No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Ancistrus: pestii algivori

Ultima modificare: 2011-06-22 | Data publicării: 2010-04-06
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Ancistrus: pestii algivori
Multi acvaristi incepatori instaleaza pesti mancatori de alge pe motivul ca acestia le vor rezolva problemele permanente legate de combaterea algelor din acvariu. Bineinteles, se si inseala. Afla mai multe despre pestii algivori!
teszt

Cine se avanta in cresterea somnilor si este interesat de ingrijirea, stilul de viata, obiceiurile si reproducerea acestora, va simti dupa o vreme nevoia ca, pe langa pestii mai comerciali, sa primeasca in acvariu si alte specii cu un stil de viata mai neobisnuit. Nu din cauza ca s-ar fi saturat de cei vechi, ci pentru ca aceste creaturi ciudate au inceput sa placa si doresc sa cunoasca, sa creasca, eventual sa se ocupe de inmultirea lor.
Specia Ancistrus, in jargon numita "algivora", este des intalnita in acvarii. Cea mai cunoscuta specie de somn este familia Corydoras, iar cea mai rara in acvarii este familia Brochis.

Preferatul incepatorilor

Sunt foarte putini acvaristii incepatori care nu cumpara Ancistrusi. Ii achizitioneaza pe motivul ca acestia le vor rezolva problemele permanente legate de combaterea algelor din acvariu. Apoi desigur, raman dezamagiti si de obicei se dovedeste ca acesta este doar un vis in zadar, in ciuda faptului ca Ancistrusii curata apa de o cantitate mare de alge. Dar, daca nu exista echilibru biologic, solutia aceasta nu va functiona bine nici cu si nici fara pesti. Pe de alta parte, daca masa de alge nu este suficient de mare, pestii incep sa manance plantele din acvariu. Desigur, imediat le scade popularitatea in ochii proprietarilor. Este important de retinut faptul ca, simpla prezenta a acestor pesti nu rezolva sarcinile obligatorii ale acvaristilor si nu-i scapa de ingrijirea corecta si constiincioasa a pestilor.

poze pesti algivori
Ancistrus sp.

 

Loricariidae : somnii care au capul aplatizat

Speciile de algivori intalnite cel mai des in acvarii fac parte din familia Loricariidae - la fel ca toate speciile de algivori, si provin din America de Sud. Se caracterizeaza prin piele complet acoperita cu placi osoase. Corpul lor este foarte aplatizat. Pot fi gasiti in ape foarte curate, rapide, dar uneori apar si in apele statatoare. Sunt foarte pretentiosi la curatenia apei, rezistand foarte putin in apa tulbure si plina de infuzori. Gura si-o transforma intr-o ventuza, astfel se lipesc fix de albie in cazul unui flux foarte puternic. Majoritatea hranei o constituie plantele, prin urmare este recomandat sa le furnizati periodic verdeturi si zarzavaturi. Le place spanacul congelat sau proaspat, dar il prefera in forma de pireu congelat (din magazine). In cazul in care vrei sa le dai frunze verzi de spanac, ridiche sau salata, trebuie sa le fixezi cu ajutorul pietrelor de fundul acvariului sau sa le prinzi de peretele acestuia cu ajutorul unor ventuze. Le plac si tabletele de hrana pe baza de plante, dar bineinteles, prefera cel mai mult algele.
Familia Loricariidae are patru subfamilii, dupa cum urmeaza:

  • Hypostiminae,
  • Ancistrinae,
  • Hypoptopomatinae,
  • Loricariinae. Intre acestea se gasesc in total 35 de soiuri (dupa Franke 1985).

Dintre subfamiliile enumerate, cele mai populare si mai frecvent comercializate sunt Ancistrinae si Loricariinae. Daca transporti aceste specii de pesti, trebuie sa fii atent ca pungile de plastic sa aiba colturi legate, astfel puietii nu se lipesc intre ei si nu mor la inghesuiala. Unele exemplare pot sa se lipeasca de peretele pungii, astfel incat introducerea in acvariu necesita putina atentie si experienta.

Antzi, favoritul acvaristilor!

