No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Melcii de acvariu

Ultima modificare: 2010-02-08 | Data publicării: 2010-02-06
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Melcii de acvariu
În apele dulci din zonele tropicale își are originea Ampullariidae, un melc de acvariu care, datorită aspectului său exterior deosebit de frumos și a mărimii sale, este tot mai căutat de pasionații de acvaristică. Acest melc nu este specific unui anumit tip de acvariu, crește foarte ușor în mlaștini, lacuri sau ape curgătoare. Tocmai de aceea este foarte ușor de întreținut.
teszt

Melcii Ampullariidae

Are un sistem dublu de respirație, având și plămani, ceea ce îl face să poată trăi chiar şi în apele cu un continut mai mic de oxigen. O altă curiozitate legată de acest melc de acvariu este faptul că acea cochilie pe care o poartă în spate are o uşiţă care se închide. În acest fel, atunci când este secetă, îşi sapă adăpost în pământ şi închide uşa. Face acest lucru pentru a se protejeaza împotriva uscării dar şi împotriva dăunătorilor.

melc de acvariu

În cele mai multe acvarii de la noi se găsesc diferite specii de Pomacea din America de Sud. Specificul acestor melci este acel tub subţire prin care respiră sub apă. Cei mai cunoscuţi melci din această familie sunt cei de 50-60mm:

  • Pomacea bridgesii (melcul misterios) galben,
  • Pomacea canaliculata şi
  • melcul mai mare ca dimensiuni, cu o cochilie plată, Marisa cornuarietis.

Pomacea bridgesii

Este un melc acvatic, de dimensiuni mari, are corpul galben, cu mici pete mai închise la culoare în jurul gurii (există şi varianta de corp închis la culoare, cu pete galbene). Cochilia măsoară circa 40-50 mm diametru şi 45-65 mm înălţime, având 5-6 spiralari. Culoarea cochiliei poate fi alb (ivory), până la maro inchis, sau cu dungi pe lungimea cochiliei. Totuşi, cea mai răspândită varietate în acvarii este melcul care are atât corpul cât şi cochilia galbene. În funcţie de aspectul fizic şi poziţionarea cochiliei, vă puteţi da seama de tipul de Pomacea pe care îl aveţi în acvariu: spre deosebire de caniculata sau padulosa, bridgesii au un unghi de 90° la îmbinarea circumvoluţiunilor cochiliei şi este mai puţin globulară şi plată la suprafaţa superioară a acestora. Daca se simte în pericol sau dacă mediul nu îi oferă condiţii bune, melcul poate închide complet cochilia cu ajutorul uşitei (opercul cornos), a cărui culoare poate fi maro deschis ori închis.

melc pomacea bridgensii

Melcul Pomacea se adaptează uşor în apele sărace în oxigen (datorită habitatului său format din mlaştini) motiv pentru care îşi poate lua oxigenul direct din aer, cu ajutorul unui sifon scos deasupra apei. Apa cea mai bună pentru acest melc este cea bogată în calciu (este contraindicată apa moale), care îl va ajuta la crearea şi menţinerea unei cochilii puternice.

Această specie de melc de acvariu este foarte sensibili la cuprul din apă, substanţă letală pentru acest melc. Temperatura suportată variază între 18-28 °C. Numit şi melcul măr sau melcul misterios (n.r: apple, mystery snail), are un comportament activ, este mereu în căutarea hranei, atât în substrat, cât şi pe pereţii acvariului, foarte puţine fiind cazurile în care este observat că stă. Dacă nu este activ pentru perioade îndelungate, e cazul să schimbaţi apa sau acvariul întrucât, nemişcarea melcului Pomacea e cauzată de factorii neprielnici din mediul în care trăieşte. Şi pentru că are capacitatea de a respira aer atmosferic, nu refuză, din când în când, o gură proaspătă de aer.

