No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Pelicanul maro (Pelecanus occidentalis)

Ultima modificare: 2010-11-16 | Data publicării: 2010-11-16
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Pelicanul maro (Pelecanus occidentalis)
Pelicanii sunt printre cele mai mari pasari din America de Nord. Cu toate acestea, Pelecanus occidentalis este cel mai mic dintre cele sapte specii de pelicani existente. Are gatul lung, maroniu si corpul gri.

Raspandire

In perioada de imperechere: pe coasta Pacificului, din sudul Californiei pana in Chile, pe coasta Atlanticului, din Carolina de Nord pana in Chile. Dupa perioada de imperechere poate fi gasit si pe coasta Canadei.

 

Caracteristici fizice

 

  • Lungime: 1 – 1,3 cm
  • Cioc lung, plat, gri spre negru. La masculi, ciocul are intre 33 si 36 cm, iar la femele, intre 25 si 33 cm
  • Gusa mare
  • Distanta dintre varfurile aripilor desfacute: 1,8 – 2 m
  • Greutate: 2,5 – 5,4 kg
  • Pene maro si gri
  • Coroana are o culoare galbuie
  • Ochi mici, galbeni
  • Picioare scurte, negre
  • Coada scurta, maro
pelicani maro
Pelicani maro

Hrana pelicanilor maro

 

Pelicanii mananca pesti (1,8 kg pe zi). Spre deosebire de pelicanul alb, care isi scufunda capul sub apa ca sa vaneze, cel maro se arunca in apa de la inaltime, ca sa-si prinda prada. Pe coasta Statelor Unite ale Americii se hranesc mai ales cu ansoa, sardine sau hering. Pot retine peste 10 l de apa in gusa.

Principala cauza a disparitiei pelicanilor este distrugerea habitatelor si a cuiburilor de catre oameni. Aceste pasari prefera sa depuna ouale in locuri linistite, unde nu le deranjeaza nimeni. Populatiile de pelicani maro sunt afectate si de inundatii, seceta sau contaminarea apelor. Uneori se prind in plasele pescarilor.

 

Cum traiesc pelicanii?

 

Pasarile traiesc in colonii alcatuite din sute de perechi. Primavara, din aprilie si pana in iunie, migreaza in vederea construirii cuiburilor. Intre timp, masculii curteaza femelele. Acest proces dureaza intre 7 si 10 zile. Pelicanii isi fac cuiburi in copaci, tufisuri sau pe pamant. Femela depune intre 1 si 4 oua.

Perioada de incubatie este de o luna, iar masculul ajuta femela atat la clocit, cat si la ingrijirea puilor. Timp de o luna, puii raman in cuib, cresc si se dezvolta. Incep sa zboare la doua luni dupa eclozare, apoi migreaza spre sud. Pelicanii ajung la maturitate sexuala la 2-3 ani.

 

Lucruri interesante despre pelicani:

 

  • Pelicanii maro vaneaza aruncandu-se in apa de la inaltime. Pelecanus occidentalis este singura specie care vaneaza astfel.
  • Atat pelicanii maro, cat si cei albi, pot retine pana la 10 l in gusa.
  • Pelicanul maro este singurul pelican inchis la culoare.
  • Spre deosebire de gaste si lebede, cand zboara, acestia nu isi intind gatul.
  • Toata apa de care au nevoie provine din mare.

Tu ce zici?