No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Chilodus punctatus – somonul care sta in cap

Ultima modificare: 2010-04-15 | Data publicării: 2010-04-02
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Chilodus punctatus – somonul care sta in cap
Este originar din partea de nord a Americii de Sud si apartine de familia crap-somon, cea mai raspandita familie de pesti. Este foarte popular datorita formei, a solzilor, dar mai ales datorita pozitiei interesante de a sta in cap (face un unghi cu solul de 75 - 80°).
teszt

 

Linistit, dragalas si fara pretentii

Somonul care sta in cap (lat. Chilodus punctatus; engl. Spotter headstander) este un pestisor care creste pana la 7 - 8 cm. Are culoarea maro spre gri, iar pe solzii mai mari se pot observa pete inchise la culoare cu margini albe. Acesti pesti traiesc in grupuri, sunt linistiti si rezistenti: se adapteaza foarte bine mediului din acvariu. Are o gura destul de mica, din acest motiv se hraneste numai cu hrana marunta. In meniul sau se regasesc racul-plancton, larvele de tantar si efemerida. Ii place apa moale cu temperatura de 22 - 25° C. Apa trebuie sa fie curata si fara substante descompuse. Acvariul trebuie amenajat astfel incat pestisorul sa aiba destul loc pentru miscare, iar pe partea mai lunga a peretilor trebuie amenajata o plantatie unde se pot ascunde. Este indicat ca solul acvariului sa nu fie prea deschis la culoare, se poate amesteca nisip de cvart alb cu sfaramaturi de bazalt. In mediul lui de origine, in mijlocul junglei, traieste intr-un ambient umbros, din acest motiv este recomandat sa pozitionezi acvariul in casa intr-o zona de penumbra si sa eviti razele directe ale soarelui.

Chilodus punctatus poze
Pesti Chilodus punctatus

 

 

Se inmultesc usor!

Acum cativa ani inmultirea sa era o problema, metodele vechi fiind  toate fara succes. Dar acum, cu putina atentie, cu perechi potrivite si in conditii prielnice se poate rezolva problema.
Pentru inmultirea lor aveti nevoie de un bazin cu apa calduta de 26 - 28° C si de o grila pentru icre (pe care asezati muschi). In acest acvariu, puneti femela plina cu icre si masculul, si asteptati cateva zile pentru a se obisnui cu locul cel nou. Daca s-a obisnuit cu noul mediu, femela va depune mai multe sute de icre intre plante. Pestisorii vor iesi din oua dupa 6 - 7 zile. Se poate intampla ca nu fiecare micut sa poata sparge invelisul oului, acestia trebuie ajutati, altfel se vor asfixia. Imediat dupa iesire stau in cap si se vor hrani cu planctoane.

Discuta pe forum despre pesti >>>


Tu ce zici?