No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Pestele guppy (Poecilia reticulata)

Ultima modificare: 2012-09-14 | Data publicării: 2010-02-12
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Pestele guppy (Poecilia reticulata)
Multe persoane isi incep cariera lor acvaristica cu pestele guppy (Poecilia reticulata). Alegerea este de inteles, deoarece acest peste este foarte usor de intretinut si inmultit, fiind in acelasi timp o specie frumoasa si decorativa. Afla mai multe despre intretinerea acestui peste de apa dulce!
teszt

Din cauza simplitatii sale, multi crescatori mai experimentati "dispretuiesc" pestele guppy, catalogandu-l drept un "peste al incepatorilor". Insa, pentru ca este un peste foarte frumos, cresterea pestilor cu genetic bun este o mare provocare. Frumusetea culturii compenseaza chiar si lipsa provocarii.

 

Cum au aparut pestii guppy?
Peste guppy
Poecilia reticulata

 

Pestele guppy (Poecilia reticulata, in unele locuri reticulatus) provine din raurile din Barbados, Venezuela, Trinidad si Guiana. Distingerea sexelor este foarte usoara: masculii sunt mult mai colorati si mai mici decat femelele. In afara de acest lucru, masculul mai are un gonopodiu pentru pestii mamiferi (o aripioara sub coada, care s-a transformat intr-un organ genital). Masculul adult masoara 2,5-3 cm, in timp ce femel ajunge la 5-8 cm.

 

Pestele guppy se reproduce o data si naste de mai multe ori

 

Masculul, dupa ce fertilizeaza femela cu gonopoliul, are nevoie de aprox. 4 saptamani pana la nastere. Femela poate naste de mai multe ori cu o fertilizare, fiindca poate stoca sperma si astfel - chiar fara mascul - poate sa fertilizeze icrele. In urma unei nasteri, pot aparea aproximativ 15-100 mici guppy depinde de hrana, varsta, dezvoltarea femelei si de alti factori. In perioada de nastere, femela are nevoie de un acvariu separat, unde e nevoie sa pregatiti un loc pentru ascuns ( de ex. o portiune de muschi javaneze), pentru ca ceilalti pesti sau chiar parintii, ii pot manca.

 

Pestii guppy si incestul!
Poecilia reticulata
Peste guppy

 

Cresterea pestilor guppy mici nu e o problema nici pentru incepatori, pentu ca la nastere acestia sunt destul de mari si pot consuma chiar si nutrimentul praf. Desigur, cresterea cu hrana vie genereaza o crestere mult mai rapida si spectaculoasa. Daca nu vreti ca grupul sa se degradeze in cateva generatii, evitati paritatea pestilor nascuti de o femela. Din acest motiv, cei care cresc pesti guppy de multe ori cresc separat femelele si masculii, pentru a evita sporul nedorit si pentru a selecta cei mai frumosi pesti pentru reproducere.

 

Pestii guppy sunt foarte sociabili

 

Intr-un acvariu mare, acesti pesti de apa dulce pot fi asociati cu orice alta specie cu cerinte identice si care e agresiva fata de guppy.

  • Temperatura ideala: 24-26 °C, dar tolerează chiar si 18-30 °C.
  • Duritatea apei: medie, dar tolereaza si apa mai dura
  • PH: in jur de 7, dar pestele guppy este flexibil si din acest punct de vedere.

Pestii Guppy sunt cu adevarat frumosi daca sunt tinuti intr-un grup restrans. In acest caz, masculii concureaza pentru femele, un proces foarte frumos si nu se ranesc reciproc. Hranirea lor nu este o problema, mananca hrana vie si artificiala la fel.

 

Genetica pestilor guppy
Poecilia reticulata peste guppy de apa dulce
Peste de apa dulce

 

S-au crescut deja foarte multi pesti de culori si forme diferite, dar masculii salbatici sunt de culoare verde. De cele mai multe ori, in magazine, puteti gasi masculi cu aripioare in forma de cerc sau voalate, putand alege dintr-o varietate mare de tipuri de aripioare (si implicit, culoare a trupului). Cei care vor sa creasca pesti intr-adevarat frumosi, trebuie sa cunoasca bine genetica acestei specii. Trebuie sa stiti ce caracteristici ale parintilor poarta in gene in mod dominant sau recesiv. Si femelele pot purta gene ereditare, care definesc o anumita caracteristica in descendenti, dar la femela acest lucru nu se vede prea des. Daca nu aveti grija, se pot naste total altfel de pesti decat cei asteptati.

 

Cluburi de reproducere si concursuri

 

Acvaristi eminenti isi masoara cunostintele de reproducere si cei mai frumosi pesti in concursuri internationale unde sunt premiate rezultatele remarcabile in reproducerea variantelor, formelor si culorilor acestor pesti,. La concursurile de prestigiu, taxa de inscriere este foarte mare, castigatorii fiind recompensati nu doar cu premii materiale, dar devin recunoscuti in bransa, lucru adeseori mai important decat banii. In afara de concursurile guppy, s-au dezvoltat cercuri de reproducatori guppy ale caror membri se ocupa numai cu reproducerea acestui peste de apa dulce. Acest lucru arata cel mai mult ca pestele guppy se bucura de o popularitate vasta si neintrerupta.


Tu ce zici?