebuie sa ne gandim ca acesti pesti au nevoie de tovarasi de acvariu, care sunt mancaciosi si se hranesc la nivelul superior al apei sau la mijloc, nicidecum de pe fundul acvariului. La ora mesei, filtrul exterior este indicat sa fie oprit (si nu doar la aceasta specie de pesti este indicat acest lucru!).

Ce mananca pestii sanitari Corydoras?

 

Mananca cu placere orice tip de hrana. Astfel le puteti da hrana vie sau uscata, dar cea vie trebuie sa detina ponderea in meniul lor, mai ales la acele exemplare care sunt selectionate pentru inmultire. Daca le dati hrana uscata, aceasta trebuie sa fie de buna calitate. Hrana uscata care da rezultate bune este Tetra Min sau Rubin. Interesant este faptul ca desi mananca din pietris si le place sa stea pe fundul acvariului, dupa un timp se ridica pentru a prinde si cateva dafnii. Cand ii hraniti cu hrana uscata, nu presarati deasupra apei, ca atare, ci puneti hrana la inmuiat in prealabil intr-un vas de plastic, pentru 5-10 minute, apoi puneti in apa putin cate putin. Acest mod de hranire il puteti folosi si la alte specii, evitand astfel ca pestii sa inghita aer in timpul hranirii.

Corydoras arcuatus si C. panda pesti sanitari
Corydoras arcuatus si C. panda (Foto: Dezse Tibor)

Cum se inmultesc pestii sanitari?

Depunerea icrelor este aproape la fel la toate speciile. Masculii se furiseaza in fata femelelor, prinzandu-le mustatile. Cand reusesc sa o faca pe femela sa depuna cateva icre, masculul le fertilizeza stropind laptii peste ele. Apoi femela lipeste icrele fecundate pe frunzele plantelor, pe pietre sau pe peretele acvariului (Frey 1970). Icrele au diametrul de 1-2 mm si numarul lor difera de la specie la specie. Sunt specii care depun 20-30 icre, altele pana la 400-600.

Pentru inmultire, trebuie sa puneti 3-4 masculi langa o femela, pentru a mari procentul de icre fecundate. Este suficient un vas cu apa, dotat cu o pompa de aer cu filtru interior. In acest caz, filtrul exterior nu este necesar deoarece puietul ar putea fi absorbit din acvariu. Dupa ce s-a terminat plantarea icrelor fecundate, pestii se scot din acvariu. Dupa ce trec cateva ore si observati ca unele icre incep sa se strice, se scot dintre celelalte pentru a evita mucegairea icrelor sanatoase, serurile antimucegai nefiind de folos in acest caz.

Eclozarea icrelor este influientata in mare masura de temperatura apei din acvariu. Timpul de eclozare poate varia intre 2 si 6 zile, in functie de temperatura si de specie. Dupa eclozare, puietul incepe sa inoate abia dupa 2-3 zile, apoi puteti incepe hranirea acestuia. Ii puteti hrani cu orice le poate intra pe gura si pot inghiti. Astfel le puteti da naplius, micro, grindal, plankton marunt, in forma vie sau congelata si hrana artificiala Tetra Min Baby, Mini Min, etc. Se dezvolta fara probleme, daca sunteti atenti la apa sa fie mereu proaspata. La toate speciile de acvariu, apa proaspata este cheia succesului la inmultire. Timpul de inmultire cel mai optim este incepand din luna august, pana in februarie-martie.

Cele mai cunoscute specii de pesti sanitari: C. adolfoi, C. aeneus, C. agassizii, C. arcuatus, C. axelrodi, C. barbatus, C. blochi blochi, C. blondi blondi, C. caudimaculatus, C. copei, C. delphax, C. hastatus, C. imitator, C. melini, C. metae, C. nanus, C. ornatus, C. paleatus, C. panda, C. pulcher, C. punctatus, C. rabauti, C. reticulatus etc.

Sa amintim cateva cuvinte si despre specia Brochis, foarte asemanatoare cu Corydoras, dar foarte rar intalnita in acvarii. Numele ii este dat de forma mustatilor, care sunt ca un laț. Se inrudesc cu somnii descrisi mai sus, conformatia lor fiind foarte asemanatoare. Singura diferenta evidenta intre cele doua specii este platosa de pe nas, cu care aceasta specie este inzestrata. Pentru a respira, unele specii isi ridica intregul cap la suprafata apei. Intretinerea lor este asemanatoare cu cea a speciei Corydoras. Cele mai cunoscute specii Brochis: B. britskii B. multiradiatus, B. splendens.
Si specia Aspidoras seamana foarte mult cu cele doua, dar vom vorbi despre aceasta cu alta ocazie.

Discuta despre acvaristica pe forum >>>


Tu ce zici?