No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Bolile peştilor

Ultima modificare: 2010-02-02 | Data publicării: 2010-01-29
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Bolile peştilor
Peştii de expoziţie care trăiesc în acvariu şi în lacuri de grădină sunt rar atacaţi de boli virale. Virusurile în cele mai multe cazuri se asociază cu infecţiile bacteriale şi provoacă pierderi. Din această cauză în continuare le vom descrie cele mai importante boli virale.
teszt

Lymphocystis sau îmbolnăvirea cu Iridovirus


Iridovirusul provoacă probleme în acvariile cu peşti apă dulce şi cu apă sărată. Boala este cronică, adică evoluţia bolii se întinde pe mai multe săptămâni.

Simptomele bolii: se formează noduli albe de 0,5-0,8 milimetri ca mărime pe celule şi pe înotătoare. Din cauza acestor noduli de multe ori acestă boală este confundată cu boala grişului (cauzată de Ichthyophthirius multifiliis) pentru că în ambele cazuri aspectul peştilor bolnavi este asemănător. Dar printr-o analiză microscopică cele două boli pot fi diferenţiate. La apariţia simptomelor este foarte important să vă adresaţi medicului veterinar deoarece în cazul în care acvaristul crede că este vorba de griş utilizează tratamentul cu verde de malachit, care poate provoca intoxicaţii iar peştii mor din cauza identificării greşite a bolii.

Pentru ce specii de peşti este periculos Lymphocystisul?

Această boală afectează câteva sute de specii de peşti de acvariu, dar cel mai des apare la peştii din familiile:

  • Percidae (ex: peştele de sticlă Indian (Chanda ranga); Chanda baculis; Peştele drapel)
  • Anabantidae (gurami albastru).

Puţini mor din cauza acestei boli, dar cei afectaţi de virus devin deformaţi şi în cazul în care sunt în comerţ, nu pot fi vânduţi.


Cum se transmite această boală la peşti?
Virusul Lymphocystisul se transmite prin apa infectată, care cel mai probabil ajunge în organismul peştelui printr-o rană de suprafaţă sau printr-o julitură. În cele mai multe cazuri această boală apare după transport sau din cauza altor situaţii de stres pentru că peştii probabil sunt purtătorii acestui virus. Infecţia în corpul peştelui este într-o stare latentă. Astfel este recomandat să nu puneţi într-un loc peştii care sunt originari din mai multe locuri.

Lymphocystis la pesti


Simptomele virusului irido:
În stadiul timpuriu al bolii şi în cazuri mai slabe, părţile infectate arată ca şi cum ar fi presărate cu sare, iar pe măsură ce cresc arată ca o formaţie asemănătoare unei conopide. Ulterior pot exista şi tumori. În cazul peştilor din fanilia Percidae aceste mici noduli albe se formează pe marginea înotătorilor.


Nu există medicament împotriva virusului.
Pentru tratarea bolii nu există medicament antivirusal. Dar acesta nu este mare problemă pentru că nodulii formaţi dispar în câteva săptămâni. Puteţi să acceleraţi acest proces dacă încălziţi apa acvariului la 29°C. În această situaţie trebuie intensificată filtrarea şi aerisirea, deoarece încălzirea apei duce la o lipsă de oxigen. O altă soluţie ar fi îmbăierea peştilor bolnavi în apă cu sare neiodată în concentraţie de 1,5-2% timp de 5 minute. Peştii la care apar simptomele bolii trebuie izolaţi până la vindecare. Este recomandat ca aceşti peşti să rămână izolaţi de ceilalţi peşti măcar o lună de zile ca să nu existe posibilitatea de a transmite boala la alţi semeni din acvariu.

Rhabdovirusul în lacurile din grădină


Dintre îmbolnăvirile virusale care apar în lacurile de grădină, cea mai importantă este boala peştilor din familia Cyprinidae, care apare mai ales primăvara. Prezenţa Rhabdovirusului sau Koi Herpes Virus trebuie înştiinţată autorităţilor competente. La apariţia primelor simptome trebuie anunţat medicul veterinar ce deserveşte în zona respectivă.

Rhabdovirus la pesti

Astfel răspândirea virusului poate fi prevenită. Medicul veterinar izolează peştii îmbolnăviţi pe care îi testează virologic ca să poată propune un tratament preventiv adecvat cu medicamente pentru ceilalţi peşti din lac. Rhabdovirusul de primăvară apare în lacuri de apă rece şi infecţia se produce dacă peştii din lac intră în contact cu un peşte infectat sau cu un obiect adus dintr-un lac infectat. Primăvara, când temperatura lacului scade sub 15°C, paraziţii pot avea un rol important în transmiterea infecţiei. Cel mai susceptibil pentru aceată boală este crapul. Dar virusul poate să apară şi în alţi peşti din familia Cyprinidae.
Simptomele virusului rhabdo:
Creşterea burţii, reliefarea rectului, cifulirea structurii solzilor, holbarea ochilor, apariţia sângerării pe celule şi sub capacul branhial.


Tu ce zici?