No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Noţiuni elementare despre acvaristică

Ultima modificare: 2012-06-28 | Data publicării: 2010-02-18
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Noţiuni elementare despre acvaristică
Acvaristica este ştiinţa creşterii peştilor. Pentru persoanele care nu suportă părul de animale, mirosul specific patrupedelor sau gălăgia acestora, un acvariu cu peşti poate fi soluţia ideală. Ingrijirea acvariului cu pesti poate fi, uneori, o adevarata filosofie dar cunoscând câteva noţiuni de bază te vei descurca mult mai uşor la capitolul acvaristică.
teszt

Acvariul este un element de decor într-o cameră şi nu necesită o atenţie mai mare de câteva minute pe zi. Dar înainte de a alerga la primul Petshop, să ne aşezăm calmi şi să ne documentăm ce plante cresc frumos într-un acvariu şi ce peşti se potrivesc la un anumit mediu. Înainte de a alege o specie de peşti este bine să ne documentăm la ce dimensiuni ajunge, rata de reproducere, ce pretenţii de creştere are, comportament şi sociabilitate faţă de alte specii.

 

Xiphophorus helleri
Xiphophorus helleri

 

Acvariul mixt

Acest tip de acvariu este poate cel mai des întâlnit tip între acvarişti, deoarece speciile se pot alege liber. Singura condiţie este ca peştii să aibă nevoie de acelaşi tip de îngrijire. Speciile cu origini diferite pot cauza probleme de sănătate, deoarece au pretenţii diferite la calitatea şi temperatura apei, la tipul de hrană etc.
Deci aranjarea unui acvariu mixt necesită un pic de atenţie, însă rezultatul este o privelişte deosebită, în special dacă îl veţi popula cu specii colorate care traiesc la nivele diferite ( de ex. la fund, la suprafaţă etc.). Peştii care trăiesc pe un teritoriu dat sunt de regulă liniştiţi, de aceea priveliştea unui asemenea acvariu este liniştitoare şi relaxantă pentru sistemul nervos.

Specii recomandate

Pseudotropheus zebra
Pseudotropheus zebra

 

Acvariu special cu efect antistress

Unele specii se ţin izolate datorită mărimii prea mari sau prea mici, datorită agresivităţii excesive sau a modului specific de hrănire sau a stilului de viaţă deosebit. Este recomandabil să încercăm să reconstruim în acvariu habitatul original al speciei respective, unde vom construi ascunzişuri având grijă ca vegetaţia favorită să fie preponderentă. Să vedem ce opţiuni sunt:

  • Ciclidele - se cunosc multe specii, de la cel liniştit la cel agresiv, de aceea este nevoie să alegem speciile după temperament. Condiţiile de mediu sunt identice, le plac solurile stâncoase subacvatice
  • Viviparii - Speciile vivipare se reproduc uşor şi în general se împacă bine între ele. Putem alcătui un acvariu viu colorat cu specii ca Xiphophorus helleri, plătică, Guppy şi Black Molly.
  • Peşti exotici discos Symphisodon spp. foarte pretenţioşi deoarece pentru ei temperatura optimă a apei este de 28-32 C, în caz de reproducere şi mai caldă. Pentru alte specii de peşti această temperatură este peste limita la care pot rezista, simţindu-se ca într-o supă de peşte.

 

Barbus conchonius
Barbus conchonius

 

Acvarii biotop pentru aventurieri şi profesori de geografie -biologie.

 

 

Specificul unui asemenea acvariu cu apă dulce este că are o populaţie formată din specii aparţinând aceluiaşi biotop sau ecosistem. Este cel mai natural tip de acvariu deşi alcătuirea lui necesită o mare pricepere şi perseverenţă. Nu este uşor să găsim pietre provenind din Africa care să se potrivească cu vegetaţie şi specii de peşti africane. Dar nu trebuie să avem grija peştilor, ei provin din acelaşi loc, deci au pretenţii similare de trai.

 

Macropodus opercularis
Macropodus opercularis

 

Să vedem câteva specii deosebite

Bibanul albastru, Pseudtropheus şi Tilapia provenind din lacurile Africii.
Plestocomus, peştele neon, somonul pitic şi somonul orb de grotă provenind din America de Sud.
Atmosfera Asiei de sud poate fi realizată cu peştii Labirint, Gurami şi peştele paradisului.

Este important ca de câte ori vom aduce un peşte nou în acvariu să controlăm calitatea apei, starea de sănătate a peştelui şi adaptabilitatea lui la noul mediu de viaţă.

Discută pe forum despre acvaristică >>>


Tu ce zici?