Ce mănâncă melcul Pomacea Bridgesii?
hrana pentru melci de acvariu

În privinţa hranei, melcul pomacea bridgesii, nu consumă plantele vii din acvariu. Desigur, sunt şi excepţii însă de în acest caz trebuie să găsiţi cauza în alte părţi. Trebuie să ştii că melcii mănâncă aproape orice pot introduce în gură: alge, salată, morcovi, castraveţi, ba chiar şi peşti morţi. Ai mare grijă să nu-i hrăneşti prea mult deoarece asta ar însemna creşterea nivelului de amoniac (NH3), nitriţi (NO2) şi nitraţi (NO3). Creşterea acestor nivele duce la degradarea apei, intoxicarea melcilor şi a peştilor şi, în cele din urmă, moartea vieţuitoarelor din acvariu. Trebuie să mai ştii că, la temperaturi mai scăzute, metabolismul melcilor este încetinit, necesitând cantităţi mai mici de hrană - reciproca este valabilă.

Cum amenajez acvariul pentru melcii Pomacea?

Melcul mar necesită o apă foarte buna (ca şi peştii), schimbată des. Se poate spune că, în mod obişnuit, un melc de dimensiuni medii are nevoie de 10 litri de apă, la o temperatură medie de 20-26 grade. Important este ca apa să nu fie prea moale, în caz contrar cochilia se găureşte. Pentru a compensa conţinutul scăzut în calciu al apei, poţi adăuga în acvariu pulbere de scoici de mare, de marmură sau piatră de var.

În privinţa amenajării acvariului, te sfătuiesc să nu aşezi pietre ascuţite sau dure întrucât acestea prezintă un risc de rănire pentru melc. Îţi recomand să acoperi acvariul deoarece melcul, cu foarte mare uşurinţă se caţără şi poate ieşi într-o clipită. Lăsaţi doar o gură de aerisire pentru a oxigena apa.

Reproducerea melcilor Pomacea Bridgesii

Melcii măr nu sunt specii hermafrodite, de aceea, pentru reproducere este nevoie de cel puţin un cuplu de indivizi maturi. Recunoaşterea sexelor este dificilă pentru un ochi neexperimentat şi necesită, în primul rând, observarea organului reproducător al masculului, situat în interiorul cochiliei. Un alt semn de recunoaştere este acea pată întunecată de pe vârful spiralei cochiliei, pată care indică prezenţa ovarelor, deci respectivul melc este de sex feminin. Cea mai simplă modalitate de a asigura înmulţirea melcilor Pomacea este să se introducă în acvariu cât mai mulţi melci. Cu siguranţă se vor găsi indivizi atât feminini cât şi masculini.

melc pomacea de acvariu

Factorii declanşatori ai perioadelor de împerechere sunt temperaturile ridicate şi hrana abundentă. Împerecherea începe prin urcarea masculului pe cochilia femelei şi utilizarea organului reproducător, pentru copulare, care durează între o oră şi o zi întreagă. În această perioadp, perechea va ramane în aceeaşi poziţie. Masculul nu va părăsi femela, chiar dacă aceasta din urma îşi va continua căutarea de hrană şi/sau hrănirea. Femela va păstra materialul seminal activ al masculului în tractul genital timp de mai multe luni, ceea ce îi va permite să depună ouă chiar şi fara un consort.

Speciile de Pomacea nu se încrucişează. Depunerea ouălor se face în acvariu, de cele mai multe ori în interiorul capacului acvariului, sub forma unui sac cu ouă de culoare roz. Este necesar să rămână în locuri în care există umezeală, dar să nu fie scufundate, pentru a nu se îneca larvele. După o scurtă perioadă, învelişul devine tare şi, în 2-4 săptămâni de la depunere, în funcţie de temeperatură, micii melci vor ecloza. Hrana lor principală este formată din alge, treptat adoptând acelaşi regim de hrană ca părinţii lor. Melcişorii ajung, într-un interval de 2-4 săptămâni la 2 cm iar, după un an, ajung la maturitate.


Tu ce zici?