Primul si cel mai des cautat algivor este somnul numit in mod familial "Antzi", adica reprezentantul subfamiliei Ancistrus din familia Ancistrinae. Nu a reusit nimeni sa gaseasca denumirea exacta a soiului si, prin urmare, literatura de specialitate se refera la ei sub titulatura de Ancistrus sp. (spec.). Dupa unii scriitori specia respectiva s-a format din amestecarea mai multor specii (dupa Hirmetzl 1993). Corpul lor este acoperit de o multime de placute de oase cu forme complexe. Nu sunt greu de crescut, doar trebuie sa fii atent sa acoperi bazinul bine deoarece exemplarele mai tinere au tendinta sa iasa din rezervor folosind cablurile si celelalte tevi, ceea ce desigur duce la moartea animalelor. Masculii prezinta pe cap niste excrescente, "antene" sau "creste". La femele aceasta decoratiune lipseste complet, deci dimorfismul sexual este usor de definit - in cazul exemplarelor mature.

poze pesti acvariu
Panaque sp.

Cresterea lor nu necesita vreun echipament extraordinar. Este suficient un acvariu mediocru cu un volum de 30-50 litri. Apa curata, cristalina este esentiala, apa de la robinet sau alta similara este potrivita. Ca "mobilier" puteti folosi o scorbura sau o pestera mica, care poate fi confectionata chiar dintr-un ghiveci spart sau dintr-o caramida bine gaurita, adica un fel de ascunzis care sa fie asezat in apa. Masculul are grija de icre, se tine cu gura de peretele pesterii, astfel acestea vor fi protejate suficient. Dupa cca. 6 zile de ecloziune si inca 5-6 zile de maturizare, pestisorii parasesc "cuibul". Cresterea lor este usoara, parintii nu ii mananca. Alte subfamilii cunoscute sunt Pekoltia, Panaque, etc.

Subfamilia Loricariinae

O alta subfamilie raspandita este subfamilia Loricariinae. Aceasta specie apare mai rar in magazinele de animale de companie. Cine este un pic mai familiarizat cu speciile de somni, cu siguranta a mai auzit despre urmatoarele soiuri: Sturisoma, Loricaria filamentosa, Rineloricaria, Dasyloricaria etc. Acestia sunt, probabil, cei mai cunoscuti reprezentanti ai subfamiliei. Se caracterizeaza printr-o structura foarte subtire a corpului, se ingusteaza foarte mult, mai ales la baza cozii, dar capul estre relativ mare si osos. Ochii sunt mici, gura lor are o pozitie mai coborata, deseori e decorata cu mustati sau umflaturi. Masculii au excrescente de piele lungi pe partile laterale ale capului care devin mai evidente in perioada depunerii icrelor. Dimorfismul sexual se poate descoperi usor, iar capul masculilor este rotund, in timp ce capul femelelor are forma triunghiulara (dupa Franke).

poze Rineloricaria Lancelota
Rineloricaria Lancelota

 

Sunt animale nocturne, la lumina zilei se lipesc de pietre, de peretele rezervorului. Nu le place apa calda, este recomandat ca temperatura sa ramana sub 25 ° C si sa nu uitati nici de folosirea pulverizatorului de aer. Nu sunt prea exigenti la calitatea apei, le place apa cu duritate de 10 °dGH, cu pH-ul neutru. Din moment ce se afla intr-un acvariu comunitar si de obicei se hranesc pe timp de noapte, asigurati-va ca in apa vor ramane suficiente merinde. Daca nu ii pastrati intr-un acvariu decorativ, le puteti face un spatiu pentru o eventuala depunere a icrelor dintr-un tub de PVC de 15 cm, lipit de o fasie de sticla groasa, intors in directia fluxului de apa, acesta serveste si pe post de ascunzis. In perioada inmultirii, specialistii recomanda apa cu duritate de 6-8 °dGH si pH de 6,2-6,5.
Specii frecvent intalnite in acvarii: Dasyloricaria filamentosa, Rineloricaria lanceolata, R. hasemani, Sturisoma panamense, S. barbatum.

Discuta pe forum despre pesti >>>


Tu ce zici?