No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Vulturul plesuv (Haliaeetus leucocephalus)

Ultima modificare: 2010-11-29 | Data publicării: 2010-11-15
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Vulturul plesuv (Haliaeetus leucocephalus)
In 28 iunie 2007, Ministerul de Interne american a scos vulturul plesuv american de pe lista speciilor pe cale de disparitie. Scoaterea acestuia de pe lista federala a animalelor salbatice amenintate cu extinctia s-a realizat la 30 de zile de la publicarea in Registrul Federal.

Vulturul plesuv nu mai este in pericol de disparitie

 

Vulturul plesuv va fi in continuare protejat de Tratatul american pentru pasarile migratoare si Documentul de protejare a vulturului plesuv si auriu.

Inainte de venirea colonistilor europeni in America, existau aproximativ 500 de mii de exemplare. Traiau de-a lungul coastei Atlanticului, de la Labrador la extremitatea sudica a Floridei si de-a lungul Pacificului, de la Baja California in Alaska, survoland zonele raurilor si lacurilor. Traiau in 45 din cele 48 de state continentale. Un cercetator a estimat ca la fiecare mila de pe malul Golfului Chesapeake traia cate un vultur. S-au adunat in Hudson si se gaseau din abundenta de-a lungul coastei de Maine.

Atunci cand europenii au ajuns in America, vulturii plesuvi erau destul de comuni. Pe masura ce populatia umana a crescut, numarul vulturilor a scazut. Rezervele de mancare au scazut, din cauza  faptului ca oamenii vanau si pescuiau pe arii largi. In principiu, vulturii si oamenii erau in concurenta pentru mancare si oamenii, cu armele la dispozitie, au fost in avantaj. Pe masura ce populatia umana s-a extins spre vest, habitatul vulturilor a fost distrus, ceea ce a dus la scaderea brusca a numarului acestor pasari, la sfarsitul anilor 1800.

In preajma lui 1930, oamenii au realizat ca numarul vulturilor plesuvi era in scadere, iar in 1940 a fost aprobat Documentul pentru protectia vulturului plesuv. Totusi, cam in aceeasi perioada au inceput sa fie folosite excesiv DTT-ul si alte pesticide. Pesticidele cu care erau stropite plantele erau mancate de animalele mici care, mai tarziu, era consumate de pasarile de prada. DTT-ul ataca atat pasarea adulta, cat si ouale pe care aceasta le facea. Coaja oului devenea prea subtire pentru a rezista in perioada incubatiei si, de multe ori, se spargea. In tesuturile de grasime ale vulturilor plesuvi morti au fost gasite cantitati mari de DTT, care este posibil sa le fi provocat infertilitatea.

In Alaska, mai mult de 100.000 de vulturi plesuvi au fost omorati intre anii 1917 si 1953. Pescarii de somon din Alaska se temeau ca vulturii sunt o amenintare pentru populatia de somoni.

Multe state au inclus vulturul plesuv pe lista speciilor pe cale de disparitie, in anii 1960 si la inceputul anilor 1970. Multi oameni si grupari dedicate au incercat din rasputeri sa faca o problema nationala din conservarea speciei de vulturi.

vultur plesuv in zbor

vulturul plesuv

 

Vulturii plesuvi au fost declarati oficial specie pe cale de diparitie in 1967, in toate zonele din Statele Unite din sudul paralelei 40, printr-o lege care a precedat Documentul speciilor pe cale de disparitie din 1973. Acest act a fost transformat in lege in 1973 de presedintele Richard Nixon.

Legea este privita ca una din cele mai complete si importante legi de conservare a animalelor salbatice din lume. Agentiile federale si guvernamentale, impreuna cu organizatiile private au reusit sa atraga atentia publicului asupra situatiei grave a vulturilor si sa le protejeze habitatul.

Odata ce a aparut ca specie pe cale de disparitie in toate cele 48 de state continentale, situatia vulturului plesuv a fost actualizata la „specie amenintata cu extinctia", in 1995, la doua decenii dupa interzicerea DTT-ului si aprobarea legilor pentru protectia vulturilor si a copacilor in care acestia isi au cuibul.

Aproape jumatate din cei 70.000 de vulturi plesuvi din lume traiesc in Alaska. Impreuna cu populatia din Columbia Britanica, de aproximativ 20.000, coasta de nord-vest a Americii de Nord este de departe cea mai mare fortareata a vulturilor. Avand ape bogate in somon, vulturii sunt fericiti in aceste zone. Pestii morti sau muribunzi sunt o sursa importanta de hrana pentru aceste pasari de prada.

vultur plesuv in copac

vultur plesuv in libertate

 

Cauze ce duc la moartea vulturului plesuv:

 

  • Vanatorii si braconierii care vaneaza vulturii plesuvi pentru pene si gheare!
  • Electrocutarea pe stalpii de inalta tensiune, atunci cand aripile lor mari creaza o punte intre doua fire, ducand la arsuri mortale sau la atacuri de cord.
  • Otravirea cu plumb, din cauza ca se hranesc cu caprioare, rate si alt tip de vanat, care a scapat de vanator si a murit mai tarziu. Trei alice pot omori un vultur.
  • Mai putin priceputi la vanatoare, vulturii tineri au mai mari sanse sa manance hoituri si pot ingera mancare otravita, folosita ca momeala pentru lupi si coioti.
  • Pot cadea victime accidentelor rutiere.
  • Inanitie in zonele in care hrana este rara. Aproximativ jumatate din numarul puilor mor de foame in prima lor iarna, din cauza ca nu au aptitudini de vanatoare.

Daca un vultur sfarseste in apa (de multe ori din cauza ca nu apreciaza bine altitudinea sau din cauza ca se lupta cu un peste mare), exista si pericolul ca el sa moara de hipotermie sau atac de cord la contactul cu apa rece.


Tu ce zici?