No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Marimea acvariului

Ultima modificare: 2010-10-21 | Data publicării: 2010-04-02
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Marimea acvariului
La intrebarea "Cat trebuie sa fie acvariul?" multi pasionati ar raspunde: cat mai mare. Insa, din nefericire, dimensiunile acvariului depind de mai multe criterii. Daca esti curios care sunt acestea, citeste mai departe!
teszt

Unul dintre cele mai importante criterii de stabilire a dimensiunii acvariului este marimea incaperii in care doresti sa amenajezi acvariul. In cazurile putin extreme, greutatea acvariului poate constitui o problema deoarece, de exemplu, un acvariu de 500 litri gata amenajat poate ajunge la greutatea de 700-800 kg. Daca va ganditi ca aceasta greutate se rezuma doar la un singur metru patrat din planseu, este recomandat sa cerem un sfat profesional de la ingineri de rezistenta, sa aflati daca planseul va suporta aceasta greutate. De asemenea este gresita ideea ca acest criteriu trebuie luat in considerare doar in cazul incaperilor de la etaje!

Nu in ultimul rand, trebuie sa tineti cont si de posibilitatile financiare. Intr-adevar, cheltuielile cu un acvariu mare sunt mai ridicate, tocmai fiindca si pretul rezervorului in sine este mai mare. Si cheltuielile lunare ale unui acvariu voluminos sunt mai mari decat pentru unul mai mic. Dar daca aveti posibilitatea financiara si spatiala, e bine sa alegeti unul cat mai mare.

 

 

marimea unui acvariu
Marimea unui acvariu. Foto: aquaDePo.hu

 

 

De ce e mai bun un acvariu mare?

 

Volumul mai mare de apa primeste mai usor materialele ce provin din metabolismul pestilor si, de asemenea, se rezolva mai usor greseala multor acvaristi incepatori - hranirea excesiva. Tot datorita cantitatii mari de apa, asa-numitul echilibru biologic apare mai usor si in acelasi timp se poate dezechilibra mai greu.
Un alt argument ar fi ca o cantitate mai mare de apa isi mentine mai usor o temperatura constanta, in timp ce intr-un bazin mic schimbarea temperaturii este vizibila chiar de la un moment la altul.

Daca aveti un acvariu mare, problemele apar mai rar. De exemplu: in timp ce apa trebuie schimbata mult mai des intr-un bazin mic, intr-unul mai mare poti schimba apa mai rar.
De fapt si un acvariu mare poate fi suprasaturat, dar totusi pot fi tinute impreuna o varietate mai mare de pesti cu necesitati asemanatoare, conferindu-i astfel o coloristica mai variata, o imagine mai animata.

 

 

poze acvariu
Acvariu de 500 de litri. Foto: aquaDePo.hu

 

 

In multe magazine de acvaristica se pot gasi acvarii de 20-30 litri, dar trebuie stiut ca acestea sunt utile mai mult crescatorilor profesionisti de pesti. Intr-un volum de apa atat de mic este mult mai grea instalarea si mentinerea echilibrului biologic. Daca totusi incercati, puteti sa-l mentineti doar cu multa grija si atentie... insa sunt slabe sansele de reusita. Oricum, acvariile mici nu sunt recomandate incepatorilor.
In mod general, pentru acvaristii incepatori se recomanda un acvariu de 60-70 litri, insa daca exista posibilitatea, cele mai optime au cel putin 100 de litri. Trebuie luat in considerare faptul ca un acvariu de acest volum este destul de usor de "suprapopulat" si multi acvaristi fac aceasta greseala. In acest caz, noii proprietari trebuie sa opreasca marirea efectivului de peste, in caz contrar vor fi nevoiti sa-si cumpere un recipient nou, mai voluminos.

 

Alte criterii care determina dimensiunile acvariului:

 

Lungimea

In alegerea dimensiunilor acvariului joaca un rol important specia de peste pe care ati ales-o. Unele specii, precum pestele pisica (speciile Corydoras) sau Gurami agreaza si acvariile mai mici, adica cele care au coloane de apa mai scunde, simtindu-se chiar bine in ele. Pentru alte specii este o conditie esentiala ca acvariul sa fie inalt (de exemplu scalarul - Pterophyllum scalare). De asemenea, exista pesti carora le plac bazinele scunde (de exemplu Anabantidae), iar altii prefera acvariile lungi, cu spatiu intins de inot (de exemplu, Characins).

In ceea ce priveste acvariile lungi, trebuie sa mentionam ca este foarte important sa aiba corpurile de iluminat asezate deasupra -in mod special tuburile de neon- si sa se potriveasca la dimensiunile bazinului. In magazine sunt disponibile asa-numitele capace prefabricate, care se livreaza cu corpuri de iluminat si componente electronice incluse. Multi producatori furnizeaza astfel de capace de iluminat, insa preturile piperate pun pe ganduri multi cumparatori. Trebuie remarcat faptul ca la acele preturi putem achizitiona produse foarte estetice, majoritatea realizate din plastic. Alt avantaj este rezistenta la aburi. Capacele acestea se confectioneaza de obicei la dimensiuni standardizate, deci daca doriti sa procurati unul, lungimea si latimea acvariului trebuie sa fie ajustate in conformitate.

