No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Peştii au memorie?

Ultima modificare: 2010-01-29 | Data publicării: 2010-01-29
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Peştii au memorie?
Chinezii au reuşit, în urmă cu aproape 1000 de ani, să domesticească peştii aurii. Astfel, de-a lungul a sute de ani, prin reproducere selectivă, s-a ajuns la 125 de specii. Se spune, însă, că niciun peşte auriu nu are o memorie care să dureze mai mult de câteva secunde. Astfel, fiecare locşor din acvariu sau din lac înseamnă pentru el ceva nou, deoarece nu îşi aduce aminte de cel din urmă, pe lângă care a trecut. Oare peştii au memorie? Şi dacă da, cum putem determina dacă un peşte are sau nu memorie?
teszt

Animalele, indiferent de specie, au memorie?

O gaiţă din partea vestică a Americii dă dovadă de o memorie cu totul şi cu totul ieşită din comun. În apropierea toamnei îşi adună hrana pentru iarnă. O singură pasăre poate să strângă ~ 35.000 seminţe de brad pe care le adăposteşte în grămezi de câte 5 bucati, in 7000 de locuri. Memoria sa este atât de eficientă, încât, mai târziu, găseşte toate cele 7000 de ascunzişuri în care şi-a adăpostit rezerva de hrană. Sapă, mănâncă seminţele, reuşind în acest fel să treacă peste iarnă.

Nu mulţi oameni ar fi capabili de aşa ceva, excepţie făcând, poate Hirojuki Goto, de la Universitatea Keiro, din Tokio care, în februarie 1955, a reprodus mental valoarea lui „PI" cu 42.194 zecimale (3,141592652589793238...ş.a.m.d.).

Peştii au memorie, spun cercetătorii!
caras auriu

Jonathan Lovell, membru al echipei de cercetare a Universităţii din Plymouth (Anglia), este convins că unii peşti au capacitatea de a memora lucruri pentru că a reuşit să îi ghideze către un anumit loc repetând acelaşi sunet. Cercetătorul vrea să lase liberi peştii crescuţi în captivitate, pentru ca apoi, cu un sunet-semnal să îi cheme înapoi la locul de hrănire pentru a le completa alimentarea naturală.

Experimentul cu plasa capcană!

În timpul şederii sale în Queensland, Culum Brown (cercetător la Universitatea din Edinburg) a studiat Melanotaenia macculochi cu pete rosii, o specie foarte frumoasă de pește. Comportamentul unor pești care cunoșteau deja acvariul, l-a comparat cu al altora abia puși în același loc. În mijloc a pus o plasă găurită de-a curmezișul acvariului. Peștii nou aduși în spațiul acvatic au trecut mult mai ușor prin gaura din mijloc deoarece știau că nu este un pericol (acvariul) și astfel, se puteau concentra asupra adevăratului pericol: plasa! În schimb, peștii care, în mod obișnuit, trăiau în acel acvariu, atât de bine și-au amintit de plasa delimitatoare, încât după 11 luni, la o a doua încercare, au fost capabili să scape mai ușor din capcană.

De altfel, cele 11 luni reprezintă aproape o treime din cei trei ani de viață ai unui pește auriu. Ceea ce este o perioadă destul de lungă pentru un pește care s-a întâlnit cu situația respectivă doar o singură dată. Tradus în viața umană, aceste 11 luni ar reprezenta 25 de ani.

Joicsi Oda, cercetător la Universitatea din Osaka, a studiat ani întregi capacitățile extrem de sensibile de memorare ale peștelui auriu și este ferm convins că aceștia au o memorie foarte bună. Se spun mii de anecdote legate de peștele auriu, precum că acesta își aduce aminte de momentul când trebuie să fie hranit, dacă acest lucru se face regulat. Este un fapt deosebit dat fiind că hrana primită în acvariu difera de alimentația naturală pentru care organismul sau a fost programat genetic.

Mai mulți cercetători susțin că peștele auriu își amintește chipul gazdei și se agită în acvariu dacă în încăpere intră o persoană străină.

peste de apa dulce

Peștele auriu își cunoaște gazda?

Unii pești aurii înoată spre peretele acvariului atunci când cineva intră în încăpere. Este, probabil, o reacție la faptul că, intrată în încăpere, persoana respectivă le va da de mâncare, mai devreme sau mai târziu. Cu alte cuvinte: om=voi primi de mâncare. Acest proces poartă numele de învățătură prin asociere. În cazul peștilor, hrănirea este asociată omului. Deci, oricât ar fi de mic, și peștii aurii au capacitatea de a-și aduce aminte.

Peștii învață. Unii pești sunt foarte sociabili, își doresc companie umană și își petrec mare parte din timp înotând pașnic în preajma oamenilor. Îi observă cu atenție, urmăresc ce fac ceilalți și învață. Aceasta poarta numele de învățare prin socializare.

Pești iubitori de muzică

Există pești care învață să recunoască muzica. Explicația constă în faptul că pot face deosebire între sunetele din mediul inconjurator. Ava Chase, de la Universitatea din Cambridge a învățat o specie de pești să facă deosebirea între melodiile de blues ale lui John Lee Hooker și o compoziție de Bach, folosind ca metodă hrănirea lor cu pești mai mici. Muzica a fost transmisă în acvariu prin difuzoare acvatice. Abe a descoperit că peștii respectivi, din cele învățate, au ajuns capabili să generalizeze: puteau clasifica melodii necunoscute până atunci în blues-uri sau muzică clasică.

Cei de la R2Fish School au mers mai departe cu învățarea peștilor, astfel că au dezvoltat o întreagă gamă de produse destinate învățării acestor ființe acvarice. În clipul de mai jos puteți vedea un pește jucând fotbal!

Pestele care joaca fotbal!

 


Tu ce zici?