No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Oxigenarea apei in acvariu

Ultima modificare: 2010-02-23 | Data publicării: 2010-02-18
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Oxigenarea apei in acvariu
Orice acvarist, fie incepator ori profesionist, stie ca in apa din acvariu trebuie sa ajunga o cantitate suficienta de oxigen astfel incat sa tina apa in continua miscare. In lipsa oxigenului, apa devine toxica pentru pesti, acvariul transformandu-se intr-o cutie a mortii.
teszt

Aerisirea inseamna mult mai mult decat completarea cantitatii de oxigen care s-a consumat din apa din acvariu. Exista situatii in care aspectul pestilor demonstreaza lipsa cantitatii necesare de oxigen, desi conform masuratorilor, oxigenul pare sa fie suficient. Manifestarile pestilor demonstreaza insa, ca exista deficiente in calitatea oxigenului (dat fiind ca nu s-a asigurat un bun circuit). Poate sa se produca o crestere a aciditatii apei cauzata de faptul ca in timpul procesului de respiratie, pestii elimina bioxid de carbon care favorizeaza diminuarea calitatii apei si are influenta asupra capacitatii de inspirare a oxigenului.

Un prim semn al acestei situatii este ridicarea pestilor la suprafata apei, incercand sa respire cantitatea de aer care le este necesara (implicit, oxigenul de care duc lipsa). Se poate observa, un ritm mai rapid al respiratiei decat de obicei. Pestii nu mai sunt capabili sa stocheze oxigenul de care au nevoie si in organismul lor se acumuleaza bioxid de carbon, proces al carui efect poate sa fie narcoza cauzata de acest gaz.

amenajarea acvariului

Pot sa apara si situatii in care cantitatea de oxigen depaseste limitele normale, ceea ce poate determina, de asemenea, moartea pestilor. In acest caz se poate observa o micsorare a ritmului de respiratie, eventual o abundenta de saliva sau se poate ajunge chiar si la hemoragii. In asemenea situatii, de mare ajutor poate fi folosirea unei pompe de aer care sa produca aerisirea intensiva a acvariului, cu bule mari de aer.
Cu aceasta masura putem elimina oxigenul in apa. Si de aici se vede ca oxigenarea apei in acvariu, nu are doar rol in completare a necesarului de oxigen, ci poate sa aiba un rol decisiv in eliminarea gazelor in surplus din acvariu.

Cat de eficienta este aerisirea?

Eficienta aerisirii este subiectul multor dispute si parerile sunt impartite. Dupa unii, afluxul de oxigen are doar rolul de a mentine apa intr-o continua miscare, aducand apa din straturile inferioare spre suprafata si invers, stimuland preluarea oxigenului din aerul din afara acvariului. Dupa altii, acest circuit realizat prin aerisire, nu are nici o importanta atat de mare ci aerul ce patrunde la suprafata apei, gradul sau de purificare decide modul de stocare a gazelor in apa.

Cat de mari sa fie bulele de aer?

Dupa experimentele lui Kramer, bulele mici de aer au un rol mai important in completarea necesarului de oxigen din acvariu dat fiind ca suprafata de contact dintre bulele de aer si apa este mai mare.
Diferitele tipuri de bule de aer maresc cantitatea de oxigen/litru de apa, astfel:

  • bulele mari, cu 1,5 mg/litru;
  • mijlocii, cu 2,2 mg/litru;
  • bulele mici: 3,3 mg/litru.

Cu cat bulele sunt mai mici, cu atat aportul de oxigen va fi mai mare. Cu bulele mari putem atinge cantitatea de oxigen necesara mai repede.

acvariu

Cu ce sa aerisim acvariul?

Pentru a asigura aerisirea acvariului, exista diferite aparate dar, cel mai simplu si mai la indemana este pompa de aerisire. Binecunoscut este si asa-numitul filtru de burete, folosit si el in structura pompelor de aerisire care, pe langa pulverizare, ajuta si la filtrarea apei. Folosirea lor este de neinlocuit in cresterea puietului..
Aerisirea acvariului, in conditii normale, trebuie sa fie de cel putin 3-3,5 mg/litru iar, daca apa este mai calda decat de obicei, 5-5,5 mg/litru oxigen, cantitate ce poate fi suficienta si corespunzatoare cerintelor acvariului respectiv si pestilor care il populeaza.

Discuta despre acvaristica pe forum >>>


Tu ce zici?