No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Ingrijirea pestilor tropicali

Ultima modificare: 2012-09-07 | Data publicării: 2010-05-18
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Ingrijirea pestilor tropicali
Daca te gandesti sa achizitionezi pesti exotici, intereseaza-te de conditiile de viata ale acestora. Chiar daca ingrijirea lor pare mai usoara decat cea a cainelui, de exemplu, este bine sa stii ce ai de facut.
teszt

Daca faci totul corect, acest lucru poate fi un angajament pe termen lung deoarece anumite specii de pesti  tropicali traiesc foarte mult (in cazul in care sunt ingrijiti corespunzator).

Ideal ar fi sa afli cat mai multe despre pestele pe care vrei sa-l cumperi.

Incerca sa afli lucruri, cum ar fi:

  • Cat de mare va creste si daca acvariul este suficient de incapator;
  • Care sunt caracteristicile apei din acvariu (temperatura, ph, etc.);
  • Ce fel de mancare trebuie sa cumperi;
  • Temperamentul pestilor pe care doresti sa ii ai, daca se va intelege cu alte specii pe care le ai deja sau intentionezi sa le cumperi. Acest lucru este, deseori , trecut cu vederea.
  • Daca este sau nu o specie prolifica. Daca da, ai echipamentul necesar sau macar planuri pentru ce vei face cand pestii vor avea pui? Intereseaza-te daca magazinul de animalute preia pui. Daca nu ai ce sa faci cu ei, cel mai bine ar fi sa-ti cumperi pesti care nu se inmultesc asa de usor in captivitate.
  • Daca este o specie sensibila la boli.

 

poza pesti

Cumpara cel mai mare acvariu pe care ti-l poti permite. In general, un acvariu mai mare te asigura ca apa isi va pastra caracteristicile. Totusi sunt si minusuri, cum ar fi faptul ca, daca iti moare un peste, s-ar putea sa nu observi foarte repede sau daca ti se stica sistemul de incalzire si nu poti remedia situatia imediat (dar intr-un acvariu mare, temperatura apei este mai stabila).

Incearca sa afli mai multe despre ciclul de azot din acvariu. Acesta este un pas important daca vrei sa ai succes pe termen lung (verifica echipamentul acvariului inainte sa-l cumperi). Foloseste orice motor de cautare sau du-te la biblioteca si afla ce au de spus si altii despre acest subiect. Orice informatie iti va fi utila. De asemenea, daca iti faci abonament la o revista de specialitate, vei fi mereu la curent cu noutatile.

Ofera-le multe ascunzatori. In mod ironic, cu cit au mai multe locuri in care sa se ascunda , cu atat se vor ascunde mai putin, dar acest lucru le ofera un refugiu, scazandu-le nivelul de stres.

Cerceteaza acvariul unde vei tine pestii, fiindca modificarile ulterioare s-ar putea sa fie mai greu de realizat.

Cumpara-ti o trusa de verificare a nivelului de azot din apa; va trebui sa testezi nivelul de amoniac, nitratii, nitritii si ph-ul. Testeaza si apa cu care vei umple acvariul. Aceste informatii iti vor fi de folos pentru cand va trebui sa schimbi apa.

Nu aseza acvariul langa fereastra deoarece va creste temperatura apei!

Nu urma regula de a avea un peste de aprox 2,5 cm la 3 litri de apa. Cel mai bine ar fi sa ai un peste la 9-10 litri de apa. Ia in considerare marimea adulta a pestelui cind faci calculele, pentru a vedea cati pesti poti tine. Rezista tentatiei de supraaglomerare a acvariului.

Curata apa de clor inainte sa umpli acvariul (exista pe piata mai multe substante in acest sens).

Cumpara un filtru cu doua cartuse. Acest lucru iti va permite sa le schimbi pe rind, evitind mutarea pestilor intr-un acvariu mai mic. Filtrele cu putere mai mare, care sunt pozitionate in spatele acvariului, au de obicei un sistem pe care nu trebuie sa-l schimbi aproape niciodata.

