No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Peştii şi bolile: simptome şi tratamente

Ultima modificare: 2009-12-11 | Data publicării: 2009-02-11
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Peştii şi bolile: simptome şi tratamente
Peştii par să fie uşor de întreţinut. Totuşi, ca orice alte animale, ei se pot îmbolnăvi, ceea ce poate duce la moarte dacă nu sunt trataţi. Pentru a-ţi păstra peştii sănătoşi, trebuie să fii capabil să îţi dai seama când peştii tăi se îmbolnăvesc şi să poţi identifica ce fel de boală au contactat.
teszt

Citeşte mai departe pentru a afla cum poţi preveni, diagnostica şi trata bolile peştilor.

Cum se tratează infecţiile bacteriale la peşti?

Una din cele mai frecvente afecţiuni de care pot suferi peştii sunt infecţiile bacteriale. Dacă suspectezi că peştii tăi suferă de aşa ceva, caută următoarele semne:

 • Este aripioara înotătoare roasă? Are peştele găuri în aripioare?
 • Peştele are locuri dureroase pe corp? Este vreo zonă roşie sau ridicată?
 • Peştele se poartă diferit? Este mai lent decât de obicei?
 • Ochii peştelui par înceţoşaţi?

Acestea pot fi semne că peştele tău a dobândit o infecţie bacterială. Aceste infecţii pot apărea din cauze nenumărate. Pot fi luate de la alţi peşti, din apă, din mâncare etc. Dacă peştele tău are o infecţie bacteriană, este important să tratezi întregul acvariu cu soluţie antibiotică. Poţi găsi această soluţie în orice pet shop. Dacă aceasta nu îmbunătăţeşte starea peştelui, s-ar putea ca acesta să sufere de o infecţie fungică. Pentru a o trata, poţi utiliza malahit verde, pentru a trata individual fiecare peşte infectat.

pesti de acvariu
Pesti de acvariu


Cum scap de paraziţii peştilor?

O altă problemă pe care peştele o poate întâmpina sunt paraziţii. La fel ca şi infecţiile bacteriale, peştii vor deveni leneşi, apatici. Dacă numărul paraziţilor este sub control, ei nu vor pune probleme. Cheia în prevenirea infecţiilor stă în controlarea numărului acestor paraziţi prin limitarea numărului de peşti existenţi în acvariu.

Următoarele semne pot indica o infecţie cu paraziţi:

 • Peştele se freacă permanent de pereţii acvariului?
 • Este vreo parte a peştelui roşie sau ridicată? Peştele prezintă mici pete albe?
 • Poţi observa anumite părţi crescute pe suprafaţa peştelui?
 • Peştele întâmpină probleme de respiraţie?
 • Peştele nu are poftă de mâncare?

Cea mai comună afecţiune de care pot suferi peştii este numită Ich, Pentru a trata un peşte de această boală, poţi găsi remediul la magazinele mixte sau la pet shop. Citeşte instrucţiunile cu atenţie şi îngrijeşte peştele până când semnele dispar.

Lenea este un simptom al aproape oricărei afecţiuni de care peştii pot suferi. Dacă înotătorul tău pare să aibă simptome care nu se încadrează în niciuna din cele de mai sus, s-ar putea să fie o problemă cu apa din acvariu.

Ai tratat apa înainte să pui peştele în ea? Acesta este un pas important peste care se sare uneori, ceea ce duce la moartea peştelui imediat după ce este adus de la magazin. Pentru a preveni această problemă, umple acvariul şi lasă apa în el câteva zile, cu filtrul şi pompa pornite. De asemenea, ai grijă să nu îţi hrăneşti peştele prea des, pentru că asta i-ar aduce tot mai multe probleme. Citeşte instrucţiunile de pe pachetul cu mâncare. Mai mult, fii atent! Nu pune peştii agresivi alături de cei înceţi. Dacă observi că un peşte este agresiv, separă-l de ceilalţi.

Sfaturi:

 • Nu lăsa ca temperatura şi pH-ul apei să varieze. Acest lucru ar putea omorî peştii. Ţine un termometru şi verifică frecvent nivelul pH-ului din acvariu.
 • În cazul în care ai un peşte pe moarte, examinează corpul acestuia pentru a găsi aripioare roase sau dureroase. Dacă vezi că există o problemă, tratează peştele în acvariu pentru problema corespunzătoare.
 • Schimbă apa. Poţi de asemenea să duci peştele la un pet shop sau la un specialist în acvaristică pentru a diagnostica mai uşor problema.

Propune un cabinet veterinar, un crescător în care ai încredere ori un pet shop bun!


Tu ce zici?