No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Parazitii pestilor

Ultima modificare: 2010-09-10 | Data publicării: 2010-09-09
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Parazitii pestilor
Parazitii pestilor, precum lipitorile si paduchii sunt foarte des intalniti in iazuri. Acestia pot afecta serios sanatatea acestora, provocandu-le, in unele cazuri, moartea. Cum pot fi tratati pestii infestati?
teszt

Identificarea parazitilor

 

Nu toate lipitorile sunt parazite, dar multe dintre ele sunt. Ele se hranesc cu sangele pestelui, lasand urme pe corpul acestuia. Rana devine ulterior locul potrivit pentru o alta infectie.

Viermii masoara doar cativa milimetri. De obicei, ei sunt negri. Asemenea muscaturii de lipitoare, muscatura viermelui lasa urme, iar rana se poate infecta cu usurinta.

Paduchii au doar 5-8 milimetri, au forma de disc si se ataseaza de corpul pestelui iritandu-l, facandu-l sa se frece de roci sau sa sara in repetate randuri din apa, incercand sa scape de ei.

Viermii lati sunt foarte asemanatori cu paduchii, dar nu se ataseaza de corpul pestelui, ci afecteaza branhiile. Acestia isi depun ouale de culoare alba in branhiile pestelui.

 

Patologia


Toti acesti paraziti se hranesc cu sangele pestelui, slabindu-i sistemul imunitar si facandu-l vulnerabil.  Pot duce la aparitia unor boli sau chiar la decesul acestuia. Paduchii si viermii traiesc pe un singur peste gazda, in timp ce lipitorile se vor hrani cu mai multi pesti.

 

lipitoare
Lipitoare

 

Extragerea manuala a parazitilor


Viermii si paduchii pot fi extrasi cu un forceps, dar, dupa ce ai facut acest lucru, este recomandata administrarea unui antiseptic, pentru a preveni infectarea ranii. Lipitorile se pot elimina in acelasi fel sau chiar mai simplu, prin expunerea acestora la apa sarata. In schimb, viermii din branhii nu pot fi eliminati atat de simplu din cauza locatiei unde se afla.

Pentru a elimina lipitorile, tine pestele intr-un prosop umed, prinde lipitoarea cu forcepsul cat mai aproape posibil de corpul pestelui, dupa care trage cu atentie. Dupa ce ai eliminat-o, administreaza-i acestuia antiseptic, pentru prevenirea oricarei infectii.

 

Expunerea la apa sarata

 

Pestii de apa dulce prezinta factori de stres la contactul cu apa sarata asa ca, in momentul in care observi ca acestia sunt agitati, va trebui sa ii scoti imediat.

 

Insecticide


Triclorfonul este un insecticid des aplicat pentru inlaturarea parazitilor pestelui. Se poate obtine de la orice magazin de animale, dar, in general, medicul veterinar ti-l da si iti spune si cum anume trebuie administrat.

 

lipitoare

 

Prevenirea infestarii


Lipitorile si viermii ajung in apa in mai multe feluri: prin intermediul pestilor infestati sau prin intermediul plantelor pe care se afla parazitii.

Intotdeauna sa tii in carantina pestii pe care tocmai i-ai achizitionat si cumpara plantele dintr-un magazin specializat.


Tu ce zici?