Filtrul nu se curata cu apa de la robinet. Foloseste o parte din apa pe care o schimbi. Clorul din apa de la robinet va ucide bacteria nitrificatoare din filtru.

Sfaturi privind depozitara pestilor

 

poza pesti

Pestele se aseaza usor in acvariu. Nu cumpara mai multi pesti odata fiindca biosarcina acvariului nu va putea sa faca fata. Preferabil ar fi ca atunci cand aduci pestele acasa, sa golesti continutul pungii intr-un recipient curat in care sa pui 15-20 litri de apa, la care sa adaugi o cana din apa din acvariu la fiecare 10 minute timp de 1-2 ore. Astfel, pestele se va acomooda mai rapid cu noua lui casa.

Asigura-te ca noii pesti se vor putea obisnui cu cei pe care ii ai deja. Trebuie sa fii atent la temperamentul lor, la caracteristicile apei si la dimensiunea acvariului.

In cazul acvariilor noi, pestii pe care vrei sa-I pui trebuie sa fie mai rezistenti deoarece acvariul trebuie sa se maturizeze (sa finalizeze ciclul de azot) inainte de a gazdui anumite specii de pesti.

Hrana

Ofera pestilor o varietate de furaje si nu doar fulgi. Citeste informatiile nutritionale de pe ambalaj, pentru a vedea ce minerale si vitamine contine mancarea. Fulgii sunt buni deoarece contin aceste minerale si vitamine, dar totusi incearca sa diversifici meniul din cand in cand si cu alte tipuri de mancare. Astfel vei observa o crestere a vitalitatii si culorile pestilor vor fi mai vii.

Nu ii supraalimenta. Hraneste-i de doua ori cate putin. Prima data arunca putina mancare si vezi daca mananca totul intr-un minut sau doua. Daca ramane hrana pe fundul acvariului  inseamna ca le-ai dat prea mult. Supraalimentarea va scadea calitatea apei si va creste nivelul de stres al pestilor.

Sfaturi pentru intretinerea acvariului

Citeste instructiunile de folosire a acvariului privind siguranta electrica si deconecteaza orice sursa de energie inainte de a lucra la acvariu.

Incearca sa schimbi o parte din apa o data la o saptamana sau doua. Provoaca mai putin stres pestilor si nu deranjeaza ciclul biologic. Daca ai un acvariu mare, cumpara-ti un aspirator pentru acvarii fiindca iti va usura munca (acesta va curata jumatate din apa, cealalta jumatate urmand a fi curatata data viitoare).

Evita fluctuatiile de temperatura si pe cele ale ph-ului apei.

Sfaturi despre eventuale boli

 

poza pesti

Foloseste un acvariu de carantina pentru tratarea pestilor bolnavi si monitorizarea noilor veniti. Verifica daca: acvariul si-a completat ciclul de azot, ai tinut cont de modificarile apei, valorile rezultate pe trusa de testare sunt in parametri normali. Incearca sa depistezi cu exactitate problema inainte de a administra orice medicamentatie.

Inlatura orice urma de carbon din filtru deoarece acesta va elimina orice tratament vei adauga in apa.

Iluminarea acvariului

Lumina din acvariu nu trebuie sa stea aprinsa tot timpul. Sunt suficiente 8-12 ore. Lasa-le aprinse cat timp esti acasa, ca sa te poti bucura de priveliste.

Daca doresti si alte plante in acvariu, afla de cata lumina au nevoie  Asigura-te ca sistemul de iluminat pe care il ai indeplineste aceste cerinte, deoarece in caz contrar s-ar putea sa fie nevoie de un alt acvariu, lucru care s-ar putea dovedi destul de scump.

Inmultirea

Asigura-te ca ai echipamentul necesar inainte da a incepe piscicultura. Daca nu ai ce sa faci cu puii, nu tine masculii cu femelele in acelasi loc.

Daca doresti sa inmultesti pesti tropicali de apa dulce trebuie sa fii atent la calitatea apei, aportul alimentar, temperatura si ph-ul apei, dar si la un eventual comportament neobisnuit.


Tu ce zici?