No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Strutul (Struthio camelus)

Ultima modificare: 2010-11-16 | Data publicării: 2010-11-16
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Strutul (Struthio camelus)
Corpul strutului cantareste intre 90 si 160 kg. Pasarea nu poate zbura, dar poate alerga cu o viteza de 70 km/h, fiind cel mai rapid animal biped. S-au gasit fosile de strut care dateaza de 120 milioane de ani.

Caracteristici

 

  • Inaltime: 2 - 2,5 m;
  • Greutate: 90 – 160 kg (de obicei, masculii cantaresc mai mult decat femelele);
  • Ochi mari, cu un diametru de 5 cm;
  • Cap si cioc mic;
  • Gat lung, flexibil;
  • Corp rotund sau oval;
  • Pene maronii pe corp si aripi;
  • Distanta dintre varfurile aripilor intinse: 1,8 m;
  • Picioare lungi, bine dezvoltate si puternice, cu doua degete si gheare de 10 cm.

Strutii sunt crescuti in ferme, pentru carne, oase si piele. In secolul al XIX-lea, penele lor erau folosite pentru a decora palariile. Acum sunt folosite pentru saluri, evantaie si la obiecte de sters praful. Proportia dintre cantitatea de mancare si greutatea pasarilor este deosebit de avantajoasa pentru creascatorii de animale. Strutii reprezinta o sursa buna de profit atat pentru fermieri, cat si pentru cei ce ii vand.

Rspandire si habitat

Africa si sudul Australiei, pe campii sau in regiunile aride, desertice.

 

Comportamentul strutilor

strut

 

Traiesc in carduri de aproximativ 5 exemplare. In perioada de imperechere, numarul lor poate ajunge la 40. Masculul dominant sau masculul-alfa este liderul grupului. De asemenea, fiecare card are si o femela-alfa. De obicei, cei doi se imperecheaza, dar masculul se inmulteste si cu alte femele din grup.

Strutii nu-si folosesc aripile ca sa zboare, dar acestea ii ajuta sa-si mentina echilibrul si sa se intoarca, atunci cand fug. In incercarea de a se impune, isi desfac aripile si isi ridica penele din coada si capul. Comportamentul opus, aplecarea capului, a cozii si aripilor semnifica supunere.

Sunt vanati de leoparzi, lei si de hiene. De multe ori, viteza si rezistenta impresionanta ii ajuta sa scape. Un strut poate alerga cu o viteza constanta de 48 km/h, timp de 30 de minute. Un alt mecanism de aparare este camuflajul. Daca se simt amenintati si incoltiti, se apara cu ajutorul picioarelor puternice, cu care pot ucide chiar si un leu.

 

Cum traiesc strutii?

 

Strutii sunt pasari omnivore. Se hranesc cu iarba, seminte, insecte, vertebrate sau cu ce se gaseste. Intestinele lor suporta o multime de substante pe care alte animale nu le pot digera. Inghit pietricele sau nisip, care-i ajuta la digestie. Nu au prea mare nevoie de lichide, pentru ca sursa lor de apa este mancarea. Beau doar cand gasesc, intamplator, o balta. Temperatura corpului li se regleaza in functie de clima, pentru a reduce pierderile de apa.

In primele luni de viata, puii de strut cresc cate 25 cm pe luna. In salbaticie, pasarile traiesc in jur de 30-40 de ani. Fiecare femela fertila poate depune chiar si 20 de oua. Perioada de incubatie este de 40 de zile. Femelele isi depun ouale in cuibul femelei-alfa, care le cloceste in tandem cu masculul-alfa. Uneori, ouale femelelor mai slabe sunt distruse. Strutii fac cele mai mari oua (15x12 cm). Greutatea acestora depaseste 1 kg.

 

Lucruri interesante despre struti:

 

  • Nu pot zbura;
  • Sunt cele mai mari pasari din lume;
  • S-au gasit fosile si oase de struti vechi de 120 millioane de ani;
  • Pielea strutului este foarte rezistenta;
  • Strutul este al doilea cel mai rapid animal din lume si cel mai rapid animal biped;
  • Pot atinge viteze de peste 70 km/h;
  • Strutii adulti au cel mai rezistent si mai bine dezvoltat sistem imunitar cunoscut si studiat de catre oameni;
  • Au cei mai mari ochi;
  • Chiar daca inoata incet, sunt buni inotatori. Cand se deplaseaza prin apa, isi tin doar capul si gatul la suprafata. Daca e foarte cald, se racoresc facand baie;
  • Nu au nevoie de apa.

Tu ce zici?