 

 

curatarea unui acvariu

 

 

In cazul in care doriti sa va confectionati propriul sistem de iluminat in acvariu, trebuie sa tineti neaparat cont de faptul ca tuburile de neon au dimensiuni standard. Exista tuburi de lungimi de 45, 60, 90, 120 si 150 cm. Astfel, la un acvariu de 120 cm lungime, din pacate, nu se potriveste un tub de neon de120 cm. Trebuie considerat faptul ca ca dulia ocupa cativa centimetri din spatiu.
Concluzie: daca ati planificat un acvariu de 120 cm lungime, acesta trebuie marit la 130 cm, sau o alta solutie ar fi folosirea unui tub de neon de 90 cm lungime. Daca doriti sa instalati mai multe corpuri de iluminat, amplasati-le la o distanta mai mare unul de celalalt, astfel incat suprafata apei sa capete o iluminare cat mai uniforma.

 

Ce inaltime trebuie sa aiba rezervorul?

 

In general un acvariu se construieste cu o inaltime de 50-55-60 cm, din mai multe motive. Primul si poate cel mai important motiv este iluminatul. Intr-adevar, in cazul in care exista o coloana de apa mai inalta, aceasta va filtra razele de lumina ale tuburilor de neon, in asa masura incat plantele abia primesc iluminare si in timp pot chiar muri. Celor cu experienta in acvaristica le recomandam lampile tip HQI in cazul in care vor sa utilizeze coloane de apa mai inalte de 50 cm. Din pacate, asemenea corpuri de iluminat speciale au un pret destul de ridicat: atat echipamentul cat si exploatarea acestora.
Un al doilea motiv este un factor de confort destul de important: la proiectarea inaltimii acvariului (si a suportului), trebuie sa va ganditi care este inaltimea de la care poate fi accesat usor tot rezervorul (chiar si fundul) intr-un mod confortabil. Este o activitate destul de inconfortabila sa amenajam sau sa curatam un acvariu stand pe un scaunel sau pe o scara.

 

 

acvariu pentru mai multi pesti
Cum aleg marimea unui acvariu? Foto: aquaDePo.hu

 

 

Latimea acvariului

 

Din pacate, pentru stabilirea latimii unui acvariu nu exista o formula optima. Incercati ca in proportii sa nu fie prea ingust. De exemplu, la un acvariu cu lungime de 100 cm si inaltime de 50 cm nu se potriveste o latime 20-25 cm - nici in cazul in care acvariul joaca rolul unui perete despartitor. Intr-un acvariu atat de ingust nici pestii nu se simt bine si amenajarea cu plante devine dificila. Ceea ce ar trebui sa fie luat in considerare in orice caz este faptul ca decoratiunile exterioare si interioare care se pot gasi in magazine sau cele create de noi, scad mult din volumul util. De aceea va recomandam ca inainte sa cumparati sau sa va fabricati acvariul propriu, e bine sa decideti ce fel de fundal si tehnologie (filtre) intentionati sa incorporati.
In afara de problemele mai sus descrise, sa revenim putin la speciile de pesti. De fapt, exista pesti care de la inceput necesita rezervoare de sute de litri. Acestia sunt bibanii dezvoltati din America de Sud (de exemplu, Cichlasoma si speciile Geophagus) sau ciclidele africane, renumite dupa modul in care isi protejeaza teritoriul si necesita multe ascunzisuri.

 

Acvariile colective

In cele din urma, retineti ca randurile de mai sus se refera la acvariile decorative pentru birouri sau locuinte, adica acvarii concepute pentru a fi colective. Cu alte cuvinte nu sunt facute pentru o singura specie de peste, ci pentru mai multe care provin, de preferinta, de pe acelasi continent, traiesc in aproape aceleasi circumstante, dar sunt specii diferite. Mai devreme sau mai tarziu va veni momentul in viata unui acvarist in care nu se va multumi cu un acvariu pur si simplu decorativ. Isi va orienta atentia spre o anumita specie sau spre o familie de pesti. In acest caz nu mai sunt valabile cele descrise mai sus. Intr-adevar, exista specii care necesita un rezervor mai mic, deoarece intr-un volum mai mare se pierd (de obicei pestii de statura mica). Un exemplu ar fi pestele pitic Corydoras (Corydoras hastatus, pygmaeus C., habrosus C.),

Asadar, alegerea dimensiunilor unui acvariu trebuie facuta cu prudenta, in asa fel incat mai tarziu sa nu regretati decizia luata.

Discuta pe forum despre acvaristica >>>


Tu ce zici?