No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Algele in acvariu

Ultima modificare: 2010-02-19 | Data publicării: 2010-02-18
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Algele in acvariu
Cine are acvariu, are si alge... Algele uratesc, ba, mai mult, distrug acvariul. Din fericire, nu trebuie mereu tratate, deoarece exista cateva trucuri prin care putem actiona impotriva lor.
teszt

Cine are acvariu, in cea mai mare parte, are si alge - aceasta nici nu este o problema prea mare deoarece, algele ca si pestii, tin de acvariu. Algele sunt organisme simple, de tip extrem de vechi, plante care contin substante colorante si care sunt asimilabile.
In cantitati mici, nu deterioreaza continutul acvariului, de aceea sa nici nu incercati sa le indepartati cu orice chip. Prezenta algelor inseamna, in ciuda acestui fapt, ca apa are calitatea potrivita. Daca aveti un acvariu bine „stabilizat", atunci melcii de acvariu impreuna cu alti pesti mancatori de alge, pot indeplini sarcina de curatare: resturile de la hrana pestilor sunt distruse si astfel se aerisesc algele in plin proces de crestere.
Dar „apa verde" poate fi motiv de ingrijorare: aceasta nu este doar urata dar, din punctul de vedere al sanatatii pestilor, este daunatoare. Problema nu poate fi remediata decat daca se cauta cauzele aparitiei ei (de regula, nu unul ci mai multi factori pot duce la un asemenea efect).

alge pentru acvariu
Alge verzi in acvariu


Cum scap de apa verde din acvariu?

Cateva motive pentru care apa din acvariu devine verde:

 • calitatea proasta a apei (hranire in exces, resturi de mancare descompuse, filtrare defectuoasa, schimbarea brusca a calitatii apei)
 • proasta iluminare (prea multa sau, dimpotriva, prea putina lumina, obiecte de iluminare invechite)
 • continut ridicat de silicati
 • continut scazut de calciu
 • aciditate ingrijoratoare
 • insuficienta hrana vegetala


Restabilirea echilibrului biologic

cum scap de apa verde din acvariu
Alge verzi

Nu este foarte sigur ca produsele de combatere a algelor sunt solutia cea mai buna, dat fiind faptul ca prin continutul lor in cupru, pot dauna si pestilor. Este de preferat sa inlaturati cauzele care au dus la acest efect, astfel:

 • schimbarea sau curatarea filtrelor: acest lucru are menirea de a incetini sau de a inlatura resturile din apa si mareste eficienta filtrelor. Se poate impiedica inmultirea algelor verzi care fac ca depunerile de pe pietre si de pe plante sa fie mazgoase si compacte.
 • hranirea sa fie moderata, dar, bineinteles, nu se va ajunge la infometarea pestilor ci se urmareste ca, resturile din hrana primita sa fie in cantitate cat mai mica pentru a nu deteriora continutul apei prin descompunerea acestora. Daca este necesar, se poate micsora numarul pestilor din acvariu.
 • Indepartati acvariul de la orice sursa directa de lumina. Nu puneti acvariul sub fereastra. Lumina naturala poate determina inmultirea algelor verzi. Intr-un acvariu improspatat, algele verzi, la o lumina prea mare, plutesc la suprafata apei. Daca sesizati acest lucru, micsorati durata de iluminare a acvariului sau mutati-l intr-un loc unde nu cade lumina direct pe el. Depunerile verzui de pe plante sunt cauzate de o alta alga verde de care va puteti proteja acvariul prin marirea eficientei filtrelor.
 • Nici lumina insuficienta nu este buna deoarece, aceasta favorizeza aparitia algelor brune. La proliferarea lor poate contribui si continutul mai ridicat in nitrati sau oxigenul insuficient. Algele brune se prezinta sub forma unor fire subtiri, maronii ce se depun pe obiectele plasate in acvariu (pietre, decoratiuni). Sub efectul unei iluminari intensive puternice, dispar foarte repede.
 • apa dura si eliminarea lipsei de CO2 duce la dezvoltarea rapida a algelor fir si perie din acvariu. Este important sa verificati intotdeauna calitatea apei, chiar si atunci cand faceti doar completari.

 

Cultivarea de macro-alge
mancatori de alge verzi
Mancatori de alge

 

Este indicata aceasta solutie deoarece algele consuma o mare cantitate de substante nutritive (amoniac, nitrati) in dezvoltarea lor, substante daunatoare pestilor. Prin indepartarea regulata a algelor, scapati si de multe depuneri daunatoare din acvariu.

Un mod elegant de a solutiona problema algelor, este punerea in acvariu a unor „mancatori" de alge, precum melcii de acvariu, racii sihastri, pestii-sanitari, somni care se hranesc cu alge).
Proliferarea algelor poate fi impiedicata si daca schimbati si curatati apa din acvariu mai des. Astfel puteti incetini producerea nitratilor si inmultirea altor substante nefolositoare. In perspectiva, este bine sa va ocupati indeaproape si de intretinerea corecta a plantelor din acvariu, dat fiind ca algele si plantele se concureaza unele pe altele in consumarea hranei. Plantele frumoase si sanatoase nu confera doar un aspect deosebit acvariului ci contribuie si la mentinerea sanatatii si prevenirea bolilor pestilor. Pentru a mentine un acvariu in conditii optime si a impiedica proliferarea algelor, cele cateva puncte enumerate mai sus pot fi de un real folos.


Tu ce zici?