No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Cum se face un acvariu cu apa dulce?

Ultima modificare: 2010-09-30 | Data publicării: 2010-02-14
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Cum se face un acvariu cu apa dulce?
Intre acvariile cu apa de mare si cele cu apa dulce este o mare diferenta. Este mai usor de intretinut un acvariu cu apa dulce, decat unul cu apa de mare. Cele mai multe specii de pesti de acvariu sunt de apa dulce. Afla ce trebuie sa faci pentru construirea si ingrijirea unui acvariu cu apa dulce.
teszt

Acvariile cu apa dulce pot fi de clima temperata sau tropicala. Cele de clima temperata trebuie sa atinga temperatura camerei, iar cele tropicale temperaturi de 24-26 grade. Cel mai folosit acvariu este cel in care intalnim mai multe specii de pestisori impreuna. Un astfel de acvariu este usor de intretinut, daca respectam cateva reguli generale. In cazul acvariului eterogen trebuie avut grija ca toate plantele din apa, lumina, hrana, temperatura si calitatea apei, sa fie adaptate si corespunzatoare cerintelor. Un punct de vedere foarte important in cazul acestui gen de acvarii este si genul de specii care se pun impreuna, pentru a nu exista posibilitatea de atac intre pestisori.

 

Cum aleg un acvariu?

 

 

cum aleg un acvariu potrivit?
Acvariu cu apa dulce

 

 

Cu cat este mai mare un acvariu, cu atat este mai usor de intretinut. Conform experientei, acvariile mari nu numai ca sunt prezentabile, dar si intretinerea lor este mai usoara, iar echilibrul biologic este mai simplu de stabilit si de mentinut. Exista o mare varietate de acvarii, fiecare avand posibilitatea sa aleaga cel mai potrivit acvariu, din punct de vedere al marimii si formei. Cu cat este mai mare, cu atat este mai usor de intretinut.

 

Organizarea acvariului

 

  1. Aproape oriunde in locuinta noastra putem pune un acvariu. Cand instalam un acvariu trebuie sa alegem o suprafata care sa reziste la greutatea acvariului, sa fie perfect dreapta si sa nu se miste. Este ideal daca exista o priza in imediata vecinatate a acvariului.
  2. Nu asezati acvariul langa fereastra! Lumina puternica a soarelui incalzeste apa din acvariu si favorizeaza cresterea algelor in exces. Pentru a evita diferentele de temperatura, evitati asezarea acvariului langa surse de caldura!
  3. Crearea unui strat de nisip sau pietris pe fundul acvariului poate avea rol dublu: pe de o parte, fixarea plantelor de apa, pe de alta parte isi pot gasi loc microorganismele. Pietrisul cel mai bun pentru acvariu este cel de 3-5 mm, dar sa nu fie nici colturos, nici foarte deschis la culoare.Pestii nu il agreeaza iar frumusetea sa iese in valoare mai bine, pe fundul acvariului, care este inchis la culoare. Pietricelele trebuie spalate bine, se amesteca cu ingrasamant pentru plantele de apa si se aseaza pe fundul acvariului.

 

amenajarea acvariului cu apa dulce
Amenajarea acvariului

 

  1. Mediul pestilor este apa. Tocmai de aceea, apa trebuie sa fie de calitate corespunzatoare, la fel ca si hrana. Apa de la robinet este plina de clor si metale grele, care pot fi otravitoare pentru pesti. De aceea aceasta apa trebuie tratata cu ingredientele ce se pot gasi la magazinele de specialitate.
  2. Plantele de acvariu nu sunt doar pentru decor, ele produc oxygen si conlucreaza la metabolismul pestilor. Pe langa acestea, reprezinta un loc de joaca pentru pesti, de refugiu sau un loc pentru depunerea icrelor.
  3. Cand cumparati plante pentru acvariu ganditi-va ca sunt necesare plantele lungi pentru partea din spate, mijlocii pentru cele din fata lor si cele mai micute pentru locurile mai intinse, de plimbare. Nu puneti plantele dese, una langa alta, ganditi-va ca, pe de o parte, pestii au nevoie de loc de miscare, pe de alta parte plantele se inmultesc. Dupa ce ati asezat plantele la locul lor, puneti in acvariu apa pregatita la temperatura optima.

Fara anumite dotari tehnice, astazi abia daca se mai poate face un acvariu. Trebuie sa tineti cont ca daca vreti sa tineti pesti exotici, aveti nevoie de caldura. Pentru aceasta, cele mai practice sunt tevile de incalzire. Trebuie sa aveti si un termometru, pentru a putea stii intotdeauna ce temperatura are apa din acvariu. Visul oricarui acvarist este ca apa sa fie limpede si curata. Acest lucru se poate realiza usor daca folositi un filtru si o pompa de apa. In magazinele de specialitate puteti gasi dotarea tehnica necesara, de orice marime si putere de functionare.

 

Hranirea


Fiecare specie are alte necesitati cand vine vorba de hrana. Vegetarienii de exemplu, sunt opusul celor omnivori. Acei pesti care traiesc pe fundul apei, au nevoie de hrana care ajunge pana acolo. Hrana trebuie sa intruneasca acele conditii, incat pestii care o consuma sa ramana sanatosi si activi si sa fie viu colorati. Hrana corespunzatoare este asigurarea ca pestii pe care il ingrijiti in acvariu sa fie sanatosi si sa fie o bucurie si pentru voi.
Trebuie sa-i hraniti in mod regulat si daca este posibil, la aceeasi ora. Pestii se obisnuiesc repede cu o anumita ordine. Daca bateti usor cu degetul in peretele acvariului, vor veni imediat.

 

Ingrijirea

 

 

hranirea pestilor din acvariul cu apa dulce
Hranirea pestilor de apa dulce

 


In niciun caz nu este voie sa puneti pestii in apa, imediat dupa umplerea acvariului cu apa! Asezarea in apa este un lucru foarte delicat. Ca sa evitati socul termic sau raceala pestilor, este nevoie sa ii obisnuiti 15-20 minute. Puneti pestii cu tot cu punga in care i-ati adus, in acvariu. Dupa 15-20 minute, eliberati pestii din punga in acvariu.

Speciile de pesti se deosebesc una de alta, deci nu toate pot convietui in mod pasnic. De aceea trebuie sa tineti cont de acest lucru cand alegeti speciile de pesti pentru acvariul vostru. De obicei, pestii inruditi convietuiesc cel mai bine. Cea mai buna combinatie este aceea in care exista atat pesti singuratici, cat si pereche. Astfel, veti avea o varietate de pesti care vor da viata acvariului.


Tu ce zici?