No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Pelicanul alb american (Pelecanus erythrorhynchos)

Ultima modificare: 2010-11-16 | Data publicării: 2010-11-16
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Pelicanul alb american (Pelecanus erythrorhynchos)
Pelicanul este una din cele mai mari pasari din America de Nord, usor de identificat datorita caracteristicilor sale specifice: ciocul lung, portocaliu, gatul lung si penele albe, stralucitoare. Pasarea traieste in lacuri, balti, rauri, golfuri si estuare.

Raspandire:

America Centrala si de Nord.

 

Particularitati fizice

 

  • Lungime: 125 - 165 cm;
  • Cioc lung si plat, galben sau portocaliu;
  • La masculi ciocul are 33 – 36 cm, iar la femele 25 - 33 cm;
  • Gusa mare;
  • Distanta dintre varfurile aripilor intinse: 240 – 300 cm;
  • Greutate: 5 – 9 kg;
  • Corpul este acoperit cu pene albe, iar la varful aripilor are pene negre;
  • Ochi mici;
  • Picioare scurte, portocalii;
  • Piele carnoasa, galbuie, in jurul ochilor si picioarelor.
colonie de pelicani

Sursa: http://www.flickr.com/photos

/opusbloo/3905267706/

Hrana pelicanilor

 

Pelicanul se hraneste cu pesti (cam 2 kg pe zi). El inoata si vaneaza bagandu-si capul sub apa si prinzand pestii. Spre deosebire de pelicanul maro, pelicanul alb american isi scufunda doar capul. La nevoie mananca si amfibieni sau raci de rau. Uneori vaneaza in grup, alungand pestii spre mal. Poate depozita peste 10 l de apa in gusa.

Principala cauza a disparitiei pelicanilor este distrugerea habitatului natural. Uneori, colonii intregi de pelicani isi abandoneaza cuiburile, fiind deranjati de prezenta oamenilor. Alte lucruri care contribuie la disparitia acestei specii sunt: inundatiile, seceta sau contaminarea apelor. Puii acestor pasari sunt vanati de coioti sau de corbi.

 

Cum traiesc pelicanii?

 

Aceste pasari traiesc in colonii. Primavara migreaza spre zonele in care isi pot face cuiburi, unde se stabilesc din aprilie pana in iunie. Uneori folosesc acelasi cuib ani de zile. Prefera insulele pe care mamiferele nu pot ajunge. Isi construiesc cuibul pe pamant, din bete mici si alte ramasite de materiale. Pana e gata amenajarea acestuia, masculii curteaza femelele (un proces ce dureaza intre 7 si 10 zile). Tot in aceasta perioada are loc si imperecherea, dupa care femela depune intre doua si sase oua.

Perioada de incubatie este de o luna. Masculul ajuta la clocirea oualor si la ingrijirea puilor. Atunci cand femela pleaca sa caute hrana, partenerul ei pazeste cuibul si invers. Puii raman in cuib timp de o luna (uneori nu supravietuiesc toti), timp in care se dezvolta si le cresc penele. Apoi, treptat, vor parasi cuibul. Pentru a fi protejati de animalele de prada, se aduna in grupuri. La doua luni dupa eclozare, puii invata sa zboare, dar parintii ii hranesc in continuare. Toamna migreaza spre sud.


Tu ce zici?