No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Cum ingrijim carasul auriu?

Ultima modificare: 2010-10-13 | Data publicării: 2010-02-27
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Cum ingrijim carasul auriu?
Carasul auriu (Carassius auratus auratus) are nevoie de un acvariu corespunzator de mari dimensiuni (100-200 litri). Acvariul sferic nu este potrivit pentru aceasta specie de pesti.
teszt

Un acvariu trebuie sa imite conditiile naturale de viata ale pestilor, ecosistemul asemanator cu cel din natura, pe care trebuie sa il organizezi in casa ta. Cainele, pisica, pasarelele, rozatoarele mici nu au nevoie de mediul de afara, ci doar de ingrijire. Un acvariu doar atunci este in stare de functionare, daca reuseste sa refaca echilibrul biologic necesar speciilor de pesti pe care ai de gand sa ii cresti. In caz contrar, in scurt timp se va transforma intr-o balta tulbure.

Exista o multime de informatii despre acvarii si despre ingrijirea carasului auriu. Parerile specialistilor sunt impartite, unii spun ca se poate creste carasul auriu in acvariu, altii spun ca locul lui este doar in lacul din gradina. Daca esti iubitor de caras auriu si nu ai posibilitatea sa cresti aceasta specie intr-un lac din gradina, iata cateva sfaturi pentru intretinerea lor. Sa nu confunzi carasul auriu cu crapul Koi!

Calendarul comorilor din 1909, spune: ,,Cumpara mai degraba un acvariu patrat. Daca cineva are posibilitatea si poate investi, atunci sa faca un acvariu frumos." Dupa cum observamti sunt 100 ani de cand iubitorii de pestisori aurii sunt sfatuiti sa nu foloseasca acvariul sferic pentru a intretine carasul auriu.

 

 

caras auriu poze
Caras auriu

 

 

Ingrijirea carasilor aurii

 

Carasii aurii au nevoie de un acvariu mare (100-200 litri). Alti carasi de dimensiuni mai mici cum ar fi crapul somon sau pestele labirint, pot fi ingrijiti si in acvarii mai mici. Carasul auriu (Carassius auratus auratus) e un peste mare ajungand chiar si la 20 de cm. Acvariul pentru carasi trebuie dotat cu filtru, pompa de apa,  sau aiba lumina, etc. Conditiile biologice necesare din acvariu, doar cu dotare tehnica, sunt posibile. Nu este nevoie de incalzire, carasul auriu fiind descendent al carasului argintiu, din vechea China, fiind deci un peste de apa rece. Cand este foarte cald, apa trebuie racita.

Pe fundul acvariului trebuie asezat pietris mare (de marimea nucilor). Acesta este mai bun decat cel marunt, deoarece la curatarea acestuia, cel marunt se poate aspira prin furtun. Cand alegi plantele pentru acvariu, alege-le pe cele mai ieftine, pentru ca mai devreme sau mai tarziu carasul le va manca. O treime din apa trebuie inlocuita de doua ori pe zi, pentru ca acesti pesti lasa mult mucus. Apa de schimb trebuie sa fie doar rece. De mancare trebuie sa le dai zilnic. Trebuie sa ai grija la cantitatea de hrana. Da-le  atat cat  pot consuma in 5-8 minute, deoarece resturile de mancare ramase in acvariu pot crea multe probleme.  Le poti da hrana vie sau uscata, dar hrana naturala trebuie sa fie in pondere mai mare.

 

 

caras auriu ingrijire
Ingrijirea carasului auriu in acvariu

 

 

Un fragment dintr-o carte din 1955 spune cam asa:

 

"Desi de multa vreme domesticirea apelor ne-a facut mai inimosi, sa nu chinuim carasii aurii in camere de tortura. Acesti pesti care cresc mai mari de 20 cm, au nevoie de un bazin mare si larg. Pietrisul de pe fundul bazinului trebuie spalat bine si alese pietricele mai mari, deoarece carasul auriu scormoneste mult. Trebuie alese plantele cu radacini si frunze puternice asezate rar, eventual in ghivece, mai ales in cazul carasilor mari, cu inotatoare cu voal, care au nevoie de un spatiu de inot foarte mare. De aceea este de preferat un helesteu de gradina pentru aceasta specie de caras auriu, care se simte stramtorat intr-un acvariu de camera. Carasul auriu se simte mult mai bine in helesteu, se inmulteste mai bine si numarul puietului este mai mare. Neavand nevoie de conditii speciale, el creste armonios."


Tu ce zici?